Minder dan helft enterprise-workstations compatibel met Windows 11

Windows 11

De meerderheid van de workstations gebruikt door enterprise-organisaties wereldwijd is niet compatibel met Windows 11, blijkt uit onderzoek.

De meeste workstations die vandaag gebruikt worden binnen enterprise-omgevingen zijn niet compatibel met Windows 11. Dat blijkt uit onderzoek van IT-beheersspecialist Lansweeper. Het bedrijf analyseerde ongeveer 30 miljoen Windowstoestellen van 60.000 organisaties en keek naar RAM, CPU en de aanwezigheid van een TPM 2.0-chip.

CPU en TMP

De CPU blijkt de flessenhals. Amper 44,4 procent van de onderzochte workstations heeft een processor die voldoet aan de minimumsysteemvereisten van Microsoft. De rest heeft een CPU aan boord die te oud is.

Ook met de TPM is het niet goed gesteld: 52,55 procent heeft de benodigde TPM 2.0-chip. 19,26 procent heeft de chip niet aan boord en bij 28,19 procent is hij niet ingeschakeld. Dat kunnen administrators eventueel nog verhelpen.

RAM

RAM blijkt niet echt een probleem, met de overgrote meerderheid van de systemen die aan de hardware-eisen van Microsoft voldoet. 8,95 procent zou volgens het onderzoek onvoldoende RAM aan boord hebben. Windows 11 vereist 4 GB.

Systemen die niet compatibel zijn, voldoen naar ons gevoel niet aan de definitie van een workstation. Dat cijfer suggereert dat Lansweeper een breed scala aan systemen in zijn bevindingen heeft opgenomen, waaronder naar alle waarschijnlijkheid ook oudere kantoorlaptops.

Probleem binnen enterprises

De cijfers illustreren desalniettemin hoe Windows 11 voorlopig weinig plaats heeft binnen een enterprise-context. Voor veel bedrijven is een upgrade voorlopig niet aan de orde. Zij moeten hun systemen vernieuwen en staan daar vermoedelijk niet voor te springen. Microsoft zal Windows 10 nog tot 2025 ondersteunen, zodat er geen grote haast zit achter een upgrade.

Voor virtuele machines is de situatie ook problematisch. Microsoft vereist TPM 2.0 passthrough voor VM’s, wat wil zeggen dat de beveiligsgschip geëmuleerd dient te worden. Dat gebeurt momenteel bij amper 1,49 procent van de VM’s. Het goede nieuws is dat 99,74 procent wel compatibel is, op voorwaarde dat beheerders de tijd nemen om de passthrough-functionaliteit in te schakelen.

Het onderzoek toont aan hoe strikt de upgrade-voorwaarden van Microsoft zijn. Houdt de Windowsbouwer daaraan vast, dan zal de uitrol van Windows 11 op grote schaal aanvankelijk beperkt blijven.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home