LG 34WP88C review: productiviteit in een ergonomisch jasje

De flexibele beugel zorgt ervoor dat de LG 34WP88C met de hakken over de sloot een positief rapport krijgt. Een toptoestel voor ontwikkelaars, minder voor grafische vormgevers of videobewerkers door het slecht afgestelde paneel.  

Een monitor neemt altijd veel plaats in op je bureau. Zeker wanneer je thuiskantoor eerder compact is, telt elke vierkante centimeter plaats die je kan winnen om comfortabeler te werken. De LG 34WP88C (635 euro excl. btw) is misschien minder geschikt omwille van het forse 34-inch 21:9-formaat, maar de flexibele voet in de vorm van een monitorbeugel maakt veel goed.

In onze review van de LG 32UN880 waren we al vol lof over de beugel. Gelukkig is er aan de succesformule in tussentijd niets veranderd. Voor je enthousiast wordt, moeten we wel even de puntjes op de i zetten. Niet iedereen heeft een compatibele tafel waaraan je de beugel kan vastklemmen.

Je hebt een open achterkant nodig zodat je de klem aan het bovenblad kan vastmaken. Soms moet je extra creatief zijn omdat het metalen frame van je bureautafel in de weg zit. Wij hebben alvast een oud stapel visitekaartjes gebruikt om de beugel te laten passen op onze Ikea Bekant hoekbureaus omdat het metalen frame in de weg zat.

Perfect monitorbeugel

Eens geïnstalleerd valt direct op hoe net deze opstelling is. Je kan alle kabels mooi in de arm verwerken zodat je helemaal niets ziet. De beugel is bovendien in hoogte verstelbaar. Het liftsysteem valt je met een vinger te bedienen en voelt heel stevig aan. Door de flexibele scharnieren kan je de monitor op heel wat manieren gebruiken. Enkel het scherm roteren kan niet omwille van de 21:9-schermverhouding.

De verstelbaarheid in de hoogte, het dubbele scharnier en de mogelijkheid om de LG 34WP88C onder een beperkte hoek (25 graden) te kantelen maakt dat je geen excuus meer hebt om geen ergonomische houding aan te nemen. Vandaar ook de keuze van LG om Ergo in de productnaam te verwerken. Zeker door het forse 21:9-schermformaat dat niet overal handig past, is wat extra flexibiliteit een belangrijke meerwaarde.

Toegegeven, een schermbeugel om op je bureau te bevestigen is niet nieuw en er zijn vandaag tal van partijen die een afzonderlijke beugel aanbieden voor VESA-compatibele monitoren. We zijn er echter zo enthousiast over omdat het de eerste keer is dat de afwerking zo mooi en strak is, inclusief nette kabelgoten en uiterst soepele bediening. Je betaalt er een flinke premium voor in dit geval, maar wie minimalistisch design graag ziet en extra flexibiliteit wil, betaalt altijd wat extra. Er bestaat geen andere VESA-beugel op de markt die je zo flexibel kan bedienen als deze.

Wie de monitor toch op een bestaande VESA-beugel wil bevestigen, kan de extra houder in de doos gebruiken.

Connectiviteit en gebruiksgemak

Aan connectiviteit geen gebrek met de LG 34WP88C: 1x USB-C, 1x DisplayPort, 2x HDMI, 2x USB-A en 1x hoofdtelefoonaansluiting. De USB-C-connectie is compatibel met zowel Thunderbolt-toestellen als klassieke USB-C-toestellen. De monitor levert 96 watt laadvermogen, wat ruim voldoende is voor zowat elk laptop zolang het geen workstation is. De USB-A-poorten leveren maar 4,5 watt laadvermogen om randapparatuur op te laden.

De monitor bedienen gebeurt net zoals bij elke LG-monitor met een joystick centraal onderaan. Van alle monitorfabrikanten is dit met voorsprong de meest eenvoudige bediening. Je voelt direct de joystick zitten, je kan vier richting uit duwen en centraal klikken is bevestigen. Waarom niet alle monitorfabrikanten deze methode toepassen, blijft ons een raadsel.

