MSI Summit E15 review: belangrijke stap richting zakelijke markt

Transitielaptop

MSI Summit E15

MSI gaat de zakelijke markt op en zet met de Summit-reeks een eerste belangrijke stap. De MSI Summit E15 is een degelijke laptop die voornamelijk de zakelijke power-user zal bekoren en een inkijk geeft in de zakelijke ambities.

MSI en gaming hardware gaan hand in hand. Die hardware is vaak ook bruikbaar voor veeleisende zakelijke gebruikers, maar de bijhorende kermislichtjes en het drakenlogo ademen weinig professionaliteit. Daar wil het nu komaf mee maken met de nieuwe zakelijke Summit-reeks.

Het resultaat is een laptop die niet om aandacht schreeuwt en tegelijk toch premium aanvoelt. Het drakenlogo maakt plaats voor een strak nieuw MSI-logo en van een RGB-toetsenbord is geen sprake meer. MSI heeft zijn huiswerk goed gemaakt met de Summit E15, maar dat neemt niet weg dat er nog wel ruimte is voor verbetering.

Weg met de draak

Wat onmiddellijk opvalt is het sobere design van de MSI Summit E15 (1.487 euro excl. btw). De matzwarte schermklep herbergt een nieuw brons MSI-logo en op het einde van de twee scharnieren komt het bronzen detail terug alsook rond het touchpad. Binnenin trekt die strakke lijn zich door met bovenaan het toetsenbord als enige minpunt een goedkoop ogend lijntje plastic met een carbonlook. Dat mogen ze gerust achterwege laten bij een volgende iteratie.

MSI Summit E15

Het chassis voelt sterk aan en draagt de MIL-STD-810 militaire certificering. Lees onze complete gids om te weten wat dit betekent. De aluminium afwerking oogt premium, maar het is wel een vingerafdrukmagneet. We moeten al snel ons doekje in aanslag houden om de deze laptop netjes te houden. In de toekomst loont het voor MSI wel de moeite om met speciale coatings te werken of een zilveren variant uit te brengen die minder vingerafdrukgevoelig is.

lees ook

Welke laptops mogen op de grond vallen: MIL-STD-tests uitgelegd

Voor 99 procent van de mensen ongetwijfeld geen issue, maar het steekt ondergetekende enorm de ogen uit dat de twee USB-C-aansluitingen (Thunderbolt 4) en het microSD-kaartslot niet symmetrisch in het midden staan. Hieraan merk je dat het allemaal nog wel strakker en beter kan. Gelukkig is de basis solide genoeg voor MSI om op verder te bouwen. Verder vinden we nog 2x USB-A, 1x HDMI en een microfoonaansluiting aan beide zijkanten van het toestel.

Zakelijke powerusers

MSI heeft ervaring met gamers die het uiterste vergen van een laptop om spellen optimaal in beeld te brengen. Die veeleisendheid zien we veel minder bij zakelijke toestellen. Het doet daarom deugd dat de MSI Summit E15 geen compromissen maakt qua rekenprestaties en onze verwachtingen ruimschoots overtreft.

Dankzij de uitstekende koeling die frisse lucht onder aanzuigt en bovenaan over het scherm warme lucht wegblaast, blijf je topprestaties terugkrijgen. Bij heel wat toestellen zien we die piekprestaties na een halve minuut stelselmatig afnemen, maar niet hier. De basiskloksnelheid van 3,0 GHz halen we nooit: we zitten er altijd boven in onze benchmarks. Dat maakt van deze laptop één van de best presterende op de markt. Bij maximale belasting hoor je de ventilator wel gretig blazen, maar liever dat dan stiller zijn en prestaties inboeten.

De MSI Summit E15 mikt op zakelijke powerusers die meer prestaties eisen. Zo zit er naast een nieuwe 11de generatie (Tiger Lake) Intel Core i7-1185G7 ook een Nvidia GeForce GTX 1650 Ti Max-Q aan boord voor extra grafische prestaties. Vandaag kan je zo’n GeForce-kaart dankzij officiële Nvidia Studio-drivers omtoveren tot een Quadro-alternatief met een interessanter prijskaartje. De configuratie zoals wij ze hebben ontvangen met 16 GB RAM en een 1 TB SSD vormt een prima balans tussen alle specificaties.

Gemiddelde schermkwaliteit

Het grote 15,6 inch Full HD aanraakscherm maakt van deze laptop geen kleine jongen. Het gewicht (1.854 gram) is om draagbaar te zijn ietwat aan de hoge kant, al valt het voor een 15-inchlaptop heel goed mee. Het scherm heeft een traditionele 16:9-verhouding en presteert gemiddeld. De beeldkwaliteit is zeker niet slecht, maar we hebben ook al wel betere IPS-panelen gezien. Ideaal voor bijvoorbeeld CAD-tekeningen, creative professionals kijken beter naar de Creator-reeks van MSI. De maximale schermhelderheid ligt op 296 cd/m², wat meestal voldoende is zolang de zomerzon niet op je scherm schijnt.

