MSI Stealth 16 Studio review: eerst werken, dan spelen

De MSI Stealth 16 Studio is een krachtige maar relatief stijlvolle en onopvallende laptop voor de liefhebber. Overdag doet het toestel dienst als workstation, ’s nachts lichten de toetsen op in alle kleuren van de regenboog en is het speeltijd.

Zo incognito is de MSI Stealth 16 Studio A13V (2.479 excl. btw) niet. De robuuste behuizing van ons testmodel, vervaardigd uit een magnesium-aluminiumlegering, oogt wel klassevol in donkerblauw. MSI’s witte draak op de achterkant verraad echter dat deze laptop naast een collega ook een speelkameraad is.

De laptop weegt net geen twee kilogram maar voor een 16 inch-toestel volgepropt met stevige hardware valt dat eigenlijk goed mee. MSI maakte niet ’s werelds mobielste laptop, maar je kan er zeker mee op pad. Bovendien vrezen we niet voor de integriteit van de Stealth: zelden namen we een laptop onder handen die steviger aanvoelt.

De buitenzijde

Het toestel is voldoende dik om een assortiment aan poorten toe te laten en daar profiteert MSI van. We zien een ethernet-aansluiting, een HDMI-poort, een microSD-kaartlezer en een USB Type C-poort (Thunderbolt 4) aan de linkerzijde, een extra USB-C-poort, een 3,5 mm-audio-aansluiting en een USB-A-poort aan de rechterzijde. Opladen gebeurt met MSI’s eigen 240 watt-lader. Een USB Type-C-lader die power delivery ondersteunt is bruikbaar, maar door het beperktere wattage zal de laptop iets minder krachtig presteren.

Vooraan zien we een toetsenbord dat standaard oplicht in alle kleuren van de regenboog. MSI verrast ons aangenaam met de inclusie van een numeriek klavier, dat weliswaar iets kleinere toetsen heeft dan normaal maar zo wel netjes op het frame past. Het lettertype op de toetsen is naar ons gevoel wel een beetje puberaal.

De typ-ervaring is prima. De toetsen van de MSI-laptop geven voldoende feedback en lijken haast gedempt. De individuele toetsen zelf zijn aan de kleine kant vergeleken met de bovengemiddeld ruime spaties tussen de knoppen. Daaraan moesten we een minuut of twee wennen, maar onze vingers kalibreerden zich zonder al te veel moeite. Het valt ons op dat de ‘klik’-sensatie beperkter is dan bij andere toestellen, waaronder MSI’s eigen Prestige 16 Studio. Wij verkiezen die iets minder gedempte ervaring, maar dat is een kwestie van voorkeur. MSI kiest voor een ruim touchpad dat nauwkeurig aanvoelt en voldoende voldoening geeft wanneer we klikken.

Schermkwaliteit

Het 16 inch IPS-scherm van de MSI Stealth 16 Studiotelt 2.560 x 1.600 pixels, waarmee de rekenwonderen onder ons kunnen uitrekenen dat de schermverhouding 16:10 bedraagt. MSI kiest voor een matte afwerking en hoewel dat minder in het oog springt dan een glanzend alternatief, zorgt de beperkte reflectie er wel voor dat je ook in lichte omgevingen aangenaam op het toestel kan werken. Met 450 cd/m² heeft het scherm voldoende helderheid.

MSI voorziet verschillende kleurenprofielen en hoewel het scherm met een breed kleurbereik komt, is de kalibratie niet optimaal voor de meest veeleisende grafische professionals. In zowel sRGB als Adobe RGB en DCI-P3 meten we een DeltaE voor de witbalans die rond de vier ligt, terwijl twee hier toch het richtcijfer is.

Voor kleuren zien we een afwijking van 2,5 tot 3,4 over het hele spectrum. We bespeuren de grootste afwijking bij blauwe en in mindere mate groene tinten, terwijl rood doorgaans wel erg correct wordt weergegeven. Deze opmerkingen zijn vooral relevant voor grafische professionals. De meeste gebruikers vinden hier een mooi scherm met heldere en levendige kleuren waarop weinig aan te merken valt.

Processor

Op naar het binnenwerk dan. Ons testmodel van de MSI Stealth 16 Studio is uitgerust met een Intel Core i7-13700H, voorzien van veertien kernen waarvan zes P-kernen. De chip krijgt het gezelschap van een goed gekozen 32 GB RAM.

Intel adverteert een maximale kloksnelheid van 5 GHz en die haalt de chip ook heel even in deze behuizing, alvorens terug te vallen naar een minder broeierige 4,2 GHz om tot slot te stabiliseren op een verdienstelijke 3,8 GHz.

MSI’s koeling lijkt auditief aangedreven door een straalmotor, maar mist zijn effect niet. Dezelfde Intel-chip zit immers in de MSI Prestige 16 en de Samsung Galaxy Book 3 Ultra. De single core-score van de Stealth is merkelijk beter. Wanneer we naar de score van de chip met alle rekenkernen over langere tijd kijken, is het verschil kleiner. De AMD Ryzen 9 Pro 6950H zet wel merkelijk mindere resultaten neer.

Voor zwaardere workloads zien we een gelijkaardig verhaal. De MSI-laptop doet het goed, maar is op basis van pure rekenkracht niet de absolute kampioen.

We kijken voor bovenstaande cijfers naar tests van professionele softwaresuites uit verschillende velden, waaronder productontwikkeling en financiële dienstverlening. De focus ligt hier op puur CPU-centrische workloads. Het is niet verwonderlijk dat de MSI-laptop niet met alle prijzen gaat lopen, want dit toestel is meer dan een CPU-monster alleen.

