Lenovo ThinkPad X1 Nano review: purist met uithoudingsvermogen

Lenovo ThinkPad X1 Nano

Lenovo dat een icoon als de X1 Carbon aanpakt en op dieet stuurt, is dat een goed idee? We gingen met de Lenovo ThinkPad X1 Nano aan de slag om het resultaat te bewonderen.

De Lenovo ThinkPad X1 Nano maakt een paar compromissen met zijn dunne chassis, maar het blijft een uitstekende laptop die we iedereen aanraden.

Iedereen die een affiniteit heeft met laptops, kent het iconische ThinkPad-logo aan de achterkant van een zakelijke Lenovo-laptop. De X1 Carbon-lijn is het prestigeproject van Lenovo: luxe in een strak jasje. Dit jaar zitten we ondertussen aan de negende generatie. Voor heel wat gebruikers is het de ultieme blauwdruk voor dunne en lichte laptops, maar dat was blijkbaar niet genoeg voor Lenovo.

Het resultaat is de Lenovo ThinkPad X1 Nano (1.627 euro excl. btw), een laptop waar de fabrikant overal enkele millimeters tot centimeters afschaaft zonder aan prestaties in te boeten. Het resultaat is een laptop die minder dan één kilogram weegt, 13,9 millimeter dun is en toch niet aan batterijduur moet inboeten.

Aangenaam kleurenpallet

Om de voetafdruk van de X1 Carbon te verkleinen, grijpt de X1 Nano naar een scherm met een 16:10-ratio. Dat zorgt enerzijds wel voor zwarte balken boven- en onderaan wanneer je video kijkt, maar dat is ineens ook het grootste nadeel. Een hoger scherm geeft je meer werkruimte waar het nodig is zoals een webpagina of tekstverwerker. Wie één keer wisselt, keert nooit meer terug naar het een traditionele 16:9-schermratio.

Naast de schermverhouding is de schermkwaliteit van de Lenovo ThinkPad X1 Nano uitstekend over de hele lijn. De resolutie van 2.160 x 1.350 pixels is perfect voor een scherp beeld, zonder dat je de batterijduur slachtoffert zoals bij 4K-schermen altijd het geval is. Het sRGB-kleurbereik meten we 102,1 procent, iets beter dan de standaardspecificaties van 100 procent.

We meten een maximale helderheid van 439 cd/m², voldoende om bij zonlicht te blijven doorwerken zolang de zon niet recht op je scherm staat. De kleurnauwkeurigheid is een van de betere die we in lange tijd hebben getest op een dunne zakelijke laptop. De witbalans heeft een deltaE van 2,4, maar het is vooral het kleurbereik met een deltaE van 0,7 dat imponeert. Een DeltaE onder de twee is het doel voor elk realistisch scherm. Het display is degelijk gekalibreerd uit de doos, ruim voldoende voor elke zakelijke gebruiker om van te genieten.

Profiel met voor- en nadelen

De schermratio zorgt voor een compactere laptop, maar ook op vlak van dikte is het toestel een aantal keer over de kaasschaaf gegaan. In combinatie met het lichtgewicht, ons model weegt 943 gram, is dit de perfecte laptop om overal mee te nemen. Het toestel is zelfs iets lichter dan onze vorige kampioen, de Toshiba Portégé X30W. Opnieuw geldt hier wanneer je een lichte laptop gewoon bent, je nooit meer terugkeert naar een zwaarder exemplaar. Tenzij je meer pk’s nodig hebt natuurlijk, er gelden nog altijd de wetten van de fysica.

Lenovo ThinkPad X1 Nano

Een dun en licht toestel heeft wel één handicap: weinig aansluitingen. De Lenovo ThinkPad X1 Nano heeft maar twee USB-C-aansluitingen, (optioneel) SIM-slot en een hoofdtelefoonaansluiting, meer niet. We missen al snel een USB-A- en HDMI-aansluiting na enkele weken gebruik. Een USB-C-dongle in de tas lost alle problemen op, zolang je die niet vergeet. Helaas gebeurt dat laatste vaak op momenten wanneer het echt slecht uitkomt.

Extra nadeel: de twee USB-C-poorten zitten aan één kant. Onze voorkeur gaat naar één poort aan elke zijde voor maximale flexibiliteit richting een flexwerkplek of plaatsing van een docking station of USB-C-monitor.

