HP Thunderbolt Dock G4 review: extreem veel connectiviteit

HP Thunderbolt Dock G4

Wie het meest uitgebreide USB-C docking station zoekt, hoeft niet verder te kijken dan de HP Thunderbolt Dock G4. Zelfs wanneer je geen HP-laptop hebt, is het dock interessant. Zolang je geen SD-kaartslot mist.

Sinds de komst van USB-C ziet de wereld van elektronische apparaten er een stuk praktischer uit. Haast elke fabrikant omarmde de standaard en zal dat vanaf 2024 ook verplicht moeten in Europa. USB-C is een multifunctionele kabel waar je zowel data als flink wat laadvermogen kan doorsturen. Dat maakt het de ideale connector om een docking station rond te bouwen.

Het HP Thunderbolt Dock G4 (vanaf 176,21 euro excl. btw) is niet het eerste exemplaar dat HP op de markt brengt. Vier jaar geleden was er het HP Thunderbolt Dock G2 die we uitvoerig hebben getest. Het nieuwste exemplaar lijkt daar heel sterk op, maar HP voert een paar belangrijke vernieuwingen en aanpassingen door.

Kind van rekening zijn wel de modules die je bij het originele ontwerp optioneel kon toevoegen. Zo had je bijvoorbeeld een speaker met sneltoetsen om beter te videobellen. In ruil krijg je wel een bovenkant die niet langer rammelt omdat de modulaire klep bovenaan niet langer nodig is.

De modulariteit was een tof idee, maar we vermoeden dat HP niet genoeg modules heeft verkocht om hetzelfde concept door te trekken naar de nieuwste versie van het Thunderbolt Dock.

Waarom heb je Thunderbolt nodig?

Vandaag kan je kiezen uit twee soorten docking stations: USB-C (USB 3.1 of hoger) en USB-C (Thunderbolt). Beide hebben dezelfde USB-C-connector, wat verwarrend is. Een USB-C (USB 3.1 of hoger) docking station is goedkoper omdat de overdrachtssnelheid (10 Gbps) lager ligt. Je kan bijgevolg ook minder monitoren tegelijk aansluiten en hoge resolutie Thunderbolt-monitoren niet gebruiken.

USB-C (Thunderbolt) biedt de maximale doorvoersnelheid die USB-C vandaag ondersteunt. Vandaag is dat Thunderbolt 4 met 40 Gbps. Omwille van die hogere snelheid en de extra licentiekosten om de technologie van Intel te implementeren, kosten dergelijk docking stations meer.

Rechts de 120 watt-versie met USB-C-stekker die 100 watt kan laden. Links de 280 watt-versie met een extra stroomstekker om HP-workstations maximaal 230 watt te laden.

Om het extra verwarrend te maken is USB-C (Thunderbolt) altijd compatibel met USB-C (USB 3.1), maar niet andersom. Heb je een laptop die geen Thunderbolt ondersteunt? De meeste randapparatuur die Thunderbolt-gecertificeerd is, werkt ook prima op USB-C (USB 3.1) aansluitingen binnen een zogenaamde Alt Mode. Het HP Thunderbolt Dock G4 ondersteunt deze modus, maar jouw laptop moet dat ook kunnen voeden.

Hoe weet je of je laptop ook Alt Mode ondersteunt via USB-C wanneer die geen Thunderbolt ondersteunt? Lees verder, want het wordt helaas nog complexer.

USB-C met Alt Mode-ondersteuning

Allereerst: hoe weet je of een laptop Thunderbolt-compatibel is? Zoek naar de bliksemschicht naast de USB-C-poort of duik in de specificaties van je pc. Geen Thunderbolt? Om Alt Mode te laten werken, moet je laptop het DisplayPort Alt Mode-protocol ondersteunen. Je herkent dat door het kleine D-symbool naast het klassieke USB-logo naast de USB-C-poort. Geen logo? Duik opnieuw om de specificaties van je toestel om zeker te zijn. Laptops zonder Thunderbolt die geen Alt Mode ondersteunen, hoeven niet aan te kloppen bij het HP Thunderbolt Dock G4.

Excuses voor de ingewikkelde situatie. Hoewel USB-C universeel is, is de technologie daarachter dat zeker niet.

Heb je een compatibel toestel zonder Thunderbolt? Dan word je enkel beperkt in de maximale doorvoersnelheid (10 Gbps in plaats van 40 Gbps) en je kan maar twee monitors tegelijk aansluiten dankzij de Alt Mode. Verder werkt alles zoals met een Thunderbolt-aansluiting.

Windows (vaak), Chrome OS (soms) en macOS (deels)

Het HP Thunderbolt Dock G4 is compatibel met Mac (macOS), Chromebook (Chrome OS) en Windows. Mac-toestellen met USB-C ondersteunen de facto Thunderbolt om het volledige potentieel te benutten van het docking station. Enige beperking is dat HP geen netwerkdrivers levert voor macOS.

Chromebooks met USB-C kunnen het docking station optimaal gebruiken met al zijn functionaliteit, maar hier is de kans groter dan bij Windows-laptops dat je een toestel hebt dat USB-C (Gen 3.1 of hoger) heeft maar geen Alt Mode ondersteunt.

