Dynabook Portégé X30W review: indrukwekkend pluimgewicht

Dekselse webcam

Dynabook Portege X30W

De Dynabook Portégé X30W is een wolf in schaapskleren. Ondanks het extreem lage gewicht (958 gram) presteert de batterij uitmuntend in onze testen. De term duistere magie werd meermaals op de redactie boven gehaald. Wat maakt dit toestel zo speciaal?

Wie het nog niet wist: Dynabook is het voormalige Toshiba. Onderaan de behuizing van de Dynabook Portégé X30W (1.849 euro excl. btw) plakt er zelfs een sticker om je dat duidelijk te maken. Toshiba Client Solutions (TCS) is sinds 2017 onderdeel van de Sharp Group en veranderde in 2019 de naam naar Dynabook. In 2017 kocht Sharp 80,1 procent van de aandelen. Vorig jaar nam het de overige 19,8 procent ook over.

Toshiba is daarom niet meer, Dynabook is de nieuwe naam waarmee Sharp de laptops op de markt zet. Het koos voor die naam omdat in Toshiba’s thuismarkt Japan Dynabook reeds een gevestigd en gewaardeerd merk is. De submerken ‘Tecra’, ‘Portégé’ en ‘Satellite Pro’ blijven wel behouden.

Tot zover de korte geschiedenis waarom we hier een Dynabook in handen hebben en geen Toshiba.

Beperkt premium design

Ondanks het Dynabook logo herken je nog wel duidelijk de designtaal van Toshiba in de Portégé X30W. Het resultaat is een strakke zakelijke laptop die minder premium oogt dan een Lenovo ThinkPad X1, HP EliteBook x360 of Dell XPS 13, maar net genoeg weet te charmeren om een kans te krijgen tussen andere premiumtoestellen.

Dynabook Portege X30W

De belangrijkste reden voor de mindere uitstraling is enerzijds de rommelige onderkant (vijsjes, stickers, het oogt niet netjes) en de magnesium behuizing. Die laatste weegt heel weinig en is robuust, maar het voelt aan als plastic. Dan is het aluminium bij de meeste andere laptops de betere premium keuze, maar dat weegt dan weer meer. Keuzestress! De gekozen magnesium bij deze laptop is wel heel dun, wat het toestel iets flexibeler maakt dan je zou willen. Ondanks de dunne materiaalkeuze is de Dynabook Portégé X30W wel MIL-STD 810G-getest. Lees alles over de waarde van deze rugged testen in ons uitgebreid verslag.

Aan de bovenkant rondom het toetsenbord hebben we ook dikkere rubberen punten om het scherm van het toetsenbord te beschermen, iets wat we vandaag amper of meer minimalistisch zien bij andere premium laptops. De donkerblauwe kleur oogt ietwat dof, maar heeft een interessante blauwe ‘spikkel’ in zonlicht. Alles tezamen merken we dat Dynabook heel sterk zijn best doet, maar op vlak van design nog niet meespeelt op het niveau van Dell, HP of Lenovo. Dat gezegd zijnde kan deze Dynabook Portégé X30W er nog net door in zijn huidige vorm.

Batterijduur en opladen

Dynabook claimt dat deze laptop de lichtste ter wereld is met een 360 gradenscharnier. Volgens de specificaties klokt hij af op 989 gram, maar wij meten op de weegschaal zelfs 959 gram met ons model. Je voelt onmiddellijk wanneer je de Dynabook Portégé X30W oppakt dat het een pluimgewicht is.

Meestal gaat een laag gewicht hand in hand met een kleine batterij en bijgevolg slechte batterijprestaties. Geen idee wat Dynabook deze laptop heeft gegeven, maar vergeleken met andere premiumlaptops is de Dynabook Portégé X30W de nieuwe batterijkoning. Het is ongezien dat zo’n lichte laptop zo’n prestaties neerzet. We hebben een paar testen meermaals opnieuw opgestart om zeker te zijn dat de waarden wel kloppen.

