MSI Prestige 16 Studio review: zakelijk design met verstopte prestaties

De MSI Prestige 16 Studio springt in het oog, maar is meer dan alleen een kijkobject. Binnenin zit stevige hardware, al moet je je best doen om die helemaal tot z’n recht te laten komen.

De aluminium behuizing van de MSI Prestige 16 Studio schittert. De laptop is haast oogverblindend zilver en straalt klasse uit.  De fabrikant laat zijn gaming-geschiedenis links liggen en kiest voor een elegantere aanpak dan bij pakweg de MSI Stealth 16 Studio. Dat valt meteen op wanneer je het toestel opent en het fijne lettertype op de wit verlichte toetsen zit. Geen coole jaren 2000-tekens en geen regenboog-RGB te bespeuren.

Het toetsenbord typt naar ons gevoel ook iets fijner dan dat van de MSI Stealth-reeks, dankzij een meer voelbare ‘klik’. Een klein numeriek klavier aan de rechterkant is een welgekomen toevoeging die de beschikbare oppervlakte van het 16 inch-toestel optimaal benut. Het touchpad is verder ruim en van de bovenste plank, opnieuw voorzien van een fijne klik.

Wow-scherm

Het glanzende scherm draagt verder bij aan het wow-gevoel. Het herbergt een 165 Hz mini-LED-paneel met 2.560 x 1.600 pixels. De maximale helderheid bedraagt 416 cd/m². Dat is eerder gemiddeld, maar zorgt in combinatie met de glans wel voor beperkte zichtbaarheid in situaties met veel (zon)licht. Daarvoor heeft MSI gelukkig een troef in handen. Als de nood het hoogst is, gaat de noodverlichting aan en claimt MSI dat tot wel 1.000 nits mogelijk is.

MSI mikt met deze laptop op de gratie van de kleurenminnende grafische designers. Het toestel moet het volledige DCI-P3-spectrum ondersteunen met hoge nauwkeurigheid. Uit de fabriek claimt MSI een DeltaE van onder de twee: impressionant.

Binnenin

We laten ons niet verblinden door de buitenzijde, en nemen een kijkje aan de binnenkant. Daar zien we een Intel Core i7-13700H-processor, bijgestaan door een Nvidia GeForce 4060-GPU en 16 GB aan RAM. Met de krachtige CPU en de toch ook best stevige GPU hadden we in onze testconfiguratie liever 32 GB gezien voor meer gebalanceerde resultaten, maar de laptop kan zeker zijn mannetje staan.

De prestaties beoordelen is niet vanzelfsprekend. MSI voorziet via zijn software een zogenaamde Smart Auto-modus, waarbij AI de prestaties afstemt op het gebruik. Daarmee zouden de prestaties automatisch optimaal moeten zijn, maar wij zien iets anders. Tijdens onze tests worden de capaciteiten van de MSI Prestige 16 Studio in die modus helemaal gekortwiekt. We gaan aan de slag met een halve laptop. De ingebouwde modus biedt geen meerwaarde en schakel je best onmiddellijk uit.

Benchmarks

Schakelen we het dubieuze prestatieslot uit, dan zien we andere resultaten. De CPU van de laptop moet dan niet onderdoen voor de MSI Stealth 16 Studio, hoewel de koeling stiller blijft. Daar zit de lichtere grafische kaart ongetwijfeld ook voor iets tussen.

De resultaten veranderen wanneer we meer workstation-georiënteerde workloads loslaten op het toestel. Vermoedelijk speelt de beperkte 16 GB aan RAM de resultaten hier parten. Om echt zware professionele softwaresuites te draaien, is 32 GB vandaag toch geen overbodige luxe.

Langs de grafische kant verwachten we op basis van de specificaties dat de MSI Prestige 16 Studio  vooral degelijk presteert. Hoewel MSI deze laptop niet in de markt zet als een rasechte workstation, weet het toestel wel degelijk raad met zwaardere opdrachten.

Zo zien we bij 3D-design resultaten die aantonen dat de laptop in de meeste gevallen meer dan bruikbaar is. De MSI Stealth 16 Studio doet het uiteraard wel iets beter met z’n krachtigere Nvidia GeForce RTX 4070.