Koning toetsenbord

Lenovo is wat ons betreft de koning van de toetsenborden op laptops en de ThinkPad X1 Nano bevestigt dat ondanks het flinterdunne profiel. De licht concave toetsen voelen geweldig aan en de weerstand achter elke toets is uitstekend. De enige knop die teleurstelt, is de aan-uitknop. Die zit aan de rechterzijde verstopt en geeft weinig tactiele input. Wat ons betreft zien we die liever op het toetsenbord bovenaan, wat heel wat merken vandaag al doen. Dan kan je er ineens een vingerafdruksensor in stoppen. Nu moet die uit het chassis worden gesneden net naast het touchpad.

Lenovo ThinkPad X1 Nano

Het touchpad voelt goed aan en heeft een prettige weerstand dankzij de softtouch-afwerking. Voor de liefhebbers is er het rode bolletje als touchpadvervanger, inclusief de drie knoppen boven het touchpad. In tegenstelling tot het toetsenbord voelen die iets te vlak aan met een korte kunstmatige klik.

Door de drie knoppen bovenaan en de vingerafdruk naast het touchpad, schiet er niet heel veel ruimte over. Waar andere fabrikanten steeds grotere oppervlakten nemen, kiest Lenovo hier voor een beperkte ruimte. Het stoorde ons niet tijdens de test, maar wanneer we een laptop gebruiken met een groter touchpad werkt dat wel prettiger.

Prestaties

Binnenin vinden we een 11de generatie Intel-chip onder de noemer Intel i7-1160G7. Die is iets minder krachtig dan de i7-1165G7 of i7-1185G7 die we in andere dunne laptops terugvinden. In de praktijk merk je daar echter weinig van. Wie occasioneel graag een spelletje speelt, kan aardig uit de voeten met de geïntegreerde Intel Xe grafische kaart zolang je het detailniveau niet te hoog opkrikt.

Door het dunne chassis schiet de koelventilator sneller in actie vergeleken met bijvoorbeeld de Asus ExpertBook B9400 of de HP EliteBook x360 1040 G7. Wanneer je met een externe monitor werkt (vanaf WQHD), hoor je de Lenovo al snel naar adem happen. Dat betekent echter niet dat hij snel aan het einde van zijn latijn zit. De ventilator schiet snel in actie, maar van alle zakelijk laptops levert hij wel de beste prestaties af onder druk.

Waar de meeste processors na één minuut hun turbo verliezen, duurt het bij de chip in de Lenovo vijf tot acht minuten voor we hem stabiel op het laagste punt krijgen. Dat getuigt van een heel sterke koeling die de levensduur van het toestel ten goede zal komen. Let dus niet teveel op de cijfers hierboven. De meeste laptops halen hun laagste punt na één minuut, terwijl de Lenovo ThinkPad X1 Nano pas na meer dan vijf minuten de bodem bereikt.

Lenovo Vantage

De meegeleverde Lenovo Vantage-software voegt heel wat extra functionaliteit aan deze laptop toe. Zo kan je de batterijlading beperken tot bijvoorbeeld 80 procent wanneer je de laptop zelden uit het stopcontact haalt om de batterij topfit te houden. Je kan de ingebouwde microfoon instellen om toetsenbordgeluid te onderdrukken indien je dat graag wenst. De webcam kan je in helderheid en contrast bijsturen binnen Vantage tot je het ideale beeld hebt thuis of op kantoor.

De belangrijkste functie voor ons binnen de software is het omwisselen van de Fn-toets en Ctrl. Lenovo is de enige pc-fabrikant die koppig de Fn-toets uiterst links onderaan positioneert, wat verschrikkelijk frustrerend is wanneer je van een andere laptop komt. Gelukkig kan je die dus softwarematig omdraaien. Wie altijd binnen het Lenovo-ecosysteem zit, hoeft zich geen zorgen te maken.

Boven de F12-toets staat een sterpictogram waaronder je een eigen gedefinieerde functie kan instellen. Lenovo geeft je de keuze uit het openen van een bestand of toepassing, het openen van een website, het invoeren van tekst en het aanroepen van een toetsenreeks. De twee luidsprekers bovenaan het toetsenbord klinken heel scherp. Ideaal in videovergaderingen, minder handig voor mediaconsumptie.

Lenovo ThinkPad X1 Nano

De webcam (met privacy-klepje) heeft een degelijke beeldkwaliteit voor videovergaderingen en de microfoonkwaliteit is uitstekend. De hoek waarmee de webcam kijkt, zorgt er wel voor dat je het scherm iets verder moet kantelen dan je gewoon bent om optimaal in beeld te verschijnen. Wie de laptop mobiel gebruikt zal dat niet erg vinden, maar voor laptops in een docking station op hoogte is het iets vervelender.

