Eerste publieke bèta van Android 14 gelost

Android 14

Google heeft de eerste publieke bèta van Android 14 gelanceerd. Android 14 biedt nieuwe features op vlak van privacy, prestaties, navigatie en personalisatie.

De lancering van Android 14 komt dichterbij. Na de eerste twee ontwikkelaarsversies krijgt nu ook het grote publiek de kans om de nieuwe versie van het besturingssysteem uit te testen. Al is ‘groot’ hier een relatief begrip, want de bèta rolt naar slechts een select aantal toestellen uit. Een bètasoftware is per definitie instabiel en het is dan ook enkel aan te raden dit te installeren op een reservetoestel dat je niet dagelijks gebruikt.

De ontwikkelaarspreviews gaven al een inkijkje in wat we van Android 14 mogen verwachten, en met de publieke bètaversie licht Google een groter tipje van de sluier. Met enkele ingrepen wordt Android weer een stukje slimmer en ook aan de privacy van de gebruikers is gedacht. We lijsten enkele nieuwigheden op.

Wat is nieuw in Android 14?

De gebarennavigatie omvat een veel prominentere pijl om de interactie met de applicatie vlotter te doen verlopen. Dankzij de Material for You-designtaal die Google bij Android 12 introduceerde, kan deze pijl zich ook qua vorm en kleur aanpassen aan het visuele thema op je toestel.

Daarnaast pakt Android 14de Direc Delen-functie om content met contacten te delen aan. Hiermee kunnen ontwikkelaars aangepaste acties voor hun applicatie toevoegen aan het deelmenu. Dit maakt het voor hen ook eenvoudiger om hun applicatie vooraan in het deelmenu te krijgen, zonder een eigen deelblad te moeten ontwerpen.

android 14 delen

Tenslotte legt Android 14 ook de focus op personalisatie en privacy. De nieuwe versie biedt meer opties om taalvoorkeuren per app in te stellen, je kan bijvoorbeeld WhatsApp in het Nederlands instellen en Teams in het Frans, en gebruiksgegevens onzichtbaar te maken voor appontwikkelaars tot zelfs helemaal te verwijderen. Dit zijn functies die al beschikbaar zijn in Android 13 en waar de nieuwe versie op verder bouwt.

Achter de schermen verbetert Google ook de prestaties van het besturingssysteem. Het wil Android veel zuiniger laten omspringen met het geheugen en de batterij van smartphones.

lees ook

Android-toestellen kunnen nu auto-archiveren inschakelen voor weinig gebruikte apps

Op weg naar een stabiele release

Het vrijgeven van de publieke bèta is de volgende fase in de uitrolcyclus van Android 14. Tijdens Google I/O in mei zal de techreus het besturingssysteem waarschijnlijk officieel voorstellen. Vanaf dan zal de bètaversie naar meer toestellen beginnen uitrollen. Voor de stabiele release is het nog wachten tot augustus of september.

Op dat moment geeft Google de sleutels aan de Android-fabrikanten om hun eigen sausje erover te gieten. Wanneer Android 14 naar jouw smartphone zal uitrollen, hangt dus sterk af van merk én model.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home