Excuses voor de ingewikkelde situatie. Hoewel USB-C universeel is, is de technologie daarachter dat zeker niet. Doe zeker je huiswerk vooraleer je over gaat tot aankoop, want uitgebreide docking stations zoals de HP Thunderbolt Dock G4 zijn niet spotgoedkoop. Klaar om de review nu echt te lezen? We zijn vertrokken!

Twee versies: 120 watt en 280 watt

Het HP Thunderbolt Dock G4 is verkrijgbaar in twee versies: 120 watt (100 watt laadvermogen, 176,21 euro excl. btw) en 280 watt (230 watt laadvermogen, 213,96 euro excl. btw). Bij die laatste levert HP een dubbele kabel die je naadloos aan elkaar (via een magneetcontact tussen beide stekkers) in een HP Zbook kan prikken om het hogere laadvermogen te leveren dat workstations vaak vereisen. Wie geen HP heeft maar wel een workstation, kijkt beter verder naar een merkeigen docking station om het extra laadvermogen te leveren. Alle traditionele (dunne) laptops hebben aan 120 watt ruim voldoende.

Links de HP Thunderbolt Dock G4, rechts het vorige G2-model. Let op het losse deksel bovenaan met optionele modulariteit dat werd geschrapt in het nieuwste model.

Je hoeft geen HP-laptop te hebben om dit docking station optimaal te gebruiken zolang het geen krachtige workstation is. Het enige wat je mist is een aan-uitknop bovenaan die niet functioneert en bepaalde netwerkmogelijkheden voor IT-admins binnen organisaties. Een HP-machine kan je activeren via Wake-on LAN (WoL) en ondersteunt MAC-adres pass-through en Intel vPro om systemen vanop afstand bijvoorbeeld te updaten.

Heel veel aansluitingen

Een docking station heeft aansluitingen nodig, hoe meer hoe liever. Gelukkig heeft HP dat goed begrepen en voorziet het maar liefst 11 aansluitingen: 2x USB-C (USB 3.2 Gen 2), 1x USB-C (Thunderbolt 4), 2x DisplayPort 1.4, 1x HDMI 2.0, 4x USB-A (USB 3.2 Gen 1), 1x RJ45 (ethernet) en een Kensington-slot.

Links de HP Thunderbolt Dock G4 mét HDMI, rechts zijn voorganger zonder HDMI.

We missen op het toestel nog wel een SD-kaartslot en eventueel een tweede USB-C Thunderbolt 4-aansluiting. Nu win je geen aansluiting op je laptop nadat je er één verliest door het docking station te connecteren.

Opvallend is de ondersteuning voor twee netwerksnelheden dankzij twee interne NIC-kaarten: 1Gb en 2,5 Gb ethernet.

Vaste kabel

Het belangrijkste nadeel aan het HP Thunderbolt Dock G4 is de vaste USB-C-kabel (0,8 meter) vast vooraan. Wie de USB-C-connector beschadigt, moet mogelijk het hele doosje terugsturen voor herstelling. Waarom HP niet een extra USB-C-aansluiting voorziet vooraan met Thunderbolt 4, kunnen we moeilijk begrijpen.

De USB-C-kabel hangt er vast aan en kan je niet zelf vervangen.

Enerzijds loop je het risico dat je met een foute USB-C-kabel slechte prestaties ervaart. In dat opzicht snappen we dat HP die variabele wil uitsluiten. Anderzijds kan HP standaard één kabel in de doos meeleveren en een duidelijke melding tonen op je laptop dat je altijd een Thunderbolt 4-compatibele USB-C-kabel moet gebruiken mocht je het meegeleverde exemplaar willen vervangen. Slijtage is een realistisch probleem omdat je de stekker mogelijk één of meermaals per werkdag in of uit de laptop trekt.

Conclusie

De belangrijkste verbetering vergeleken met de vorige generatie is zonder twijfel de langverwachte introductie van een HDMI-aansluiting die de VGA-connector vervangt. In combinatie met twee DisplayPort-aansluitingen en via USB-C kan je tot vier 4K-monitoren tegelijk aansluiten dankzij Thunderbolt. Via USB-C Alt Mode kan je maar maximaal twee 4K-monitoren tegelijk gebruiken, naast uiteraard je eigen laptopscherm.

De HP Thunderbolt Dock G4 (vanaf 176,21 euro excl. btw) is een uiterst compleet docking station dat ondanks zijn hoge vraagprijs waar voor je geld biedt. Iedereen met een Thunderbolt-compatibele laptop die geen SD-kaartlezer nodig heeft, hoeft niet te twijfelen om de HP Thunderbolt Dock G4 in huis te halen. Heb je geen compatibele laptop, dan moet je eerst je huiswerk doen om zeker te zijn of je het maximale uit dit docking station kan halen.

.pro’s

  • Zoveel aansluitingen
  • Thunderbolt 4
  • Eindelijk HDMI
  • Compact formaat

.contra’s

  • Vaste USB-C-kabel vooraan
  • Geen SD-kaartslot

Garantie: HP voorziet twee jaar fabrieksgarantie carry-in op de HP Thunderbolt Dock G4. Optioneel kan je die uitbreiden naar vier jaar (20 euro excl. btw) of vijf jaar (26 euro excl. btw) met HP Hardware Exchange Service. Hiermee levert de fabrikant de volgende dag een vervangend toestel en het verpakkingsmateriaal om het defecte toestel gratis te retourneren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home