Spyware gevonden op telefoons defensiecommissie Europees Parlement

Op twee telefoons van Europarlementariërs die zetelen in de subcommissie Veiligheid en Defensie is spyware gevonden tijdens een routinecontrole.

Tijdens een routinecontrole van telefoons van Europarlementariërs is er spyware gevonden. Dat weet Politico. Toestellen van twee leden van de subcommissie Veiligheid en Defensie waren besmet met malware. De Morgen vermoedt dat ook de voorzitter van commissie slachtoffer is. Het parlement heeft nu aan alle leden van de subcommissie gevraagd om hun toestellen te laten onderzoeken.

De twee toestellen lijken gehackt. Tijdens de controle vonden IT-experts sporen van surveillance-tools. Het ziet er dus naar uit dat een externe instantie minstens heeft geprobeerd om mee te kijken en te luisteren naar de activiteit van de leden van de gevoelige commissie. Europarlementariërs kunnen hun toestellen routinematig laten controleren, precies om in scenario’s zoals vandaag malware snel te detecteren. Het Europees Parlement vertelt niet van wie de toestellen zijn of om welke spionagesoftware het gaat.

Israëlische spyware

De voorzitter van de commissie, Nathalie Loiseau (Frankrijk, Renew), verklapte dit weekend echter aan de Franse krant Le Point dat er spyware op haar toestel stond. Het zou om de Pegasus-malware gaan. Die malware wordt gemaakt door het Israëlische bedrijf NSO. Volgens Politico werd de malware echter pas gisteren ontdekt. Er is dus enige onduidelijkheid wat die tijdslijn betreft.

Het Israëlische NSO heeft enkele Europese klanten, maar kan ook andere landen tot z’n cliënteel rekenen. Het bedrijf zelf zegt dat het enkel ethisch handelt en heeft daarvoor enkele minimumvoorwaarden voor de verkoop van z’n spyware, maar onder andere Saudi-Arabië haalt met de vingers in de neus de minimumnorm. Ook dat land zou klant zijn.

De precieze gang van zake blijft onduidelijk zolang het Europees Parlement niet meer toelichting verschaft. Alles wijst echter (alweer) richting Israël en NSO. De spyware van dat bedrijf werd eerder al op smartphones van Belgische politieambtenaren en rechters teruggevonden.

Relevant doelwit

De subcommissie voor Veiligheid en Defensie behandelt gevoelige materie. Het is niet verwonderlijk dat de voorzitter en leden het doelwit zijn van afluistercampagnes. Aan mogelijke daders is er geen gebrek, van Midden Oosterse landen (zoals Qatar, dat een belangrijke rol speelt in een Europees omkopingsschandaal) over Rusland tot bevriende landen zoals Hongarije, dat bevestigd klant is.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home