Bovenaan het scherm is er ruimte voor Windows Hello gezichtsherkenning met een vingerafdruksensor in het touchpad als back-up. De smalle sensor voor de vingerafdruk maak weinig indruk op ons. Het is een subtiele en mooie oplossing, maar we moeten regelmatig meermaals onze vinger presenteren om in te loggen. Dan zien we liever bijvoorbeeld een grotere sensor in het chassis of onder de aan/uitknop zoals meerdere fabrikanten dat tegenwoordig doen.

Webcam met scherp maar wispelturig beeld

De webcam boven het scherm maakt vaak indruk, maar tegelijk is er ook frustratie. De beeldkwaliteit is acht op de tien keer perfect met een scherp beeld en prima contrast, maar soms krijgt de webcam een foute impuls en keldert de helderheid. Soms keert het beeld terug naar de juiste instelling, maar wanneer het gebeurd is dat bijzonder vervelend. Zeker in deze tijden van thuiswerk wil je het liefst een stabiel camerabeeld. Een statische achtergrond en weinig bewegen helpt bij de MSI Summit E15, hopelijk kan MSI in een software update het foutje corrigeren.

MSI Summit E15

De webcam heeft geen fysieke schuiver maar een knop op het toetsenbord om de camera in of uit te schakelen. De knop doet zijn dienst, wanneer uitgeschakeld zien we de camera niet in Microsoft Teams of Zoom, maar we kunnen ons best inbeelden dat sommigen liever een fysieke schuiver zien om honderd procent zeker te zijn.

Teveel bloatware

Je merkt aan alles dat MSI heel hard moeite heeft gedaan om van deze laptop een zakelijk toestel te maken het gaming-dna van zich af te schudden. Het slaagt daar ook grotendeels in, maar wat ons betreft zien we liever geen vooraf geïnstalleerd antiviruspakket in premiumtoestellen aan dit prijskaartje. Norton Security is opvallend agressief in zijn berichten dat je onveilig bezig bent, wat niet hoort. Hou zo’n deals voor goedkopere toestellen MSI, niet voor duurdere laptops.

Iets minder agressief maar daarom niet minder vervelend zijn andere tools als AudioDirector, ColorDirector, PhotoDirector en PowerDirector. Hopelijk heeft MSI hier oor naar, zoveel bloatware op een zakelijke laptop is not done.

MSI Summit E15

Om te benadrukken dat MSI extra moeite heeft gedaan, noemt de meegeleverde prestatiesoftware MSI Center for Business & Productivity. In deze tool kan je handig schakelen tussen een stille werkmodus of een prestatiemodus waar de ventilator extra overuren draait om alles koel te houden. Je kan er handig je software updaten en energieprofielen koppelen aan bepaalde tools.

Batterijduur en oplaadtijd

Ondanks het grote 15,6 inchscherm en extra grafische kaart aan boord, is de batterijduur van de MSI Summit E15 degelijk. In onze testen breekt hij geen records, maar tijdens onze testperiode komen we nipt een werkdag toe op één batterijlading als we niet teveel moeten videovergaderen of andere grafisch intensieve toepassingen gebruiken. Gezien het grotere formaat van deze laptop is dit toestel sowieso niet bedoeld voor personen die elke dag op pad zijn.

Testsuite 1 focust op een mix van licht en intensief gebruik. Testsuite 2 focust op licht tot zeer licht gebruik.

De laptop ondersteunt snelladen en er zit een USB-C-snellader in de doos om het maximale eruit te halen. 31 minuten is genoeg om opnieuw 50 procent bij te tanken. Mocht je op het einde van de dag even wat extra nodig hebben, dan moet je nooit lang wachten. Vergeleken met de andere laders is die van de MSI Summit E15 niet bepaald klein, maar dat komt vooral om genoeg laadcapaciteit te blijven leveren bij hoge belasting veroorzaakt door de Nvidia grafische kaart. Ben je benieuwd hoe we de batterij analyseren tijdens een laptoptest? Lees hier onze complete testprocedure.

Conclusie

De MSI Summit E15 charmeert en toont dat de fabrikant de zakelijke markt op een gefundeerde manier wil veroveren. De laptop is niet zonder fouten, het scherm kan beter en de webcam stelt teleur, maar daar tegenover staan wel topprestaties die niet verzwakken. Dat maakt van deze 15,6 inchlaptop een interessante propositie voor powerusers die meer pk’s wensen in een zakelijk jasje.

MSI heeft een juiste eerste stap gezet richting de zakelijke markt met dit toestel. Er is nog een beetje werk voor de boeg, maar we kunnen ons vinden in deze beloftevolle start.

Testconfiguratie MSI Summit E15 (A11SCST-044NL, 1.487 euro excl. btw): Intel Core i7-1185G7, Nvidia GeForce GTX 1650 Ti, 16 GB RAM, 1 TB SSD, 15,6 inch glossy aanraakscherm (1.920 x 1.080 pixels), 1.856 gram, Windows 10 Pro

.pro’s

  • Uitstekende prestaties
  • Extra grafische kracht
  • Snelle oplaadtijd
  • Krachtige koeling

.contra’s

  • Wispelturige webcam
  • Middelmatige schermkwaliteit
  • Vingerafdrukgevoelige behuizing
  • Teveel bloatware

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home