Asus ExpertBook B9400 review: indrukwekkend over de hele lijn

Asus ExpertBook B9400

Wie vandaag een dunne, lichte en krachtige zakelijke laptop wil met een premium afwerking, kan niet rond de Asus Expertbook B9400 heen. Het toestel veegt de vloer met laptops van alle andere laptopmerken en illustreert een duidelijk statement: Asus verdient zijn plaats op de zakelijke markt.

Binnen de zakelijke markt heb je vandaag de grote drie: Lenovo, HP en Dell. Daarrond vechten merken als Dynabook (vroeger Toshiba) en Fujitsu om meer marktaandeel. Asus behoort ook tot die laatste categorie, maar neemt nu het mes tussen de tanden met de Asus ExpertBook B9-reeks. Het nieuwste model, de Asus ExpertBook B9400 (1.805 euro excl btw), maakt enorm veel indruk op onze redactie en zet zo de concurrentie met de grote drie binnen de high-end laptopmarkt op scherp.

Kleine details die indruk maken

Het charmeoffensief begint al met de inhoud van de doos, nog voor je de laptop in gebruik neemt. Er wordt namelijk een hoes meegeleverd. Toegegeven, het is niet de meest luxueuze hoes door de kunststof afwerking, maar dankzij de opvallende stiksels rondom en de magneetsluiting is hij wel praktisch.

Er zit nog een tweede verrassing in de doos. Bovenop het kleine doosje waarin de stroomadapter en een ethernetdongle zitten, staat een vijfstappenplan om het kartonnen doosje om te toveren tot laptophouder. Bovendien werkt het ook nog eens heel goed omdat het scharnier naar onder beweegt en de onderkant met het toetsenbord ietsje naar boven duwt. Het scharnier haakt mooi achter de rand van de laptophouder. De houder heeft dezelfde kleur als de laptop, zwart met een blauwe spikkel erin, en het glad karton zorgt voor een mooie afwerking. Briljant!

Asus ExpertBook B9400

Met zulke zaken kan je gebruikers charmeren en toont Asus waar het als merk voor staat. Tijd om de doos aan de kant te zetten en de laptop alle aandacht te geven.

Misleidend informatie over het gewicht

Wat onmiddellijk opvalt is het gewicht van de laptop. Hij voelt heel licht aan, maar Asus gebruikt mogelijk wel een veel te optimistische weegschaal. Volgens de officiële specificaties van dit model weegt de Asus ExpertBook B9400 amper 880 gram. Op de website lezen we zelfs de lovende woorden ‘s werelds lichtste 14 inch zakelijke laptop. Onze weegschaal geeft echter 1.011 gram aan. Dat is nog steeds bijzonder licht voor een 14 inchlaptop, maar we komen niet in de buurt van de vooropgestelde 880 gram in de specificatielijst op de officiële website en op alle webshops.

De compacte voetafdruk van deze laptop komt er voornamelijk dankzij de heel dunnen rand rond het 14 inchscherm. Toegegeven, Asus speelt een beetje vals door de ietwat grotere schermrand onderaan te laten verdwijnen via het scharnier dat het toetsenbord naar boven duwt, maar het effect van een bijna randloos design blijft wel actief.

Asus ExpertBook B9400

Ondanks de dunne rand bovenaan is er nog altijd ruimte voor een webcam, privacy-schuiver om de lens te bedekken en IR-sensoren voor Windows Hello gezichtsherkenning. Je kan de camera ook uitschakelen via een specifieke functietoets op het toetsenbord indien je zo’n fysieke schuiver vervelend vindt.

Kwalitatief scherm

Het 14 inchscherm heeft een Full HD-resolutie (1.920 x 1.080 pixels) en heeft een maximale helderheid van 403 cd/m². Hiermee kan je bij direct zonlicht nog altijd zonder problemen blijven werken. De matte schermafwerking helpt voor extra zichtbaarheid in zulke situaties. Wie graag een aanraakscherm wil op zijn laptop, kijkt beter naar een ander model. De Asus ExpertBook B9400 is voor de puristen en liefhebbers van een vingerafdrukvrij scherm.

