Review: Blue Microphones Yeti USB-microfoon – veelzijdig en semi-professioneel

Nog niet zo heel lang geleden was het verzorgen van beeld en geluid of het maken van specialistische producties behoorlijk kostbaar. Tegenwoordig is dat allemaal een stukje beter te betalen. Voor het opnemen van geluid kun je voor een acceptabel bedrag op papier interessante microfoons kopen bijvoorbeeld. Wij kregen de mogelijkheid om aan de slag te gaan met de Blue Microphones Yeti USB microfoon. Lees verder als je wilt weten hoe deze ons is bevallen.

Van het schrijven van blogs tot het opnemen van beeld en geluid; anno 2017 doen we alles graag zelf met onze eigen pc vanuit ons kantoor, zolder of garage. Maar om productie van kwaliteit te kunnen maken voldoet een webcam of ingebouwde microfoon bij lange na niet. Dit betekent doorgaans een flinke investering. En kwaliteit komt met een bijbehorend prijskaartje. En juist daar gaat het vaak mis.

Goedkoop of toch liever duurkoop

In een tijd dat veel (oosterse) fabrikanten van consumentenelektronica zich richten op zo ongeveer alles waar een (USB) stekker aan zit, wordt er logischerwijze handig op de vraag ingesprongen en worden we er via internationaal opererende marktplaatsen mee overspoeld. De kwaliteit? Dat is een vraag die we onszelf best eens serieus mogen stellen. Als een ‘professionele’ microfoon wordt aangeboden voor een dollar of twintig en de verzendkosten bovendien bij de prijs zijn inbegrepen, kunnen we dan überhaupt nog wel spreken van ‘kwaliteit’?

Toch grijpen we als consument al snel naar een dergelijke oplossing, omdat de investering voor een professionele oplossing simpelweg niet is te rechtvaardigen. En wat kan er stukgaan aan een microfoon? Hij doet het toch?

En dan komen we er pijnlijk achter dat het toch wel vervelend is om helemaal klaar te zijn voor die belangrijke gebeurtenis en op het moment suprême weigert de goedkope microfoon dienst. Waarom? De microfoon is niet geconstrueerd voor het doel waarvoor deze gebruikt wordt; de fabrikant heeft hier simpelweg de expertise niet voor.

Ook in de zakenwereld wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van microfoons en camera’s tijdens vergaderingen, videoconferences, het geven van een presentatie of bij de organisatie van een belangrijke meeting. En hoe groot het bedrijf ook is, er wordt wat met microfoons aangerommeld. De investering van een kwalitatief hoogwaardige oplossing kan immers niet binnen de gestelde termijn worden terugverdiend, dus wordt er zo vaak bij een plaatselijke grootgrutter voor kantoorbenodigdheden geïnvesteerd in een betaalbaar alternatief. Ook hier geldt; veel van deze microfoons zijn niet opgewassen tegen het ‘onzichtbare’ geweld waaraan ze worden blootgesteld.

Hoe vaak gebeurt het wel niet dat de nieuwe microfoons van verleden jaar het – ineens – niet meer doen op de vooravond van de aandeelhoudersvergadering? Dus dan in allerijl naar het verhuurbedrijf voor een set ‘professionele’ microfoons die voor de aanwezigen nauwelijks verstaanbaar blijken en waarvoor het bedrijf vervolgens toch een gepeperde rekening ontvangt.

Blue Microphones

Dit kan echt anders. Blue Microphones wil dat met zijn lijn microfoons aantonen. is zo’n fabrikant. Blue Microphones, ofwel Baltic Latvian Universal Electronics voluit geschreven, is in 1995 opgericht door de Amerikaanse sessiemuzikant Skipper Wise en de uit Letland afkomstige opnametechnicus Martins Saulespurens. Het hoofdkantoor is gevestigd in Westlake Village, Californië en sinds haar bestaan fabriceert het bedrijf voornamelijk microfoons voor professioneel gebruik.

Tegenwoordig fabriceert het bedrijf tevens hoofdtelefoons en USB microfoons voor het brede publiek; producten gebaseerd op ervaringen opgedaan in de praktijk en met dezelfde technologie als het bedrijf toepast bij haar professionele producten. Dit betekent dat consumenten, maar ook bedrijven kunnen beschikken over hoogwaardige kwaliteit, voor een relatief bescheiden prijs.

Met de door ons gereviewde Yeti maakt de fabrikant een semi-professionele microfoon in ieder geval financieel bereikbaar (149 euro). Of hij ook in de praktijk overtuigt, lees je in de rest van dit artikel.

Look & Feel

De Blue Microphones Yeti, de naam verklapt het al een beetje, is gebouwd als een tank. Het betreft een zogenaamde tafelmicrofoon en de zware voet en solide behuizing zijn vervaardigd uit een aluminium legering, waardoor de Yeti bestand is tegen een onbedoelde tik of val. De toegepaste microfoonelementen zijn van het ‘condensor’ type en zijn ten opzichte van elkaar gericht in een hoek van 120 graden. En dit heeft zo zijn voordelen, maar hierover later meer.

