LG Ergo 32UN880 review: flexibiliteit op je thuiskantoor

De beugel maakt de monitor

LG Ergo 32UN880

De LG Ergo 32UN880 schrapt de klassieke monitorvoet en stopt een flexibele bureaubeugel standaard in de doos. In principe kan je voor de meeste monitoren zo’n type beugel optioneel bestellen, maar geen enkele oplossing werkt zo naadloos als dit compleet pakket.

De kans is groot dat je deze periode plots wil investeren in een degelijke monitor. Thuiswerken is opnieuw de norm geworden met Covid-19 en jezelf over je laptop buigen is allesbehalve een ergonomische houding. Bovendien biedt een externe monitor extra schermruimte om beter te efficiënter te werken.

Fabrikanten die hun monitor in de schijnwerpers willen krijgen, moeten creatief zijn. LG doet dat met de LG Ergo 32UN880 (549 euro excl. btw) door standaard een bureaubeugel in de doos te stoppen in plaats van een traditionele voet. Zo’n beugel beperkt je doelpubliek, niet iedereen heeft een compatibele tafel waar je de beugel kan vastklemmen, maar wie de stap zet creëert in één klap veel extra ruimte en extra flexibiliteit.

Stevige beugel

De LG Ergo 32UN880 maakt gebruik van een C-klem en kan je dan ook niet vastklemmen  op elk bureau, laat dat duidelijk zijn. Je hebt een open achterkant nodig zodat je de klem aan het bovenblad kan vastmaken. Soms moet je extra creatief zijn omdat het metalen frame van je bureautafel in de weg zit. Wij hebben alvast een oud stapeltje visitekaartjes gebruikt om de beugel te laten passen op onze Ikea Bekant hoekbureaus omdat het metalen frame in de weg zat.

LG Ergo 32UN880

Eens geïnstalleerd valt direct op hoe net deze opstelling is. Je kan alle kabels mooi in de arm verwerken zodat je helemaal niets ziet. De beugel is in hoogte verstelbaar en je kan het scherm roteren om in portretmodus te werken (voor bv. ontwikkelaars of fotografen). Het liftsysteem kan je met een vinger bedienen en voelt heel stevig aan. Door de flexibele scharnieren kan je de monitor op heel wat manieren gebruiken.

Minimalistisch design

Toegegeven, een schermbeugel om op je bureau te bevestigen is niet nieuw en er zijn tal van partijen die een afzonderlijke beugel aanbieden voor VESA-compatibele monitoren. Dit is echter de eerste keer dat de afwerking zo mooi en strak is, inclusief kabelgoten en de verstelbaarheid in hoogte. Je betaalt er een flinke premium voor in dit geval, maar wie minimalistisch design graag ziet en extra flexibiliteit wil, betaalt altijd wat extra.

Het minimalistische design zien we opnieuw terug in de monitor zelf. Het scherm heeft een matte afwerking rondom wat voor een mooie zakelijke uitstraling zorgt. In tegenstelling tot tal van LG-monitoren, is mat zwart en niet wit de hoofdkleur van de LG Ergo 32UN880. Wat ons betreft de beste kleur voor het doelpubliek, maar smaken zijn nu eenmaal persoonlijk.

Bovenstaande video maakt duidelijk hoe flexibel de LG Ergo 32UN880 is en hoe netjes de kabels kunnen worden weggewerkt.

De verstelbaarheid in de hoogte, het dubbele scharnier en de mogelijkheid om het scherm onder een beperkte hoek te kantelen maakt dat je geen excuus meer hebt om geen ergonomische houding aan te nemen. Vandaar ook de keuze van LG om Ergo in de productnaam te verwerken.

Compleet pakket

Aan connectiviteit geen gebrek met de LG Ergo 32UN880: 1x USB-C, 1x DisplayPort, 2x HDMI, 2x USB-A en 1x hoofdtelefoonaansluiting. De USB-C-connectie is compatibel met zowel Thunderbolt 3-toestellen als klassieke USB-C-toestellen. De monitor levert 60 watt laadvermogen, wat voldoende is voor zowat elk laptop zolang het niet om een workstation gaat.  

De monitor bedienen gebeurt net zoals bij elke LG-monitor met een joystick centraal onderaan. Van alle monitorfabrikanten is dit met voorsprong de meest eenvoudige bediening. Je voelt direct de joystick zitten, je kan vier richting uit duwen en centraal klikken is bevestigen. Waarom andere monitorfabrikant deze methode nog niet toepassen, blijft ons een raadsel.

LG Ergo 32UN880

Er zitten twee luidsprekers aan boord die hun best doen, maar iedereen weet hoe de geluidkwaliteit van ingebouwde speakers doorgaans is. De LG Ergo 32UN880 presteert hier gemiddeld; bruikbaar om occasioneel naar te luisteren. Mac-specifieke functies zoals Night Shift, True Tone, volume- en helderheidscontrole werken niet via de sneltoetsen van je Mac. Wie de instellingen wil veranderen, moet de joystick onderaan het scherm gebruiken.

Schermkwaliteit

De voet is de ster van de show, maar we mogen uiteraard het scherm niet vergeten. De schermkwaliteit standaard uit de doos is bijzonder goed. Voor kantoorgebruik biedt dit scherm alles wat je maar kan wensen. Creative professionals kunnen mits kalibratie de monitor iets meer naar wens afstellen (DCI-P3-bereik ligt rond 93,1%), maar het komt niet in de buurt van een reference-monitor.

We meten een gemiddelde deltaE van 4,9 op vlak van kleur en een sterkere 3,5 qua grijswaarde. Alle waarden onder de twee zijn met het blote oog amper merkbaar. LG zit met beide hoger, maar na kalibratie kunnen halen we een kleur deltaE van 1,7 en een grijswaarde deltaE van 1,8. De standaard kleurtemperatuur van 6.145 kelvin tune je best richting 6.500 kelvin voor het beste resultaat. Het gemeten contrast scoort gemiddeld met 1103:1. De DCI-P3-weergave is degelijk, maar wat betreft sRGB kan het beter.

LG Ergo 32UN880

Wie goed kijkt ziet HDR10-compatibel in de specificatielijst, maar neem dat maar met een flinke korrel zout. De maximale helderheid is 367 cd/m², te weinig om optimaal van HDR te genieten.

Conclusie

De LG Ergo 32UN880 (549 euro excl. btw) is niet goedkoop. Voor dat prijskaartje haal je een monitor in huis met een betere paneelkwaliteit, maar de flexibele voet heeft zijn meerwaarde. We zijn fan van de sobere afwerking en de degelijke kwaliteit van de voet, de extra gewonnen ruimte op je bureau en de optimale ergonomische instellingen om perfect te werken.

Voor wie de forse prijs te hoog ligt, kan altijd naar de 27-inchversie kijken die gemiddeld 150 euro goedkoper is. Hou er wel rekening mee dat je dan de 4K-resolutie inruilt voor WQHD (2.560 x 1.440 pixels). De alles-in-één-oplossing van de LG Ergo 32UN880 is niet goedkoop, een traditionele bureaubeugel kan heel wat zaken even goed, maar het totaalconcept heeft zijn prijs. Aan jou om te bepalen of je dat wil neertellen.

.pro’s

  • Flexibele beugel
  • Knappe afwerking
  • USB-C-connectiviteit
  • Hardwarematige kalibratie

.contra’s

  • Kleurweergave kan beter
  • Pittige prijs

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home