We meten een contrast van 1691:1 in onze metingen met een sRGB-bereik van 106 procent. Ook wat betreft DeltaE-waarden zien we dat Asus voor een kwalitatief schermpaneel heeft gekozen in deze laptop. Wat betreft witbalans scoort de laptop een gemiddelde DeltaE van 2,6 terwijl de kleurweergave een gemiddelde DeltaE van 1,7 haalt. Een DeltaE-waarde onder de twee kan je met het blote oog niet waarnemen vergeleken met de realiteit. Dat zijn ontzettend goede cijfers voor een zakelijke laptop die zich niet richt op creative professionals. Enkel de Lenovo ThinkPad X1 Nano doet beter in dit segment.

De hoge kwaliteit van het beeld maakt dat Asus een interessant balans heeft gevonden tussen batterijduur en beeldkwaliteit. Full HD is een ietwat lage resolutie voor een premiumlaptop, maar je bespaart er heel wat batterij mee. Door een kwalitatief schermpaneel te gebruiken, mitigeert Asus de beperkte resolutie door een uitstekende beeldkwaliteit. Tijdens onze testperiode van drie weken hebben we nooit aanstoot gegeven aan de Full HD-resolutie. Toegegeven, het 4K-scherm van onze geteste Dell XPS 13 ziet er mooier uit, maar de batterijhandicap is te groot om zo’n hoge resolutiescherm aan te prijzen in een laptop die vaak mobiel wordt gebruikt.

Heeeeeel lange batterijduur

Asus heeft bij de schermkeuze de batterijvoordelen goed afgewogen. In onze batterijtesten, vijf aparte metingen die licht, intensief en gemengd gebruik apart en samen testen, breekt de Asus ExpertBook B9400 alle records. We hebben zelfs een aantal testen meer dan twee keer herhaald om zeker te zijn dat het eindresultaat klopte.

Testsuite 1 focust op een mix van licht en intensief gebruik en neemt het gemiddelde van drie batterijbenchmarks. Testsuite 2 focust op licht tot zeer licht gebruik en neemt het gemiddelde van vijf batterijbenchmarks.

Synthetische testen maken het gemakkelijk om met andere laptops één op één te vergelijken, maar hoe zit het in de praktijk? We komen zonder zorgen een volledige werkdag door met een aantal Microsoft Teams meetings, continu heel wat tabbladen actief in diverse browservensters en met bluetooth en wifi actief en geconnecteerd. Die ‘zonder zorgen’ is eerder uniek en hebben we voor de rest enkel bij de Dynabook Protégé X30W gevoeld. We moeten zelfs niet valsspelen met een lage schermhelderheid om een volledige werkdag te halen.

Wie toch snel een beetje moet bijladen, zit bij Asus goed. Op 33 minuten ronden we de kaap van 50 procent al. Hiermee moet het enkel de HP EliteBook x360 1040 G7 voorlaten. Die sprint blijft het agressief doortrekken tot 80 procent in net geen uur. Daarna vlakt de laadcurve af om de batterij niet te zwaar te belasten. Om de batterijprestaties optimaal te houden, kan je via de meegeleverde Asus-software kiezen om in het stopcontact de laptop maar tot 80 procent op te laden. Helemaal tot 100 procent opladen is nooit goed voor een laptop of smartphone. De standaardinstelling is 100 procent, maar ons advies luidt om hier 80 procent te kiezen als gebalanceerde optie.

Prestaties

We hebben ondertussen heel wat Intel Tiger Lake-laptops getest: de 11de generatie Intel Core-chips die je vandaag in steeds meer laptops terugvindt. De Intel Core i7-1165G7 in de Asus ExpertBook B9400 presteert naar verwachting. Vergeleken met de 10de generatie Intel-chip in de HP EliteBook x360 G7 is het verschil duidelijk tussen 14 nanometer en 10 nanometer voor de nieuwste chips.