Tijdens onze analyse valt wel op dat de grootste batterijwinst ligt in toepassingen die amper rekenkracht vragen zoals een tekstverwerker, videospeler of gewoon in stand-by staan met het scherm aan. Daar merken we een boost tot 40 procent vergeleken met de concurrentie. Sterk werk van Dynabook en duidelijk voelbaar wanneer je onderweg werkt. Het is uiterst zeldzaam dat een laptop ons vlot zonder zorgen doorheen een werkdag brengt zonder stopcontact. Zeker videobellen hakt sterk in de batterijduur. De Dynabook Portégé X30W haalt er ons haast elke keer door.

Indien de batterij toch bijna leeg is en je hebt nog even nodig, dan kan je gebruik maken van de snellader in de doos. Op 33 minuten zit je op 50 procent batterij. Enkel de sprint naar 80 procent duurt langer dan gemiddeld. Dynabook verlaagt de oplaadsnelheid vanaf 55 procent om de batterij te besparen en verlaagt die opnieuw vanaf 75 procent.

Prestaties

Lichtgewicht en toch een uitmuntende batterijduur, dan is de volgende conclusie vaak dat de prestaties dan wel veel minder moeten zijn. Verrassend genoeg is dat hier niet het geval. Net als de meeste nieuwe premiumlaptops vandaag heeft de Dynabook Portégé X30W de nieuwste 11de generatie Intel Core7-1165G7 aan boord.

De prestaties liggen in lijn met de gelijkaardig geconfigureerde Dell XPS 13 en de processor scoort duidelijk beter dan de vorige generatie Intel-chips in de laptops van HP en Fujitsu. Enkel de MSI Summit E15 doet beter, maar maakt ook gebruik van een iets krachtigere Intel Core i7-1185G7.

De grootste boost uit de 11de generatiechips van Intel zit hem vooral in de geïntegreerde grafische kaart. Onder de noemer Intel Iris Xe zien we bijna een verdriedubbeling in prestaties vergeleken met de 10de generatie Intel-chips.

Ondanks de dunne magnesium behuizing en uitstekende batterijduur heeft de Dynabook Portégé X30W een degelijke turbo die ook na enkele minuten aan piekprestaties niet teveel van zijn pluimen verliest. Dankzij de nieuwe Intel-chip schiet de laptop ook bliksemsnel wakker uit slaapstand. De ventilator schiet snel in actie bij een hogere belasting. Bij eenvoudige taken zoals tekstverwerking, internetbrowsen met meerdere tabbladen open of e-mails versturen hoor je de ventilator haast nooit.

Wispelturige webcam

Rondom het toestel vind je tal van aansluitingen: 2x USB-C (Thunderbolt 4), 1x HDMI, jackaansluiting, USB-A (USB 3.1), en microSD-kaartslot. Dat moet genoeg zijn om het aantal dongles in je laptoptas te beperken. Het touchpad werkt prettig maar mag wat ons betreft gerust wat groter zijn. De Dell XPS 13 heeft een gelijkaardige kleine behuizing maar weet die oppervlakte wel te maximaliseren.

De vingerafdruksensor in het touchpad vervloeken we ook. We zien zie liever verwerkt in een knop als nettere oplossing of worst-case ergens in de behuizing. Door die in de linker bovenhoek van het touchpad te verwerken, verlies je contact met je muis wanneer je daar komt. Terug naar het centrum vegen duurt even voor er opnieuw detectie is. Hopelijk vindt Dynabook volgend jaar wel een elegante oplossing die het gebruiksgemak niet belemmert.

Dynabook Portege X30W

Naast de vingerafdruksensor kan je ook Windows Hello configureren via de webcam met een infraroodsensor ernaast voor gezichtsherkenning. De webcam sluiten voor extra privacy kan dankzij de inbegrepen schuiver voor wie dat wil.

De webcam heeft een Full HD-resolutie dat een heel mooi beeld toont tijdens videocalls, maar de helft van de tijd is de focus niet juist ingesteld en krijgt de tegenpartij een ietwat wazig beeld te zien. Dynabook spreekt over ‘Touch Auto Focus’ maar het is ons niet duidelijk hoe we zoiets kunnen gebruiken in een toepassing als Zoom of Microsoft Teams. In een laptop met dit prijskaartje moet de webcam altijd een scherp beeld weergeven, ongeacht welke techniek je erachter stopt. Het lijkt ons een softwareprobleem dat de fabrikant kan rechtzetten, maar zoals het nu is wordt niemand er gelukkig van in Zoom of Microsoft Teams.

