Eerste preview Android 14 is beschikbaar voor ontwikkelaars

Android 14

Google lost zijn eerste publiek beschikbare preview van Android 14. Ontwikkelaars kunnen daar nu mee aan de slag in anticipatie van een finale versie, gepland voor ergens in de tweede helft van het jaar.

Google lanceert Android 14. Althans: de kindjes-versie van Android. Het is nu aan ontwikkelaars om de opvoeding mee onder handen te nemen, zodat Android 14 als volwassen OS kan losgelaten worden op de massa voor het einde van het jaar. De preview is beschikbaar via Google zelf. Android Developer Preview 1 moet ontwikkelaars al de kans geven om hun applicaties klaar te stomen voor het nieuwe besturingssysteem, alsook de nieuwe functies te leren kennen.

De grootste nieuwigheid van Android 14 is de stopgezette compatibiliteit voor oudere applicaties. Toepassingen gemaakt voor Android 6 of ouder hebben geen plaats op het nieuwe besturingssysteem, al zijn die apps vandaag niet zomaar beschikbaar in het wild. Met de zet probeert Google het moeilijker te maken voor ontwikkelaars van malware om apps te schrijven die oude kwetsbaarheden uitbuiten.

Grotere schermen

Android 14 zal overweg kunnen met grotere schermen en wordt zo meer tabletvriendelijk. Daarmee bouwt Google verder op het werk gestart met Android 12L. Ontwikkelaars kunnen nu al aan de slag met nieuwe functionaliteit in de gebruikersinterface die daarmee te maken hebben. Google hoopt dat meer apps ook zullen schitteren op grote schermen. Android-tablets blijven immers flink achterop hinken in vergelijking met de iPad.

Batterij-optimalisatie krijgt ook een boost. Het wordt minder complex om bepaalde taken naar de achtergrond te verwijzen. Zo kunnen apps gebruikers toelaten om een download te starten wanneer ze onderweg zijn, waarna die pas wordt uitgevoerd wanneer de telefoon met een wifi-netwerk verbindt.

Google verwacht dat het tegen april kan schakelen van previews voor ontwikkelaars naar betaversies van Android. Vanaf de zomer komt de focus op de stabiliteit van Android 14 te liggen, met een geplande officiële lancering voor de tweede helft van het jaar.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home