Het grootste verschil schuilt hem in de nieuwe Intel Xe geïntegreerde grafische kaart. Die is een stuk krachtiger dan de Intel UHD-graphics van voorgaande generatie en biedt zelfs opties voor recreatieve gamers om met heel wat spellen aan de slag te gaan. De extra grafische oempfh zorgt er ook voor dat toepassingen als Zoom en Microsoft Teams vlotter draaien omdat er meer bandbreedte beschikbaar is. De Intel-chip zit hiermee amper op zijn limiet, wat de batterijduur ten goede komt.

Ook bij extreme belasting geeft de Asus ExpertBook B9400 amper een kick. De Intelchip staat geklokt op 2,8 GHz en heeft een korte turbo die naar 4,1 GHz klimt maar na tien seconden naar 3,2 GHz dipt, om uiteindelijk te parkeren op 2,85 GHz. De koeling doet zijn werk en de bijhorende ventilator laat zich enkel horen bij extreme workloads waarbij we de CPU maximaal belasten. Bij klassiek kantoorwerk moet de ventilator bijna nooit in actie schieten.

Briljant numeriek klavier

De lichtgewicht-laptop maakt gebruik van een magnesium-lithiumlegering voor de behuizing en voelt niet zo premium aan als het traditionele aluminium. Toch heeft Asus zijn best gedaan om de premium afwerking te verhogen dankzij een aangename textuur en een bijzondere kleurkeuze. Vanop afstand ziet de laptop er traditioneel zwart uit met een ietwat blauwe schijn. Van zodra je dichterbij kijkt, zie je tal van blauwe spikkels die de aandacht trekken. Wat ons betreft de mooiste afwerking die we al hebben gezien in een laptop die met de 1 kg flirt.

Asus ExpertBook B9400

Ondanks het dunne chassis is er rondom de laptop nog ruimte voor tal van aansluitingen: 2x USB-C (Thunderbolt 4), 1x HDMI, 1x miniHDMI (voor de ethernetdongle in de doos), 1x USB-A (USB 3.2 Gen 2) en een hoofdtelefoonaansluiting. Al deze connectoren zorgen ervoor dat je niet snel met extra dongles moet rondlopen wanneer je bijvoorbeeld ergens moet presenteren of een externe monitor wil aansluiten. Wie dat wil, kan zelfs gebruik maken van een tweede M2-slot in deze laptop voor extra opslag. Persoonlijk hadden we liever geheugen gezien dat we kunnen upgraden, maar wie extra opslag wenst na verloop van tijd is wel blij met deze optie.

Het toetsenbord voelt goed aan en tikt heel prettig met net genoeg weerstand. Rechts onderaan is er een kleine uitsparing in het chassis voor een snel werkende vingerafdruksensor. Het brede touchpad onderaan werkt uitstekend maar onze aandacht gaat vooral naar het kleine numeriek klaviericoontje rechts bovenaan. Van zodra je daarop drukt, verschijnt er een numeriek klavier op het touchpad. Je kan nog steeds je muiscursor bewegen door te vegen, maar een korte aanraking op een cijfer is genoeg om cijfers te tikken.

Asus ExpertBook B9400

We kunnen niet genoeg benadrukken hoe briljant deze functie is. Cijfers intikken op het touchpad vraagt eerst wat gewenning, maar na een korte periode wil je niets anders meer. We hopen dat andere laptopfabrikanten luisteren, want deze functie willen we binnenkort overal zien.

Stevig chassis

De webcam centraal boven het scherm presteert naar behoren en ondersteunt een resolutie tot 720p. Een stand-alone webcam via usb geeft nog altijd een betere beeldkwaliteit, maar het model in de Asus ExpertBook B9400 zal niemand schofferen. De vier microfoons gespreid bovenaan het scherm klinken beloftevol, maar klassieke headset geeft altijd wel betere kwaliteit. Zonder headset kan deze laptop erdoor wat betreft microfoonkwaliteit, rekening houdend dat je iets meer ‘hol’ klinkt omdat de hele ruimte wordt geviseerd door de microfoons. De geïntegreerde speakers doen hun werk en zijn goed genoeg om occasioneel video te kijken.