Ook wanneer we de GPU laten rekenen, trekt de laptop zich uit de slag. Toch zien we dat MSI hier koeling boven rauwe pk’s verkiest. De Nvidia GeForce RTX 4050 doet het ietwat verrassend beter in de laptop van Samsung.

Deze laptop is vooral bedoeld als krachtig werkpaard en niet als ultieme workstation. De prestaties liggen in die lijn. Dat zien we duidelijk wanneer we de klassieke PCMark 10-benchmark erbij nemen.

Dit toestel is een allrounder die bovendien nooit te luid blaast, maar we blijven toch met het gevoel zitten dat de componenten binnenin niet helemaal tot hun recht komen.

Randapparatuur

MSI omkadert het toestel wel degelijk. De 1080p-webcam is niets speciaals maar het ding doet z’n job. Bovendien tekenen de IR-sensoren voor Windows Hello present. Ook het geluid is degelijk.

Verder kiest MSI voor voldoende aansluitingen. Rechts vinden we USB-A, HDMI, een microSD-kaartlezer en een 3,5 mm-audiojack. Voor USB Type-C (USB 3.2 Gen 2) moeten we links zijn. Eén poort ondersteunt laden via power delivery 3.1, de andere niet. MSI verkiest echter dat je de laptop oplaadt met de megeleverde 150 watt-lader, die links van z’n eigen aansluiting geniet.

Batterij

Dan rest ons nog de conditie van de MSI Prestige 16 Studio te bespreken. Een hele werkdag zonder stopcontact is volgens onze tests helaas wat te hoog gegrepen. Dat is gezien de hardware binnenin niet verwonderlijk, maar staat toch een beetje haaks met hoe het toestel in de markt staat. We hadden graag een uurtje of twee meer gezien, zeker wanneer je weet dat deze laptop met 2,1 kg net iets meer weegt dan de MSI Stealth 16 Studio.

Gelukkig compenseert MSI die relatief beperkte autonomie met een bliksemsnelle herlaadtijd. Op minder dan een uur tank je de batterij van leeg naar bijna helemaal vol. Voor een halve tank heb je amper 15 minuten geduld nodig.

Verdict

De MSI Prestige 16 Studio is een zakelijke allrounder met spierballen. Het mooie design herbergt een krachtige laptop die de Prestige-naam eer aan doet. Kijken we naar de componenten binnenin, dan blijven we wel een beetje op onze honger zitten. Iets meer RAM had al een verschil gemaakt. Let wel: traag is deze laptop geenszins, maar we blijven met het knagende gevoel zitten dat er ergens meer pk’s onder de motorkap zitten dan we er uitgeperst krijgen.

Dat vergeten we snel wanneer we naar het mini-LED-scherm kijken. Dat glanzende, kleurvaste display is de ster van dit toestel. De hardware ondersteunt bovendien foto- en videobewerking, wat deze laptop uitermate geschikt maakt voor wie naast traditioneel werk ook instaat voor de montage en kleurbewerking van bijvoorbeeld bedrijfsvideo’s.

De MSI Prestige 16 Studio is een goede laptop. Wil je meer pk’s in een gelijkaardig jasje en schrik je niet terug van een iets ‘sportievere’ look, dan geniet de (iets duurdere) MSI Stealth 16 Studio echter onze voorkeur.

Geteste configuratie: MSI Prestige 16 Studio A13VF-049NL – Intel Core i7-13700H, 16 GB RAM, Nvidia GeForce RTX 4060, 16 inch 16:10 glanzend miniLED-IPS-scherm (2.560 x 1.600), 1 TB SSD, Windows 11 Pro – 1.982 excl. btw. – 2 jaar garantie

.pro’s

  • Strak design
  • Goed toetsenbord en aangenaam touchpad
  • Mooi en kleurvast miniLED-scherm
  • Laadt snel op

.contra’s

  • AI-modus kortwiekt prestaties
  • 16 GB RAM is niet gebalanceerd
  • Net teleurstellende autonomie

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home