Logitech Zone True Wireless review: te vroeg uit de oven gehaald

Logitech Zone True Wireless

‘De eerste draadloze oortjes gecertificeerd voor Microsoft Teams’ klinkt veelbelovend, maar de Logitech Zone True Wireless stelt omwille van zijn hoge prijskaartje teleur.

Logitech heeft de ambitie om je werkplek thuis of op kantoor grotendeels te veroveren met een webcam, USB-C docking station, headset en uiteraard een toetsenbord en muis. Nieuw binnen de line-up zijn oortjes als alternatief voor de traditionele headset.

Eind vorig jaar voelden we de bekabelde versie uitgebreid aan de tand, de Logitech Zone Wired Earbuds (99,99 euro incl. btw). Lees hier de uitgebreide review. Kort samengevat: we waren onder de indruk van de oortjes en tegelijk heel benieuwd naar hoe goed de draadloze variant zou werken.

lees ook

Logitech Zone Wired Earbuds review: rustige werkdagen doorkomen met kwaliteit op maat

Normaal hadden de Logitech Zone True Wireless (329 euro incl. btw) eind vorig al het levenslicht moeten zien, maar de oortjes werden maand na maand uitgesteld tot ze in mei eindelijk arriveerden. Geen idee wat de boosdoener was, maar het zorgde er wel voor dat we met enige scepsis aan de testperiode startten.

Uitgebreid totaalpakket

De inhoud van de verpakking geeft je onmiddellijk een goede indruk met een mooi hoesje waarin je de meegeleverd USB-A-ontvanger kan plaatsen. Verder is er plaats voor een USB-A naar USB-C conversiestuk en een kort USB-C naar USB-A kabeltje om het doosje op te laden waar de oortjes in zitten. Verder vind je nog twee extra siliconen oorstopjes in maat small en large. De medium-maat zit standaard op de oortjes die in de doos zitten en past ons prima.

Logitech Zone True Wireless

Het doosje opent magnetisch en heeft een handige minilusje om het ergens aan vast te binden. Het geheel voelt heel kwalitatief aan, net als de oortjes die je eruit haalt. Je merkt dat Logitech heel veel tijd heeft gestopt in het zoeken naar een pasvorm die zo natuurlijk mogelijk aanvoelt. We kunnen zonder enige vorm van irritatie of ergernis een halve werkdag de oortjes inhouden.

Logitech Zone True Wireless
Er zitten drie formaten in de doos om de ideale pasvorm te vinden voor je oren.

Langer hoeft niet aangezien de batterij het na maximaal zes uur voor bekeken houdt. Maak er vier uur of minder van wanneer je gebruik maakt van geluidsonderdrukking of (video)belt. Het doosje kan één lading vasthouden om de luistertijd te verdubbelen voordat je beide moet opladen. Opladen kan met het meegeleverde kabeltje of draadloos (Qi-compatibel). Dat laatste is een fijne luxe, ook al mag je dat wel verwachten voor oortjes met dit prijskaartje. Vijf minuutjes in de doos is genoeg om ongeveer een uur te videobellen.

Microfoons in en buiten je oor

De oortjes zitten heel licht in de oren zodat je ze perfect lange tijd kan gebruiken zonder enige hinder. Dat staat in schril contrast met traditionele headsets die je na een (video)call het liefst onmiddellijk afzet. Logitech mikt met deze oortjes op werknemers die vandaag al oortjes gebruiken doorheen de werkdag en liever willen genieten van draadloze flexibiliteit en de naadloze integratie met Microsoft Teams en andere videobelplatformen.

Logitech Zone True Wireless

De belangrijkste innovatie is dat de microfoon deze keer niet in zo’n module zit halfweg de kabel, maar in de oortjes zelf. Door middel van een dubbele microfoon, één binnen je oorkanaal en één daarbuiten, kan het zuiver je stem oppikken en het meeste achtergrondgeluid wegfilteren. Dankzij deze technologie mag Logitech als eerste een Microsoft Teams-certificatie voor oortjes ontvangen.

Microsoft Teams-gecertificeerd

Die Microsoft Teams-certificatie betekent dat de oortjes direct worden herkend door het platform. Je kan met één druk op de knop aan je rechteroor een gesprek opnemen en afsluiten. De oortjes zijn ook gecertificeerd voor Zoom, Google Meet, GoTo, Webex Teams en BlueJeans. De reden waarom Logitech zo sterk de nadruk legt op Microsoft Teams, is de ontzettend strenge certificeringsprocedure. Het is ook het primaire platform voor Logitech omdat het knopje op het rechteroor hetzelfde paars kleurt als het Teams-logo.

De USB-A-ontvanger, meegeleverd in de doos, garandeert de certificering voor alle bovenstaande platformen. Je kan de oortjes ook prima via bluetooth verbinden met bijvoorbeeld een laptop, tablet of smartphone.