Wie dat wenst, kan een zogenaamde ‘walk away’-vergrendeling inschakelen. Kies tussen één en drie minuten voordat de laptop zichzelf vergrendelt wanneer je niet meer achter het toestel zit. Automatisch activeren wanneer je terug bent, zonder een knop aan te raken, kan ook. Via Windows Hello gezichtsherkenning kan je direct verder werken zonder enige interactie om de laptop te wekken.

Asus ExpertBook B9400

Een zakelijke laptop moet tegen een stootje kunnen en daarom heeft Asus net als bijna elke zakelijke laptopfabrikant een heleboel MIL-STD 810H-testen doorlopen. Deze testen geven een indicatie van de stevigheid van een laptop, maar lees onze gids er zeker op na om te bekijken hoe belangrijk het echt is. Het toetsenbord is overigens ook morsbestendig. We hebben er zelf een klein glas water over gekapt en de laptop werkt nog steeds. Of dat ook het geval is met warme koffie of thee, dat weten we niet.

Tot slot willen we Asus nog een pluim geven wat betreft meegeleverde software. Er zit geen bloatware op deze laptop en de MyAsus software geeft een duidelijk overzicht van eventuele driver- en firmware-updates en overzichtelijke extra opties om meer uit de functies van de laptop te halen. Wie dat wil kan zijn smartphone koppelen met de software van Asus.

Conclusie

De perfecte laptop bestaat niet, maar Asus komt er wel heel dichtbij met dit toestel. Om echt perfect te zijn, hadden we liever een 16:10-schermratio of lager voor zakelijk gebruik en vinden we het behoorlijk laag van Asus om deze laptop in de markt te zetten als de lichtste 14-inch zakelijke laptop ter wereld terwijl het gewicht significant hoger ligt dan de specificaties zeggen.

De Asus ExpertBook B9400 overstijgt vandaag in zijn segment alles wat de rest aanbiedt en dwingt de concurrentie om beter te doen.

Dat neemt niet weg dat we deze laptop aan iedereen van harte zouden aanraden die er het budget voor over heeft. Het numerieke klavier in het touchpad, de meegeleverde laptopsleeve en laptophouder in de doos tonen aan dat Asus meer wil dan de grote drie kopiëren. De Asus ExpertBook B9400 overstijgt vandaag in zijn segment alles wat de rest aanbiedt en dwingt de concurrentie om beter te doen. De rest is aan zet.

Update 03/05/2022: Na een duurtest van een jaar scoorde ons testmodel niet zo goed inzake betrouwbaarheid. Na zes maanden begaf de SSD het en moesten we die vervangen. Na een jaar gaf de USB-A-poort er de brui aan.


Specificaties Asus ExpertBook B9 (B9400CEA-KC0180R, 1.805 euro excl. btw): Intel Core i7-1165G7, Intel Xe Graphics, 16 GB RAM, 1 TB SSD, Full HD mat scherm (1.920 x 1.080 pixels), 1.011 gram, Windows 10 Pro.

Garantie: Twee jaar garantie, een extra jaar garantie is optioneel beschikbaar tot 90 dagen na ingebruikname. Pick-up en retour of on-site serviceonderhoud, allebei zijn mogelijk in de Benelux.

Update 16/04 16u: Asus heeft gereageerd rond het misleidende gewicht op de officiële website. Er is een laptopmodel beschikbaar met een 2-cellbatterij (ons testmodel heeft een 4-cellbatterij) dat kort in omloop was in de Benelux, maar vandaag niet meer verkrijgbaar is. Dat model weegt wel maar 880 gram. Mogelijk komt het lichtere model later terug in omloop volgens Asus. Dat neemt niet weg dat de informatie op de online productpagina alsook in alle webshops foutief is omdat het 4-cellmodel wordt geadverteerd. Asus heeft aan onze redactie laten weten dat ze de fout op zowel hun officiële webpagina als bij de webshops snel zullen rechtzetten.

.pro’s

  • Lichtgewicht
  • Degelijk afgesteld scherm
  • Uitmuntende batterijduur
  • Briljant numeriek klavier in touchpad
  • Extra’s in de doos
  • Talrijke aansluitingen

.contra’s

  • Misleidende informatie over het gewicht
  • 16:9-scherm is stilaan gedateerd

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home