Logi Dock review: opgeruimd staat netjes, maar niet voor iedereen

Logi Dock

De Logi Dock is een alles-in-één-oplossing met heel wat connectiviteit, maar slaat de bal mis door een forse prijs te vragen zonder Thunderbolt-compatibiliteit aan te bieden.

Een docking station is vandaag naast een USB-C-monitor de meest eenvoudige manier om een nette werkplek te voorzien. Zeker wanneer je monitor nog prima werkt en je (nog) niet wil upgraden naar USB-C, biedt een docking station soelaas. Bijvoorbeeld de HP Thunderbolt Dock G4 is zo’n handige oplossing waarmee je met één kabel je laptop heel wat extra connectiviteit toevoegt.

Logitech is vandaag al dominant aanwezig op je werkplek in de vorm van een toetsenbord, muis, webcam of headset, maar een docking station zat nog niet in het portfolio tot de Logi Dock het levenslicht zag.

Geen Thunderbolt

De Logi Dock (499 euro incl. btw) is een alles-in-één-oplossing waar je alle randapparatuur in het docking station kan aansluiten. Die maakt vervolgens via USB-C verbinding met je laptop zodat je door één kabel aan te sluiten direct met alles verbonden bent. De USB-C-kabel voorziet je laptop ook ineens van stroom (tot 100 watt).

Logi Dock

Achteraan het toestel zitten er heel wat aansluitingen om tot twee monitoren en vijf USB-apparaten aan te sluiten. De volledige lijst bestaat uit 2x USB-A (USB 3.1 Gen 1), 3x USB-C (USB 3.1 Gen 1), 1x HDMI (v1.4b) en 1x DisplayPort (v1.4). Beide video-uitgangen ondersteunen tot een 4K-resolutie via USB-C Alt-mode.

Opvallend is het gebrek aan Thunderbolt-compatibiliteit om één of meerdere monitoren aan een hogere resolutie dan 4K of een snellere refresh rate aan te sluiten. Ook creative professionals die de snelheid van Thunderbolt gebruiken voor externe opslag, mogen ergens anders kijken. Gezien het pittige prijskaartje van de Logi Dock, zijn we hier behoorlijk teleurgesteld.

Intuïtieve bediening

Bovenop de Logi Dock vind je handige toetsen om een call aan te nemen, het volume te regelen, jezelf te muten of om de video uit te schakelen. Onderaan is er een ledstrip zichtbaar die belangrijke feedback geeft. Van zodra je een laptop aansluit, licht die wit op als bevestiging dat de connectie is gelukt. Daarna gaat het licht opnieuw uit.

Van zodra je een videogesprek start, licht de strip opnieuw wit op. Wanneer je de mute-knop indrukt, kleurt de linkerhelft van de strip rood. Aan de rechterkant gebeurt hetzelfde bij de camera-knop. Het geeft je visueel direct feedback wat je situatie is. Vooral de rode markering tijdens mute zal je beschermen tegen onhandige momenten wanneer je niet doorhebt dat de knop actief is.

Logi Dock

Het docking station is compatibel met Logi Tune zodat je op de hoogte blijft van vergaderingen en om met één druk op de knop meetings te vervoegen. Wanneer je een inkomende oproep ontvangt, kan je die met een druk op de centrale knop direct opnemen.

De volumetoetsen hebben een dubbele functie: tijdens een videogesprek regelt het je inkomende geluid, daarbuiten controleer je er de Windows-volumebediening mee.

Microfoonkwaliteit valt tegen

Het docking station is gecertificeerd voor Google Meet, Microsoft Teams en Zoom. Binnenin zitten zes beamforming microfoons om je stem optimaal op te pikken en om noise cancelling toe te passen om het achtergrondgeluid te beperken. Hieronder kan je de microfoonkwaliteit beluisteren en vergelijken met andere oplossingen.

Logi Dock
Dell XPS 13 (2021) laptop
Logitech Brio webcam
Jabra Evolve 75 headset
Logitech Zone Wired oortjes
Logitech Zone True Wireless oortjes
Bose QuietComfort 35 II hoofdtelefoon

Wat opvalt is dat de noise cancelling in het begin nog niet werkt, tot we de eerste woorden uitspreken. Daarna is het muisstil op de achtergrond, ondanks de talrijke auto’s die op kantoor duidelijk hoorbaar zijn met de raam open.