De microfoons worden beschermd door een dubbel metalen rooster. Grof, decoratief en impact-beschermend van buiten, fijnmazig en vuilwerend van binnen. Nergens voelt de Blue Microphones Yeti scherp of ruw aan. De fabrikant heeft zijn best gedaan om een ergonomisch en goed bruikbaar product te fabriceren. De uitstraling is door de retro vormgeving tijdloos en misstaat niet in een privé of zakelijk omgeving. Enkel de USB-kabel verklapt ons dat we niet te maken hebben met een professionele studio microfoon.

Ondanks dat de fabrikant haar producten in het verre oosten laat fabriceren, is de look & feel – op een paar kleine details na – hoogwaardig. Om de Blue Microphones Yeti toch betaalbaar te kunnen houden heeft de fabrikant bezuinigd op de bedieningsknoppen. Deze zijn van plastic en lopen – helaas – licht aan tegen de behuizing. De stelknoppen waarmee de microfoon aan de tafelstandaard wordt geklemd blijven relatief losjes en hierdoor laat de microfoon het kopje soms spontaan hangen. Dit doet in onze beleving afbreuk aan de algehele look en feel.

Het alternatief voor Blue Microphones is om de knoppen af-fabriek te vervangen door metalen exemplaren, maar hiermee zou de prijs van de Yeti substantieel hoger uit zijn gekomen. Het is dus een bewuste afweging geweest van de fabrikant. Een stevige beschermende behuizing, kwalitatief hoogwaardige elektronica en… goedkope knoppen. Nu zou je de microfoon zelf ook kunnen aanpassen op juist deze punten, mocht je het als storend ervaren. Misschien een vijltje, polijstpapiertje en een extra ringetje. Met een half uurtje zorg en liefde voelt alles al snel een stuk degelijker aan.

Aan de onderzijde vinden we een USB 2.0 mini-B aansluiting en een 3,5 mm stereo jack aansluiting voor een hoofdtelefoon. Het grote ronde schroefgat is bedoeld voor de bevestiging aan een standaard, of andere manier van bevestiging.

Aan de voorzijde heeft de microfoon een handige mute-knop waarmee het geluid met een simpele druk op de knop wordt gedempt. Hieronder een mastervolumeknop voor de hoofdtelefoonversterker. Aan de achterzijde zijn eveneens een tweetal draaiknoppen in de behuizing opgenomen. De gain knop dient voor het instellen van de voorversterking van het audiosignaal. Hiermee kan de gevoeligheid circa 20 decibel worden gevarieerd. Hieronder zit een zogenaamde pattern-knop… en dit betreft een zeer speciale feature.

De vele gezichten van de Blue Microphones Yeti

Een willekeurige microfoon is niet geschikt voor alle doeleinden. Dit heeft voornamelijk te maken met de richtgevoeligheid van de microfoon in kwestie. We maken onderscheid in een stereo microfoon, een omni-directionele (oftewel richtingsongevoelige) microfoon, een bi-directionele of ‘cardioïde’ microfoon en een polaire microfoon.

Elk van de voorgenoemde karakteristieken is bedoeld voor een specifieke manier van opnemen en veel microfoons beschikken over slechts een van deze karakteristieken. Bij de Yeti kun je echter kiezen welke van deze instellingen je wilt gebruiken.

In de linker positie registreert de Yeti een stereosignaal. Hierbij wordt er opgenomen in een zogenaamde X-Y setup. Wanneer de microfoon in de tweede positie wordt geschakeld is deze omni-directioneel gevoelig, wat betekent dat de microfoon 360 graden rondom even gevoelig is voor geluidssignalen. In de derde positie heeft de microfoon een bipolaire response. Hierbij registreert deze geluiden van voor- en zijkanten, maar juist niet van achteren. In de meest rechtse stand krijgt de microfoon een polaire response. Hierbij is deze gevoelig voor signalen aan de voor- en achterzijde, en juist minder gevoelig voor naastgelegen geluiden.

De toepassing van drie microfoons die elk onder een hoek van elkaar zijn geplaatst bij de Blue Microphones Yeti, biedt de gebruiker dus een unieke one-size-fits-all oplossing.

Installatie en gebruik

De Blue Microphones Yeti is volledig plug & play. De Microfoon werkt met zowel Windows als met de Mac en zelfs onder Linux presteert de Yeti voorbeeldig.
Plug de USB stekker in de pc en de Yeti is op een stap na operationeel. Bij de instellingen van de pc of Mac dien je nog wel de Yeti als invoerapparaat te selecteren. Hierna is de Yeti klaar voor gebruik.

De rode LED in de mute-knop licht constant rood op wat betekent dat de Yeti er helemaal klaar voor is en een druk op de mute knop is voldoende om de Yeti tijdelijk het zwijgen op te leggen. De LED knippert nu geduldig tot het moment dat de knop wederom wordt ingedrukt.

