Morpheus is eerste niet-hackbare processor

processor

Ontwikkelaars van de universiteit van Michigan hebben ’s werelds eerste onhackbare processor ontwikkeld, genaamd Morpheus. Zelfs als een aanvaller een kwetsbaarheid tegenkomt, verdwijnt 50 milliseconden later de informatie die nodig is om het lek te misbruiken.

Volgens de ontwikkelaars komt Morpheus misschien wel het dichtst in de buurt van een toekomstbestendig beveiligd systeem. De chip is ontwikkeld op basis van een opensource RISC-chipontwerp. Het betreft een nieuwe architectuur voor computerprocessors, die ontwikkeld is aan de universiteit van Michigan. 

20 bits per seconde

De Morpheus-chip is in staat om aan een snelheid van 20 bits per seconde belangrijke stukjes van zijn eigen code en gegevens te versleutelen en willekeurig te herschikken. Iets dat volgens de ontwikkelaars duizenden keren sneller is dan de snelste elektronische hacktechnieken. Bovendien is het ‘oneindig veel sneller’, dan een menselijke hacker.“De huidige aanpak om bugs één voor één te elimineren, is een verloren spel. Mensen schrijven constant code en zolang er nieuwe code is, zullen er nieuwe bugs en beveiligingskwetsbaarheden zijn”, aldus  Todd Austin, hoogleraar aan de universiteit van Michigan.

Ontwikkelen patches overbodig

Voor het aanpakken van code-kwetsbaarheden hebben standaard processoren softwarepatches nodig. Met de komst van Morpheus behoeven softwareontwikkelaars niet meer het moeizame proces van het ontwikkelen van patches te doorlopen. De beveiliging is ingebouwd in de processor, die overigens geschikt is voor pc’s, laptops en Internet of Things (IoT)-apparaten.

Austin: “We hebben allemaal gezien hoe schadelijk een aanval kan zijn wanneer het een desktop raakt”, zei hij. “Maar aanvallen op de computer in je auto, in je slim slot of zelfs in je lichaam, kunnen gebruikers nog meer in gevaar brengen.”

Hij beweert dan ook dat Morpheus de computer tot een onoplosbare puzzel maakt. “Stel je voor dat je probeert een Rubiks-kubus op te lossen, die iedere keer dat je knippert met je ogen zichzelf opnieuw rangschikt.” Toch is Morpheus volgens de ontwikkelaars transparant voor softwareontwikkelaars en eindgebruikers. Dit komt omdat het zich richt op het willekeurig delen van gegevens, die bekend staan als ongedefinieerde semantiek. Hierbij gaat het om hoekjes en gaten van de computerarchitectuur. Denk in deze bijvoorbeeld aan locatie, formaat en de inhoud van programmacode.

Gerelateerd: Intel plant eerste 7 nm-chips voor 2021

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home