Epos Expand 40+ review: klink glashelder tijdens vergaderingen

epos expand 40+
Bron: EPOS

De Epos Expand 40+ speakerphone biedt een oplossing voor alle mogelijke obstakels van hybride vergaderingen. Elkaar goed verstaan zal geen moeite meer kosten.

Videovergaderingen zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijkse werkritme. Nog belangrijker dan goed in beeld komen, is duidelijk gehoord worden. Hier zorgen hybride vergaderingen voor nieuwe uitdagingen, omdat meerdere mensen vanuit dezelfde ruimte deelnemen.  

Epos wil met zijn Expand-speakerphones iedereen letterlijk een stem geven tijdens hybride vergaderingen. Deze toestellen bieden een eenvoudige en draagbare opstelling om je stem in alle ruimtelijke omstandigheden zo helder mogelijk te doen klinken. Wij nemen de Epos Expand 40+ onder de loep.

Licht, maar stevig

Epos levert de Expand 40+-speakerphone in een zwarte draagzak, die je kan gebruiken om het toestel veilig te transporteren van thuis naar kantoor en terug. Het apparaat weegt een dikke 300 gram en voelt licht aan. Toch staat de speakerphone stevig op zijn poten zodat je het ding tijdens een verhitte discussie niet per ongeluk van de tafel kan meppen.

Op het hoofddeksel van de speakerphone vind je 7 bedieningsknoppen terug: een aan/uit-knop, knoppen om telefoonoproepen te beantwoorden of te beëindigen, een knop voor de bluetooth, een mute-knop en twee volumeknoppen. Hoe je die gebruikt, komen we straks nog uitgebreid op terug. LED-indicators tonen je het volume- en batterijniveau.

epos expand 40+

De meest handige designtruc van de Epos Expand 40+ zit op het eerste zicht verborgen. Aan de onderkant voorziet de fabrikant de ruimte om de usb-c-kabel en -dongle veilig op te bergen. Dat verkleint de kans alweer dat je die dongle laat rondslingeren.

epos expand 40+ onderkant
Alles netjes op zijn plaats.

Aansluitingen en installatie

Het aansluiten van de speakerphone op je laptop of smartphone is kinderspel omdat Epos hier zeer gul is met de opties. Kijk je niet op een kabel meer of minder, dan kan je verbinding leggen met een usb-c-kabel die uit het apparaat komt.

Dat verloopt volgens een simpel plug-and-play-principe: je steekt de kabel in de usb-c-poort en je bent klaar voor de vergadering. Na de vergadering berg je de kabel simpelweg weer op. In gebruik met één apparaat is dit de meest eenvoudige optie. Heeft jouw laptop geen usb-c-poort, dan kan je gebruik maken van een usb-a-verloopstuk.

Echter kan je ook kiezen voor een draadloze aansluiting. Hiervoor maak je gebruik van de meegeleverde usb-dongle. Je duwt de bluetoothknoppen op de speakerphone en de dongle even in, na een kort lichtspektakel zal een vrouwelijke stem bevestigen dat de verbinding tot stand gekomen is.

Dat wilde bij ons niet vanaf de eerste keer feilloos lukken, maar eens die eerste obstakels achter de rug waren toont de connectie zich wel betrouwbaar. Het voordeel van met bluetooth te werken is dat je twee apparaten tegelijk kan verbinden, en de speakerphone weet ook vlot te schakelen tussen laptop en smartphone.

Het is zeker aan te raden om het ondersteunende softwareprogramma Epos Connect te installeren (Windows & Mac). Met dit programma kan je de audio- en bluetoothinstellingen handmatig aanpassen en sneller firmware-updates uitvoeren.

epos connect software

Spelen met knoppen

Voor het dagelijkse gebruik zal je veelal aangewezen zijn op de bedieningsknoppen om het apparaat te besturen. De meeste acties zijn wel voor de hand liggend, maar Epos heeft handelingen geprogrammeerd die een combinatie van verschillende toetsen vereisen.

We illustreren met een voorbeeld. Steun je op bluetooth, dien je het verschil tussen Personal Mode en Shared Mode te kennen. In de eerste modus zal de speakerphone automatisch verbinding zoeken met het eerste apparaat dat het tegenkomt, in de tweede modus moet je met handmatig verbinden met een apparaat naar keuze. Om te schakelen tussen deze modi moet je de bluetoothknop combineren met de volumeknoppen.