Schermkwaliteit en extra software

Het 13,3 inch Full HD aanraakscherm heeft een matte coating om bij direct (zon)licht zonder teveel reflecties te werken. De beeldkwaliteit is degelijk met mooie kleuren en een kwalitatief paneel. De maximale helderheid die wij kunnen meten is 385 cd/m², wat 20 procent lager ligt dan de specificaties vertellen. Gelukkig is de gemeten maximale helderheid nog degelijk genoeg om bij zonlicht optimaal te werken. Dynabook heeft het scherm ook van Gorilla Glass voorzien om het risico op krassen te minimaliseren wanneer je de Dynabook Portégé X30W als tablet gebruikt.

Wie dat wenst, kan opteren voor een optioneel 4K-scherm met betere kleuren en meer werkruimte, maar hou er rekening mee dat de uitstekende batterijduur mogelijk een flinke knauw krijgt met zo’n scherm. De hardware moet vier keer meer pixels op het scherm tonen en de panelen zelf verbruiken ook meer stroom.

Dynabook Portege X30W

Ons testmodel met een Full HD aanraakscherm heeft wel een vervelende eigenschap dat het heel soms een heel klein beetje flikkert. Het gebeurt uitzonderlijk en het lijkt meer alsof de laptop in trapjes de helderheid wijzigt, maar gedurende de enkele seconden dat het gebeurt, is het best storend. We merken het defect vooral op wanneer het toestel connectie maakt via USB-C met een externe monitor. Het gebeurt misschien één keer per dag enkele seconden, maar binnen deze prijsklasse hoort zoiets niet te gebeuren.

De laptop wordt geleverd met beperkte bloatware. Naast ExpressVPN en een icoontje naar de Amazon-winkel vinden we niets extra terug. De geïnstalleerde extra software geeft bovendien geen vervelende pop-ups om diensten aan te kopen. Dynabook levert op het toestel zijn Service Station-software waarmee de laptop up-to-date blijft met de nieuwste drivers. De software doet zijn werk, maar mag er wat ons betreft wat intuïtiever en iets professioneler uit zien.

Conclusie

We zijn onder de indruk van wat Dynabook heeft gerealiseerd. Deze laptop is een lichtgewicht, presteert uitstekend én heeft een uitmuntende batterijduur. Het lijstje minpunten is bovendien beperkt, wat ons voor een dilemma zet. De Dynabook Portégé X30W is niet de mooiste premiumlaptop uit het segment, we zijn echt geen fan van de afwerking, maar de binnenkant charmeert ons. Wie de mooiste looks wil, kijkt beter naar een Dell XPS 13. Wanneer inhoud primeert en je hebt extra budget, dan is deze laptop vandaag de beste keuze binnen het premium zakelijk segment.

We zijn onder de indruk van wat Dynabook heeft gerealiseerd met deze laptop.

Dynabook Portégé X30W struikelt echter net voor de meet om de begeerde titel ‘Keuze van de Redactie’ in ontvangst te nemen. De slechte autofocus van de webcam had voor de huidige pandemie vermoedelijk geen issue geweest, maar vandaag kan het niet door de beugel binnen deze prijsklasse.


Testconfiguratie Dynabook Portégé (X30W-J-10C, 1.924 euro excl. btw): Intel Core i7-1165G7, Intel Iris XE Graphics, 16 GB RAM, 512 GB SSD, 13,3 inch mat aanraakscherm (1.920 x 1.080 pixels), 958 gram, Windows 10 Pro

.pro’s

  • Gebalanceerde prestaties
  • Uitmuntende batterijduur
  • Pluimgewicht
  • Talrijke aansluitingen

.contra’s

  • Slechte autofocus webcam
  • Vingerafdruksensor in touchpad
  • Flexibele behuizing

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home