Op de knop op het rechteroordopje drukken verloopt prettig omdat je vooraan het dopje steun kan vinden met je duim. Met dat steunpunt druk je niet hard in je oor, iets wat bij heel wat andere draadloze oortjes onaangenaam aanvoelt. Opvallend is de keuze om aan het linkeroordopje geen duidelijke knop te voorzien maar een verborgen variant. Resultaat: je drukt op het hele vlak op zoek naar het knopje dat eronder zit. Waarom niet gewoon een ‘echte’ knop zoals aan de andere kant Logitech?

Naadloos van smartphone naar pc en omgekeerd

Door je smartphone via bluetooth te koppelen met je oortjes, kan je handig van bijvoorbeeld Microsoft Teams naar een telefoongesprek schakelen en andersom. Krijg je een telefoontje binnen tijdens een Teams-gesprek? Druk op de paarse knop om het telefoongesprek op te nemen via de oortjes. Tegelijk wordt Teams gepauzeerd, zodat de tegenpartij je conversatie niet kan horen. Na het gesprek kan je opnieuw inpikken waar je was gebleven.

Dit zijn de eerste oortjes die de ervaring zo naadloos maken, een pluim voor Logitech. Enig nadeel is dat met een dubbele connectie soms vervelende situaties ontstaan. Stel je luistert muziek via de pc maar je ontgrendelt je smartphone om iets op te zoeken. Die ontgrendeling zorgt ervoor dat je muziek op de pc tijdelijk wordt gepauzeerd. Elke keer dat je je smartphone vastneemt, gebeurt dit.

Logitech Zone True Wireless
De roze kleur kan je enkel rechtstreeks bij Logitech bestellen in de webshop.

Je kan die onderbrekingen elimineren door via de LogiTune pc-software aan te duiden dat je het geluid van je smartphone enkel wil gebruiken voor telefoongesprekken. Wil je dan toch eens iets beluisteren op je smartphone met de oortjes, dan zal je opnieuw in de instellingen moeten duiken. Je kan die optie trouwens enkel aanpassen via LogiTune op de pc. Geen pc in de buurt, dan heb je pech. De LogiTune app op Android laat niet toe om opnieuw al het geluid van je smartphone door te sturen.

ANC, maar eigenlijk niet echt

De Logitech Zone True Wireless biedt in ruil voor zijn premium prijskaartje naast heel wat softwarecertificeringen ook ANC (Active Noise Control). In theorie moet actieve ruisonderdrukking het achtergrondgeluid wegfilteren, maar hier slaat Logitech de bal mis met deze oortjes. We snappen prima dat je met oortjes nooit hetzelfde kan realiseren als bij een gesloten headset zoals de Sony WH-1000XM4, maar het resultaat stelt enorm teleur.

Permanent ANC inschakelen resulteert vaak in een raar bijgeluid dat soms de kop op steekt en afleidt. Bovendien elimineert het bijzonder weinig tot geen achtergrondgeluid. Enkel in de trein merken we een klein hoorbaar verschil. Wie een oase aan stilte verwacht, koopt beter een ANC-hoofdtelefoon.

Extra frustrerend: ANC zorgt er in veel gevallen zelfs voor dat de wind extra luid in je oren klinkt omdat er iets fout gaat met de aansturing van de oortjes. Heel frustrerend wanneer je bijvoorbeeld een Teams-gesprek onderweg wil verderzetten. De tegenpartij hoort daar gelukkig niets van, maar voor jezelf is het zeer onaangenaam.

Vergaderen, sporten en terug vergaderen

Het is opvallend dat de oortjes IP68-gecertificeerd zijn. Na wat opzoekwerk blijken de oortjes zweet-, stof-, vuil- en zandbestendig te zijn volgens Logitech. Je mag ze zelfs kortstondig onderdompelen in ondiep water. ‘Van werk naar work-out’ klinkt het op de website, handig dat ondergetekende een enthousiaste loper en fietser is.

De oortjes blijven heel goed zitten dankzij de comfortabele pasvorm, waardoor je op geen enkel moment schrik moet hebben dat je een oortje verliest. Twijfel je toch? Zet de herkenning aan dat de muziek of het gesprek pauzeert wanneer je één oordopje uit je oor haalt. Zelfs een ruige mountainbikerit stoort de Logitech Zone True Wireless allerminst.

Logitech Zone True Wireless

Wat wel stoort, is opnieuw de gebrekkige ANC-functie. Sporten met ANC is geen optie omdat de wind ontzettend hard in je oor weerklinkt. ANC uitschakelen is de oplossing, maar dat kan je enkel in de app doen. Twee keer tikken op de knop rechts schakelt ANC in. Opnieuw twee keer tikken schakelt de transparantiemodus in om het geluid rondom je te horen. Wil je geen volledig omgevingsgeluid en enkel ANC uitschakelen, dan moet je telkens de app openen.