Ook kunnen de oproepsneltoetsen verschillende acties uitlokken al naargelang de situatie. Het vergt wel enige oefening om de toetsenbediening helemaal onder de knie te krijgen en je zal regelmatig eens naar de handleiding moeten grijpen. Deze videotutorial van Epos was voor ons een noodzakelijke hulplijn.

Audiokwaliteit en microfoon

Dan zijn we aanbeland aan het belangrijkste aspect: de audiokwaliteit. Die moet zowel langs ingaande als uitgaande zijde op punt staan: je wil even helder klinken als dat je gesprekspartners binnenkomen. Om de microfoon te demonstreren, wagen we ons aan een beruchte tongbreker (opgenomen met de audiorecorder van Windows 11):

Onze stem klinkt duidelijk en helder. Epos beweert dat de speakerphone stemmen tot een afstand van 25 meter kan opvangen. Voor een tweede opname verplaatsen we onze enkele meters van ons testapparaat. We hoefden niet veel luider te spreken om even duidelijk te blijven klinken.

Deze eerst twee opnames zijn gemaakt in een stille ruimte. Natuurlijk zijn de achtergrondomstandigheden tijdens een vergadering zelden perfect. De microfoon beschikt over ruimtelijke filtering om stemmen te onderscheiden van de achtergrond, en van elkaar wanneer meerdere mensen tegelijk spreken. We herhalen de zin nog eens terwijl we zachtjes op ons toetsenbord tokkelen.

Onze stem slaagt erin om het achtergrondgeluid helemaal te overstemmen. Wanneer we opzettelijk hard op ons toetsenbord rammen, dan is het wel een ander verhaal. De ruisonderdrukking heeft dus zijn beperkingen.

Ook de stemmen van je gesprekspartners klinken loepzuiver, zonder enige vervormingen. Dat blijft zelfs zo wanneer je het volumeniveau opdrijft: iets waar veel audio-apparaten wel eens moeite mee hebben. De speakerphone heeft wel de neiging om stemmen dat tikkeltje extra kracht mee te geven, waardoor we niet aanraden om op het hoogste volumeniveau een vergadering te betreden.

We hebben het muzikale talent van de speakerphone ook op de proef gesteld. Waar we niet kunnen klagen over de helderheid, missen we hier wel wat diepte, zeker bij meer krachtige nummers. Voor een rustig achtergrondmuziekje volstaat het, maar je merkt dat de speakerphone ontworpen is om stemmen tot hun recht te laten komen.

Batterij

Wie zweert bij bluetooth, moet rekening houden met de batterij. Op een volle batterij gaat de speakerphone ongeveer achttien uur mee. In die tijd kan je veel vergaderingen houden. De speakerphone aansluiten op meerdere apparaten zal de batterij wel sneller doen leeggaan. Opladen met de usb-c-kabel neemt een drietal uur in beslag.

Conclusie

De Epos Expand 40+ is een handig hulpmiddel voor vergaderingen, zowel thuis als in kantoorruimtes. Het apparaat blinkt uit in zijn flexibel gebruik, eenvoudige set-up en heldere audiokwaliteit. Zowel jouw stem als die van je gesprekspartners komen steeds zuiver door, ook wanneer de ruimtelijke omstandigheden dat bemoeilijken. Hybride vergaderingen worden naar een hoger niveau getild.

De adviesprijs van 329 euro (incl. btw, prijzen verschillen van retailer tot retailer) klinkt stevig, zeker omdat je voor het totaalpakket de speakerphone nog dient te combineren met een video-oplossing. Er zijn voldoende oplossingen in de markt te vinden die audio én video aanbieden, maar die kosten je veel meer en bieden niet altijd op beide fronten de gevraagde kwaliteit.

lees ook

Meeting Owl 3 review: te duur kantoordier

Is audio jouw hoofdbezorgdheid tijdens een vergadering, dan is de Epos Expand 40+ een goede investering. Naast de Expand 40+ heb je ook nog de Expand 40T met dezelfde prijs en audiofuncties, maar dan specifiek gecertificeerd voor Microsoft Teams.

.pro’s

  • Draagbaar, maar toch stevig
  • Meerdere aansluitingsopties
  • Eenvoudige setup
  • Ruisfilters in microfoon
  • UC-gecertificeerd

.contra’s

  • Touch controles soms ingewikkeld
  • Ruisfilters niet bestand tegen luider achtergrondgeluid

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home