Trucjes met de ogen

De Lenovo ThinkPad X1 Nano ondersteunt Windows Hello-gezichtsherkenning en gebruikt de IR-dieptesensor samen met de camera ook als extra tool voor productiviteit en privacy. Via de meegeleverde Glance-software van Mirametrix kan je bijvoorbeeld een melding op het scherm laten verschijnen wanneer er iemand meekijkt. Wanneer je wegkijkt van je laptop kan je ook instellen dat het beeld wazig moet worden na enkele seconden. Je kan ook vensters van je laptop naar een externe monitor ‘wegkijken’ en het scherm dat je niet gebruikt vervagen voor meer focus.

Alle bovenstaande functies zijn nice to have, maar vlekkeloos werken ze niet. Teveel valse positieven zorgen ervoor dat je alles snel uitschakelt. Het enige wat we wel blijven gebruiken, is de ‘Smart Pointer’-functie waarbij de muis snel naar een externe monitor kan verplaatsen wanneer je ernaar kijkt. Die verschijnt dan heel kort groter in beeld voor extra herkenbaarheid. Na een paar keer proberen wil je niets anders meer. Alle andere ‘Glance’-functies zijn eerder een gimmick wat ons betreft.

Uitstekende batterijduur voor zijn gewicht

Een dunne laptop moet meestal inboeten in batterijduur, maar de nieuwe 11de generatie Intel-chips hebben dit jaar al het tegendeel bewezen bij een aantal toestellen. Ook de ThinkPad X1 Nano stelt niet teleur en scoort ondanks zijn gewicht bovengemiddeld. Een volledige werkdag zonder stopcontact in de buurt is realistisch bij licht gebruik en een gemiddelde schermhelderheid. Wanneer we de grenzen aftasten met een actieve 4G-verbinding en maximale schermhelderheid, ronden we net niet de kaap van vijf uur met een paar videomeetings, webapplicaties, Word en Outlook.

Testsuite 1 focust op een mix van licht en intensief gebruik en neemt het gemiddelde van drie batterijbenchmarks. Testsuite 2 focust op licht tot zeer licht gebruik en neemt het gemiddelde van vijf batterijbenchmarks.

Wie toch snel extra energie nodig heeft, kan op een half uur 50 procent bijtanken. Dat ligt in lijn met andere premium zakelijke laptops. Vanaf 65 procent merken we dat de laadsnelheid afneemt, om de batterij minder te belasten. Een sprint naar 80 procent duurt iets meer dan een uur.

Nano wint van Carbon

De Lenovo ThinkPad X1 Nano (1.627 euro excl. btw) maakt over de hele lijn indruk op ons. Er zijn hier en daar wat schoonheidsfoutjes, maar daar tegenover staat wel een flinterdun profiel en laag gewicht. Je voelt aan alles dat deze laptop een premium product is, van de softtouch buitenkant tot het kwalitatieve toetsenbord.

Het enige wat op termijn wel een nadeel is, is diezelfde softtouch afwerking. Meer dan bij andere laptops zie je onmiddellijk vingerafdrukken op het chassis, wat verre van luxueus is. Wie allergisch is voor vingerafdrukken, raden we de carbonafwerking aan wanneer je de versie neemt met aanraakscherm. wil je liever een oerlaptop zonder, dan moet je verplicht de zwarte afwerking nemen.

Wie een voorliefde heeft voor Thinkpad, kiest wat ons betreft vandaag beter voor een X1 Nano dan een X1 Carbon. Potentieel schoppen we hiermee tegen heel wat zere schenen, maar de Nano-reeks is de toekomst wat ons betreft. Wanneer je niet getrouwd bent met Lenovo, moet je een veel moeilijkere keuze maken. De Lenovo ThinkPad X1 Nano maakt een paar compromissen met zijn dunne chassis, maar uiteindelijk blijft dit nog steeds een uitstekende laptop die we iedereen aanraden.


Specificaties Lenovo ThinkPad X1 (20UN002SMB, 1.627 euro excl. btw): Intel Core i7-1160G7, 16 GB RAM, 512 GB PCIe SSD, Intel Xe graphics, 13 inch mat scherm (2.160 x 1.350 pixels), Windows 10 Pro. Lees hier hoe wij laptops testen op de redactie.

Garantie: 3 jaar ‘Premier’ support met 24/7 technische ondersteuning, één contactpunt voor end-to-end case- en escalatiemanagement, on-site herstelling de volgende dag.

.pro’s

  • Uitstekende schermkwaliteit
  • Premium afwerking
  • Lichtgewicht
  • Degelijke koeling
  • Zalig toetsenbord

.contra’s

  • Positionering van twee USB-C-poorten
  • Ventilator schiet te snel in actie
  • Vervelende aan-uitknop

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home