1 op 3 bedrijfslaptops is niet compatibel met Windows 11

Windows 11

34 procent van de zakelijke laptops voldoet niet aan de minimale systeemeisen van Windows 11. De TPM 2.0-vereiste doet veel systemen de das om.

In een nieuw onderzoek van IT-prestatiespecialist Riverbed blijkt dat één op drie pc’s binnen een zakelijke omgeving niet compatibel zijn met Windows 11. Daarvan kan 22 procent mits een upgrade wel compatibel worden gemaakt. 12 procent van de toestellen moeten vervangen worden.

De minimale systeemeisen voor Windows 11 zijn:

  • 1 GHz dual core-processor
  • 4 GB RAM
  • 64 GB opslag
  • DirectX 12-compatibele grafische kaart
  • UEFI secure boot
  • WDDM 2.0-driver
  • Trusted Platform Module (TPM) 2.0

Het gebrek aan een TPM 2.0-module is de belangrijkste factor (10%) voor bedrijven om verplicht over te schakelen naar nieuwe toestellen als het IT-team Windows 11 wil omarmen. Bijna één op vijf toestellen heeft extra opslagcapaciteit nodig om aan de minimale vereiste van 64 GB te voldoen.

lees ook

Tijd voor een upgrade naar Windows 11? Controleer of je pc en jij er klaar voor zijn

Opvallend is dat nagenoeg elk systeem binnen het onderzoek compatibel is met de softwarematige vereisten om Windows 11 te draaien.

Ander onderzoek, andere resultaten

Het onderzoek van Riverbed niet zo pessimistisch als dat van Lansweeper eind vorig jaar. Daaruit bleek dat minder dan de helft van de workstations vandaag actief binnen bedrijven niet compatibel zijn met Windows 11. In dat onderzoek bleek de CPU de flessenhals.

Amper 44,4 procent van de onderzochte workstations heeft een processor die voldoet aan de minimumsysteemvereisten van Microsoft. De rest heeft een CPU aan boord die te oud is.

Windows 11 groeit gestaag

Riverbed focust heel sterk op de compatibiliteit van Windows 11 op huidige systemen, maar is er de wil om te upgraden? Sinds de beschikbaarheid van de eerste testversie midden vorig jaar klimt het gebruik maar heel gestaag.

Windows 11 adoptie
Bron: Riverbed

Windows 10 is de overduidelijke kampioen in de grafiek hieronder. De rest staat helemaal onderaan en doet amper mee.

Windows gebruik
Bron: Riverbed

Microsoft blijft ondertussen nauw verder aan Windows 11 sleutelen. Zo wil het updates pas installeren bij genoeg zonlicht of wind voor meer groene energie en experimenteert het met tabletoptimalisaties. Ook Android-apps werden al uitgerold naar bètatesters met bijhorende pittige systeemeisen die hoger liggen dan de Windows 11 vereisten. Alle nieuwigheden worden gebundeld in de eerste grote feature update voor Windows 11 later dit jaar onder de noemer Windows 11 22H2.

lees ook

5 redenen om wel (of niet) te upgraden naar Windows 11

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home