Er zitten twee luidsprekers aan boord die hun best doen, maar iedereen weet hoe de geluidkwaliteit van ingebouwde speakers doorgaans is. De LG 34WP88C presteert hier wel bovengemiddeld door het ruime chassis.

Groot kleurbereik, slechte afstelling

De voet is de ster van de show, maar we mogen uiteraard het curved 34 inchscherm (3.440 x 1.440 pixels, 60 Hz) niet vergeten. Met een degelijk kleurbereik (95% DCI-P3) schep je verwachtingen, maar er zit geen kalibratierapport in de doos. Doorgaans is dat een veeg teken voor creative professionals.

Standaard uit de doos meten we een kleurbalans DeltaE van 4,7 en een DeltaE van 5,1 voor de grijsschaal binnen de Calman-kalibratiesuite. Een cijfer minder dan twee is het minimum om accuraat met kleur te werken. Een grondigere analyse over meer dan 50 kleuren toont ons een iets lagere DeltaE van 3,7. Het contrast is eerder beperkt met 882:1.

Het kleurbereik binnen sRGB is 146 procent, wat ruim voldoende moet zijn voor een grondige kalibratie richting professionele kwaliteit. Helaas komen we niet verder dan een DeltaE van 4,7 voor de grijsschaal en een identieke kleurbalans, ondanks een uur sleutelen.

Veel te koud

Ondanks de claim van 95% DCI-P3 (onze testen tonen zelfs 98%), kan je het kleurprofiel niet kiezen in de instellingen van de monitor. Wie naast standaard een andere schermmodus uittest, krijgt altijd een slechter resultaat dan de standaardinstelling. De standaard kleurtemperatuur stelt teleur: 7.666 Kelvin. Wie een gebalanceerd resultaat wil, streeft naar 6.500 Kelvin.

In onze metingen zien we ook dat de RGB-kleurlijnen wild naast elkaar lopen in plaats van allemaal centraal. Om tot 6.500 Kelvin te komen, moeten we rood één punt hoger zetten, groen één punt lager en blauw acht punten lager. Wie denkt dat daarna alles is opgelost, moeten we teleurstellen. De kleurbalans en grijsschaal blijven te hoog voor creative professionals.

Zelfs voor kantoorwerk raden we aan om de kleurtemperatuur aan te pakken. 7.666 Kelvin resulteert in veel te koud wit, wat vervelend werkt.

Tot slot zien we HDR in de specificatielijst staan. Dat moet dan toch HDR-light zijn, want met een maximale gemeten helderheid van 348 cd/m² is dit paneel gewoonweg niet helder genoeg om voordeel uit HDR te halen.

Conclusie

De LG 34WP88C (635 euro excl. btw) is niet goedkoop. Voor dat prijskaartje haal je een USB-C-monitor in huis met een betere paneelkwaliteit, maar de flexibele voet heeft zijn meerwaarde. We zijn fan van de sobere afwerking en de degelijke kwaliteit van de voet, de extra gewonnen ruimte op je bureau en de optimale ergonomische instellingen om perfect te werken.

Daar tegenover staat een monitor die teleurstelt in zijn afstelling. Het paneel heeft potentieel met een breed kleurbereik, maar het komt er niet uit. Zelfs voor kantoorwerk voer je best een paar wijzigingen door om van een beter beeld te genieten. Dat laatste zou niet mogen wanneer je een monitor in deze prijscategorie koopt.

Wie die moeite wil doen, krijgt vooral dankzij de flexibele monitorbeugel een degelijk monitor in de plaats. Zonder deze voet zouden we de monitor buizen, nu haalt hij het met de hakken over de sloot.

.pro’s

  • Fantastische monitorbeugel
  • Ideale schermresolutie voor 21:9
  • USB-C met 96 watt laadcapaciteit
  • Degelijke speakers voor een monitor

.contra’s

  • Slechte standaardinstellingen
  • Uitstekend kleurbereik niet benut
  • Meegeleverde USB-C kabel aan de korte kant

Standaardgarantie: twee jaar collect & return ondersteuning.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home