GPU

Naast de CPU woont een Nvidia GeForce RTX 4070. Dat is een krachtige mobiele grafische kaart die bovendien met Studio-certificatie van Nvidia komt. De laptop is met andere woorden geoptimaliseerd om met de GPU te werken, ook in een professionele context.

Wie serieus wil werken, kan aan de slag met de Nvidia Studio-drivers. Die krijgen minder frequente updates dan de GeForce-drivers, wat een betere compatibiliteit met professionele software garandeert. Tijdens onze tests zien we in ieder geval dat de GPU van wanten weet.

Bovenstaande cijfers hebben betrekking op 3D-designworkloads die vooral gebruik maken van de grafische kaart. De Nvidia GeForce RTX 4070 is hier duidelijk een absolute meerwaarde.

Hetzelfde geldt wanneer we naar dataverwerking op de GPU kijken. De ware aard van de MSI Stealth 16 Studio komt nu naar boven. Deze laptop is geen puur CPU-monster, maar een gebalanceerd toestel met een erg krachtige GPU, die steunt op een stevige processor. Het toestel is bijgevolg erg geschikt voor workloads waarbij de grafische kaart een belangrijke rol speelt.

Algemene prestaties

Moeten de workloads wat minder uniek zijn, dan is de rekenkracht onder het toetsenbord van de MSI Stealth 16 Studio een beetje overkill. Uiteraard is de hardware meer dan krachtig genoeg om doordeweekse taken aan te sturen.

Alle toestellen in deze categorie zijn krachtpatsers. Het valt wel op dat AMD’s chip in de Lenovo-laptop meer tot z’n recht komt bij dergelijke algemene workloads.

We vermelden hier ook nog de erg snelle 2 TB aan interne NVMe-opslag die je ter beschikking krijgt. Uit onze tests komt duidelijk naar voren dat de SSD’s in de Stealth altijd paraat staan om een sprint te trekken.

Batterij

Wat nu als er geen stopcontact nabij is? Maak dan geen te grootse plannen. Verzet je enkel kantoorwerk, dan kan je nog wel een groot deel van de werkdag zonder stroom bij te danken. Het einde zal je in geen geval halen. Wie zonder netstroom beelden wil renderen, hoeft helemaal niet te lang te wachten voor de laptop uitgeput is.

Een groot scherm en stevige hardware vormen een dorstige combinatie, dus dat verrast ons niet. In die context is het wel belangrijk dat je het toestel snel kan bijladen en daar blijven we toch op onze honger zitten. Ondanks de stevige meegeleverde later moeten we bijna twee uur wachten alvorens de lege tank van de laptop is bijgevuld. Dat kan beter.

Gamen en praten

We haalden in het begin al aan dat de MSI Stealth 16 Studio niet alleen een werkpaard maar ook een speelkameraad is. Met een druk op de knop zet je dit toestel in gaming-modus, en wees maar zeker dat je de modernste spellen vlot kan spelen. De combinatie van CPU en GPU leent zich daar perfect toe.

De enthousiaste gamer zal bovendien kunnen genieten van het 240 Hz-scherm. Wij pretenderen niet dat onze Call of Duty-skills voldoende zijn om daar profijt uit te halen, maar de vijand zat in ieder geval nooit verscholen in een gemist frame.

Voor de webcam doet MSI niet te zot. We vinden een 1080p-camera die z’n werk doet, bijgestaan door infraroodsensors voor Windows Hello. Het geluid is degelijk, zowel uit de luidsprekers als tijdens videovergaderingen. Virtueel vergaderen is echter niet het hoofddoel van dit toestel en er zijn betere alternatieven op de markt.

Verdict

De MSI Stealth 16 Studio is een mobiele workstation met krachtige maar gebalanceerde specificaties. Het toestel is jong van ziel, wat zich weerspiegelt in de nodige gaming-gerelateerde functies. Een toetsenbord dat oplicht in regenboogkleuren is geen must in de zakelijke markt, maar MSI schat correct in dat een workstation ook plezierig kan zijn.

Echt Stealth durven we de laptop niet noemen. Fysiek springt het draak-logo teveel in het oog, akoestisch kan je tijdens zware prestaties de koeling niet missen. Of dat een relevant nadeel is, kan je zelf beslissen.

Wij missen vooral wat urgentie bij het opladen. De eerder immense lader brengt wat dat betreft niet veel soelaas. Met een iets nauwkeurige kleurkalibratie was deze laptop bovendien geschikter geweest voor een breder publiek, al mogen we het scherm ook niet afbreken.

De MSI Stealth 16 Studio is geen goedkope laptop, maar voor je centen krijg je een werkelijke alleskunner terug. Een heel krachtige Nvidia-chip, een stevige Intel Core-processor, de juiste hoeveelheid RAM en een overvloed aan opslag, gecombineerd met een stevige en kwalitatieve hardware, maken van dit toestel een aanrader.

Geteste configuratie: MSI Stealth 16 Studio A13VG-014NL – Intel Core i7-13700H, 32 GB RAM, Nvidia GeForce RTX 4070, 2 TB SSD, 16 inch 16:10 mat scherm (2.560 x 1.600 pixels), Windows 11 Pro – 2.479 excl. btw. – 2 jaar garantie

.pro’s

  • Bouwkwaliteit met aluminium-magnesiumlegering
  • Krachtige maar gebalanceerde configuratie
  • Geschikt voor zware workloads en gaming
  • Redelijke batterijduur
  • Mooi scherm

.contra’s

  • Laad best traag op
  • Scherm mag kleurvaster

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home