Revolutionaire veiligheidsupdates voor Android 14

Android 14

Google heeft aangekondigd dat Android 14 extra veiligheidsupdates krijgt.

Android 14 krijgt nieuwe updates wat betreft veiligheid. Volgens Google is het de eerste keer dat een mobiel besturingssysteem over zulke functies gaat beschikken.

Dit is er nieuw

Wat meteen in het oog springt is de mogelijkheid voor IT-admins om 2G-ondersteuning uit te schakelen op toestellen die door een bedrijf worden beheerd.  Google introduceert ook de mogelijkheid om mobiele verbinding via null-cypher-versleuteling te deactiveren. Dat staat gelukkig wel niet in de weg van noodoproepen, die kan je gewoon nog doen, mocht dat nodig zijn.

Het Android Security Model gaat ervanuit dat elk netwerk mogelijk vijandig is. Daarom stelt het besturingssysteem in dat alle netwerkverkeer end-to-end versleuteld moet zijn. Dit biedt een  betere bescherming tegen valse mobiele basisstations, het verouderde 2G of de techniek om zendmasten te imiteren, gekend als Stingray.

lees ook

Google rolt nieuwe maatregelen uit voor gegevensbescherming

Waarom

De wereld is in sneltempo aan het overschakelen van 4G-netwerken naar 5G, maar dat wil niet zeggen dat oudere netwerken niet meer actief zijn. Bijna alle mobiele toestellen ondersteunen nog steeds 2G en wanneer dat het enige beschikbare netwerk is, zal een toestel daar automatisch mee verbinden. Dit kan echter ook vanop afstand worden geactiveerd.

Met de evolutie van netwerken, groeit ook de beveiliging. Dat wil zeggen dat oudere versies niet complementair zijn met modernere beveiligingssystemen. Toestellen die verbonden zijn met een netwerk als 2G, zijn veel kwetsbaarder voor man-in-the-middle-aanvallen en decoderen van versleuteling van hun netwerkverkeer.

Null-cypher-versleuteling is vooral voor sms’en en wanneer je belt. Die versleuteling is echter een enkele laag die bovendien vanuit het netwerk wordt gedaan. Je hebt er als gebruiker met andere woorden geen zicht op. Je kan nu wel denken dat je amper nog sms’t, maar vergeet niet dat multifactorauthenticatie vaak via een code per sms gaat. Via de eerder vermelde Stingray loopt dat systeem dan gevaar.

In maart van dit jaar loste Google een eerste publieke bèta van Android 14, nadat al was gemeld dat deze versie veel batterij- en geheugenvriendelijker gaat zijn. Een eerste preview dateert inmiddels van februari.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home