Wat het extra frustrerend maakt, is dat de oortjes niet altijd de meest recente geluidsstand onthouden. ANC uitgeschakeld achter je pc? Dan kan die plots opnieuw ingeschakeld zijn wanneer je een uur later de oortjes uit het doosje haalt om te sporten. Vermoedelijk gaat het hier om een softwarebug, maar oortjes aan dit prijskaartje horen zulke problemen niet te ervaren.

LogiTune software op pc en mobiel

Over de software gesproken: LogiTune kan je installeren op je pc en smartphone. De smartphone-app is eerder karig en laat je toe om de ANC-stand te kiezen en de equalizer te tunen. Pas wanneer je dieper in de menustructuur duikt, kan je ook de slaapstand-timer instellen en elke knopfunctie wijzigen per oortje: één korte druk, een lange druk of twee korte drukken.

Een knop configureren klinkt eenvoudig, maar Logitech maakt het verwarrend door het aantal opties te beperken. Een korte druk op de rechtertoets kan je niet veranderen, die hangt vast aan Microsoft Teams (of een telefoongesprek opnemen). Lang drukken geeft je vijf opties, maar dubbeldrukken opeens drie? Geef ons gewoon evenveel opties overal. Als we al zo diep in de instellingen zitten, willen we graag ook alles granulair verder tunen.

De desktopsoftware biedt dezelfde opties aan als in de app, maar bevat nog wat bugs. We moeten vaak tot drie minuten wachten tot de software de oortjes herkent. Videobellen kan direct van zodra je de oortjes uit het doosje haalt, dus aan de snelheid van de connectie ligt het niet.

Een extra troef voor het IT-team binnen elke onderneming is Logitech Sync. Hiermee kan het team centraal alle compatibele Logitech-hardware beheren, firmware-updates doorvoeren en problemen oplossen.

Hoe goed is de microfoon?

We hebben al veel over de oortjes verteld, maar hoe goed klinken ze nu eigenlijk? De 12 mm-drivers zorgen voor een aangenaam, kwalitatief en vol geluid dat je verder kan verfijnen via een equalizer in LogiTune. De microfoonkwaliteit kan je niet aanpassen. Na tientallen videogesprekken te hebben gevoerd waar we telkens om feedback vroegen, was de reactie telkens positief. Iedereen hoorde ons prima en het geluid is aangenaam om naar te luisteren.

Om de microfoonkwaliteit belangrijk is, hebben we hieronder zes verschillende oplossingen opgenomen waarmee je kan vergelijken.

 • Logitech Zone True Wireless
 • Logitech Zone Wired Earbuds
 • Jabra Evolve 65 (headset met microfoon voor de mond)
 • Logitech Brio 4K webcam
 • Bose QuietComfort 35 II (ANC-hoofdtelefoon)
 • Dell XPS 13 2021 (ingebouwde laptopmicrofoon)

Wat ons onmiddellijk opvalt, is dat de goedkopere bekabelde oortjes beter klinken dan de draadloze variant. Dat zou niet mogen met zo’n groot prijsverschil tussen beide en dezelfde microfoontechnologie. De traditionele headset met microfoon voor de mond klinkt het duidelijkst maar oogt minder persoonlijk op video, terwijl de laptopmicrofoon veruit de slechtste optie is in microfoonkwaliteit.

Conclusie

Doorheen onze testprocedure hebben we een haatliefdeverhouding opgebouwd met de Logitech Zone True Wireless (329 euro incl. btw). De ANC-prestaties zijn teleurstellend en er zijn softwarebugs, maar de microfoon werkt degelijk en draadloze oortjes bieden veel vrijheid. Hoe meer we de oortjes vast achter ons bureau gebruiken, hoe blijer we worden. Moeten we ons verplaatsen of gaan we sporten? Dan schuilt teleurstelling om de hoek.

Heel wat van onze frustraties kan Logitech in de toekomst oplossen door middel van software- en firmware-updates, maar dat neemt niet weg dat de oortjes vandaag door het hoge prijskaartje teleurstellen. Wie ze enkel gebruikt achter zijn bureau en verder niet, heeft nu al een prettige ervaring dankzij de certificering bij tal van communicatieplatformen. Ben je vaak onderweg of wil je je investering ook gebruiken om te sporten? Wacht dan nog even tot Logitech alle plooien gladstrijkt. Pas dan is Logitech Zone True Wireless zijn prijskaartje waard.

.pro’s

 • Microsoft Teams-gecertificeerd
 • Heel comfortabel en licht
 • Uitstekende geluidskwaliteit
 • Degelijke microfoon
 • IP68-waterbestendig

.contra’s

 • ANC werkt amper tot niet
 • Softwarebeperkingen en bugs
 • Verborgen drukknop op linkeroortje
 • Stevig geprijsd

Garantietermijn: 2 jaar carry-in fabrieksgarantie

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home