Vervolgens is het slechts een kwestie van het inregelen van de gewenste karakteristiek en de gain-instelling. Deze regelt de gevoeligheid van de microfoon. Is het geluid te zacht, dan kan deze een paar decibel worden versterkt. Overstuurt het geluid, dan kan deze via de gain tot maximaal 20 decibel worden teruggedraaid. Hierna wordt het analoge signaal omgezet naar een digitaal signaal en via de USB-kabel naar de pc getransporteerd.

Klank

De geluidskwaliteit van de Blue Microphones Yeti is in stereostand opmerkelijk ruimtelijk. De gevoeligheid van de microfoons is bovendien zeer hoog en zorgt voor een levendige opname met een uitstekende definitie van stemmen. Zelfs de kleinste details en nuances worden moeiteloos door de Yeti opgepakt. Keuze voor de juiste karakteristiek is dus belangrijk, omdat details die geen deel van de opname mogen uitmaken anders genadeloos worden geregistreerd.

Het opnemen met aangeschakelde pc-speakers leidt bij een gevoelige microfoon als deze Yeti onherroepelijk tot het rondzingen van het geluid. Hierom heeft de fabrikant een zero-latency hoofdtelefoonaansluiting opgenomen. Deze geeft een realtime signaal door en er is dus geen sprake van tijdsvertraging of echo’s in het hoofdtelefoonsignaal ten opzichte van het live signaal. Hiermee krijgt de gebruiker via de hoofdtelefoon een 100% accurate feedback van het aan de PC aangeboden geluidssignaal.

Wanneer we de microfoon gebruiken in combinatie met onze hoofdtelefoon valt het ons op dat de hoge tonen licht worden geaccentueerd en verder is het gehele frequentiespectrum tot in het diepste laag uitstekend in balans. Zelden hebben we een microfoon gehoord in deze prijsklasse die in het gehele spectrum zo goed in balans is en zo natuurgetrouw klinkt.

Eindoordeel

We hebben de Blue Microphones Yeti gebruikt voor het maken van verschillende opnames en hebben hierbij met de verschillende karakteristieken gespeeld. Nergens heeft het resultaat van de Yeti ons teleurgesteld. Alle opnames zijn van hoge tot zeer hoge kwaliteit.

Podcasts, video conferences en vlogs zijn uitstekend verstaanbaar en niets doet vermoeden dat we gebruikmaken van een relatief goedkope USB-microfoon. De Yeti is wel gevoelig voor contactgeluiden via de meegeleverde tafelvoet. Het onbewust meetrommelen of mee-tappen tijdens het registreren van livemuziek kan in sommige situaties zorgen voor verbaasde blikken tijdens het beluisteren van de ruwe geluidsopnames. Een extra laag dempend materiaal voor een afdoende ontkoppeling tussen de microfoon en het (tafel-)oppervlak kan hier wonderen verrichten.

De bouwwijze van de Blue Microphones Yeti is robuust en gemaakt voor een semi-professionele omgeving. Hij kan tegen een onbedoeld stootje, maar het echte gooi en smijtwerk kan de Yeti waarschijnlijk niet bekoren. Het USB-circuit verdient een gepaste voorzichtigheid tijdens gebruik. Dus bij normaal gebruik zal de Yeti zich in de meeste omgevingen prima thuis voelen.

Omdat de microfoon is uitgerust met meerdere microfoons kan de gebruiker eenvoudig omschakelen naar een andere karakteristiek, zodat er geen koffer aan microfoons hoeft te worden meegesleept. Het omschakelen van stereo naar omni-directionele gevoeligheid en weer terug gaat wel gepaard met een flinke plop, maar niet zodanig dat de membranen van de hoofdtelefoon worden beschadigd. De overige omschakelingen zijn vrijwel geruisloos.

Voor de veeleisende creatieve consument, de financieel bewuste zakelijke gebruiker en beginnende producer van low-cost AV-producties lijkt de Yeti ons een waardevolle investering.

Conclusie

De Yeti, een mythisch wezen dat zich schuil zou houden in het Himalaya–gebergte, heeft zijn weg gevonden naar de bewoonde wereld. En gelukkig maar. Wij hebben de Yeti namelijk ‘live’ ervaren en kunnen alleen maar concluderen dat de Yeti eerder een ‘gevoelige’ en ‘delicate’ reputatie verdient in plaats van de ‘verschrikkelijke’ en ‘monsterlijke’ reputatie volgens de vele overleveringen.

De Blue Microphones Yeti is een zeer getalenteerde alleskunner die een kwaliteit levert die voorheen enkel was voorbehouden aan professionele microfoons in een substantieel hogere prijsklasse. Op zoek naar een alternatief voor de interne pc-microfoon? Ga niet zelf online op expeditie in het verre oosten, maar laat de Yeti gewoon via een lokale distributeur voor 149 euro bij je thuis bezorgen.

Deze Yeti is zijn gewicht in goud waard en hierom kennen we met liefde de felbegeerde Techzine Gold award toe.

.pro’s

  • Klank
  • Gevoeligheid
  • Veelzijdigheid
  • Robuuste bouw

.contra’s

  • Goedkope plastic draaiknoppen en stelschroeven
  • Gevoelig voor contactgeluid via de metalen voet

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home