De geluidskwaliteit valt helaas tegen voor de zes microfoons die erin zitten. Onze stem wordt duidelijk opgepikt, maar we klinken dof. Zo’n zware opname maakt het vermoeiender voor de tegenpartij om naar je te luisteren dan bij een headset. Vergelijken we met de Epos Expand 40+ speakerphone, dan klinkt die veel aangenamer dan de Logi Dock.

Voor wie de Logitech Zone Wired Earbuds of de Logitech Zone True Wireless oortjes heeft, kan je naadloos wisselen van het geluid en de microfoon van de Logi Dock naar de oortjes. Het enige wat je moet doen, is de oortjes aansluiten of uit hun doosje halen. De Logi Tune software zorgt ervoor dat je naadloos overschakelt naar de oortjes.

Uitstekende speakers

Waar de Logi Dock wel punten scoort, is de geluidskwaliteit van de ingebouwde luidspreker. De twee 55 mm-drivers vooraan en de twee passieve radiatoren voor de lage tonen links en rechts zorgen voor een heel aangename, warme klank.

Zet je het geluid iets te luid of heeft de tegenpartij een iets zwaardere basstem? In theorie zou de hele behuizing dan trillen. De plaats waar de microfoons in zitten bovenaan maakt gelukkig verbinding met de rest van het docking station via een dempend ophangsysteem dat trillingen voorkomt.

Je kan de speaker gebruiken voor alle geluid van je pc, maar ook van bluetooth randapparatuur. Je kan met een tablet, smartphone of andere geluidsdrager verbinding maken. Hou er wel rekening mee dat je maar één bluetooth-apparaat tegelijk kan koppelen. De Logi Dock ondersteunt geen multipoint bluetooth om naadloos tussen twee draadloze bronnen te wisselen.

Centraal beheer

Om het maximale uit de Logi Dock te halen, moet je wel Logi Tune configureren. Anders kan je niet naadloos wisselen naar je andere Logitech oortjes of microfoonsterkte instellen. De software verzorgt automatisch firmware-updates en biedt een ingebouwde equalizer om de speaker naar wens af te stellen.

Logitech Sync

Logi Dock is ook compatibel met Logitech Sync. Hiermee kan de IT-dienst binnen de organisatie handig updates manueel pushen en problemen vanop afstand oplossen. Indien je werkplek ook een Logitech headset heeft, webcam of andere randapparatuur, bestaat de kans dat die ook Sync-compatibel is. De IT-verantwoordelijke kan dan handig alle apparaten aan één werkplek koppelen voor optimale ondersteuning.

Conclusie

Bij de initiële aankondiging van de Logi Dock waren we erg benieuwd naar de prestaties van het toestel. Het prijskaartje was toen ook nog 399 euro incl. btw. Vandaag heeft Logitech de prijs met 100 euro opgetrokken, wat het voor ons moeilijk maakt om dit docking station aan te raden. Een investering in een USB-C-monitor én een degelijke speakerphone zal je iets meer kosten, maar die speakerphone kan je flexibel meenemen waar je hem nodig hebt.

We kunnen de Logi Dock (499 euro incl. btw) enkel aanraden aan een heel specifieke niche die niet wil upgraden naar een USB-C-monitor, een kwalitatieve luidspreker wil op zijn of haar bureau en een bijna kabelvrije werkplek wil waarbij je je laptop met één USB-C-kabel kan verbinden. Wie zich daarin kan vinden en de beperkte microfoonkwaliteit kan slikken, haalt met de Logi Dock een knappe alles-in-één-oplossing in huis. Al de rest kijkt beter uit naar los docking station of USB-C-monitor en een losse speakerphone.

.pro’s

  • Kwaliteitsvolle luidspreker
  • Knappe verschijning
  • Handige ledstrip onderaan
  • Uitgebreide connectiviteit

.contra’s

  • Geen Thunderbolt-ondersteuning
  • Pittige prijs
  • Microfoonkwaliteit valt tegen

De Logi Dock is nu beschikbaar en heeft een adviesprijs van 499 euro incl. btw. Er zijn twee kleuren beschikbaar: wit en zwart. De zwarte versie is als enige Teams-gecertificeerd.

Garantie: Logitech biedt standaard 2 jaar fabrieksgarantie. Je kan optioneel die termijn verlengen met één of drie jaar. 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.