Microsoft wil Windows 11-updates installeren bij genoeg zonlicht of wind

windows update groene energie

De nieuwste testversie van Windows 11 bevat een functie die Windows-updates installeert wanneer er voornamelijk hernieuwbare energie op het elektriciteitsnet zit.

Windows Insiders, bètatesters van Windows 11, kunnen sinds kort aan de slag met Windows 11 Preview build 22567. Daarin zitten zoals verwacht tal van bugfixes en nieuwe ideeën. Een ervan valt ons direct op: ‘Windows Update is vastbesloten om de CO2-uitstoot te helpen verminderen’

Microsoft werkt samen met electricityMap en WattTime om updates in te plannen wanneer de CO2-uitstoot en de bijhorende impact op het milieu minimaal is. Er zijn kaarten van België, Nederland en het merendeel van Europa beschikbaar, dus de functie kan ook bij ons worden uitgetest.

Het Windows Insider-team verduidelijkt: “De meeste elektriciteitsnetten worden aangedreven door meerdere bronnen waaronder hernieuwbaar en fossiele brandstoffen. Wanneer mogelijk zal Windows 11 nu de installatie van updates op de achtergrond inplannen als grote hoeveelheden propere energiebronnen (wind, zon, hydro) beschikbaar zijn.”

Een nieuwe Windows-functie wordt eerst altijd getest door bètatesters. Afhankelijk van hun feedback beslist Microsoft of de functie later naar alle stabiele Windows 11-versies wordt uitgerold.

Vandaag draait één op vijf pc’s Windows 11. Dat aantal zal de komende periode nog sterk aandikken omdat elk nieuw verkocht toestel het besturingssysteem draait. Binnenkort rolt ook Android-ondersteuning uit naar alle gebruikers, al dan niet met pittige systeemeisen. Wie nog moet updaten van Windows 10, moet eerst dubbelchecken of zijn of haar toestel compatibel is met Windows 11.

lees ook

5 redenen om wel (of niet) te upgraden naar Windows 11

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home