Asus ExpertBook B3 B3404 review: niet zo ultra

De Asus ExpertBook B3 B3404 is een no-nonsense laptop die enkele compromissen maakt in ruil voor een straf prijskaartje. Onder de duizend euro koop je hier een krachtige laptop met uitstekende multimediasuite, al stuiten we hier en daar op een kleine ergernis.

Asus kan ons geregeld bekoren met de prijs-kwaliteitsverhouding van zijn ExpertBook-reeks en dat is bij deze ExpertBook B3 (B3404CMA, 916 euro excl. btw) niet anders. Het toestel houdt vast aan de intussen gebruikelijke designtaal van de ExpertBook-reeks met een sober donkerblauw chassis waarin het Asuslogo verwerkt zit. Aan de radiator onderaan verstopt Asus het logo opnieuw in enorme letters, maar dat valt niet zo op.

De Asus ExpertBook B3 is een flinke jongen, met een gewicht van bijna 1,7 kg, ondanks de bescheiden beeldschermdiagonaal van 14 inch. In ruil krijg je een stevig ogende laptop die volgens Asus aan verschillende MIL-STD810H-tests onderworpen is. Wij lieten het toestel in ieder geval enkele keren van onze schoot schuiven om te zien wat daarvan aan is, zonder enig probleem.

Zichtbare compromissen

Openen we de laptop, dan valt wel op dat deze ExpertBook niet uit het premiumsegment komt. De behuizing is vingerafdrukgevoelig en de plastic toetsen ogen een beetje goedkoop, vooral omdat het toetsenbord zelf niet helemaal rigide is. De hele laptop is eigenlijk best plooibaar. Typen is gelukkig wel een heel aangename ervaring, met dank aan de uitstekend afgemeten feedback van de toetsen.

Het touchpad is groot, maar geeft ons toch een wrange nasmaak. Meestal werkt het goed en nauwkeurig, maar de klik-ervaring is niet altijd even fantastisch. Tijdens onze test bleef het touchpad zelf even vastzitten. Dat euvel was snel verholpen, maar zou toch niet mogen bij een nieuwe laptop.

Core Ultra 5 en andere hardware

De Asus ExpertBook B3 is een toestel uit de nieuwste generatie van Asus, met bijhorend binnenwerk. Asus kiest voor een splinternieuwe Intel Core Ultra 5 125U. De chips zijn gebakken op een Intel 4-productieband en bevatten de nieuwste technologie van de fabrikant.

Asus voorziet ons van een laptop met iets lichtere processor. In theorie zijn we daar blij om. Traditioneel vinden we voor kantoorwerk een Core i5 een interessantere chip dan een Core i7. Voor Core Ultra heeft Intel de kaarten echter anders geschud, en wijzen de tests toch op een groter verschil. Asus is niet gierig wat andere componenten betreft: de chip wordt geflankeerd door 32 GB RAM en een 512 GB-SSD.

Niet zo ultra

We duiken eerst in de CPU-prestaties. De Core Ultra 5 125U heeft twee P-kernen en acht E-kernen. We zetten de laptop naast een krachtpatser met Core Ultra 7 155H, en twee toestellen met klassieke Intel Core i-CPU’s van de vorige generatie.

We zien mooie prestaties, al blijft de Core i7 van vorig jaar krachtiger. De Core Ultra 7 heeft een hoger TDP en is bijgevolg een stuk performanter.  Onze Core Ultra 5 schiet sterk uit de startblokken en haalt 4 GHz op de P-kernen, maar valt snel terug naar 2,5 GHz waar de kloksnelheid wel stabiliseert.

Het valt op dat de Core Ultra 5 niet zoveel beter presteert dan de Core i3 van de vorige generatie. Eigenlijk zien we hier een verschil dat je als generationele sprong kan bekijken, wat suggereert dat de Core Ultra 5 eerder een opvolger is van Core i3 dan van Core i5.

Grafisch zijn de resultaten een beetje verrassend. Hoewel we aan de slag gaan met een moderne CPU van Intel, zijn de grafische capaciteiten ondermaats. Intel stopt geen Arc-graphics in deze Core Ultra 5 maar wel in de Core Ultra 7, wat het immense verschil verklaart. Het is wel opvallend dat de Core i3-processor van vorig jaar in de Lenovo ThinkPad E16 met Intel UHD-graphics op onze benchmarktest beter scoort.

Voor deze Core Ultra 5 heeft Intel flink gesnoeid in de capaciteiten. We kunnen er niet omheen: voor grafische workloads ben je hier niet aan het juiste adres.

Onze algemene prestatietests vertellen een gelijkaardig verhaal. Voor basiswerk is deze laptop met Core Ultra 5 snel, maar zelfs de 32 GB RAM volstaat niet om de nochtans niet al te straffe Core i3 in de Lenovo-laptop te overtreffen. Bij zwaarder werk tekent zich eenzelfde lijn af. De Core Ultra 5 blijkt in deze Asus ExpertBook B3 vooral Ultra in naam.

Topconditie

Daar staat gelukkig iets tegenover. De batterij van deze laptop is fenomenaal. De Asus ExpertBook B3 gaat vlot een hele werkdag mee, zelfs bij iets zwaardere belasting. Wie zich niet graag naast een stopcontact zet, moet zich geen zorgen maken. De perfecte mobiele metgezel is het toestel omwille van het gewicht net niet.

Ondanks het flinke uithoudingsvermogen kan je de laptop best snel bijladen. Op een uurtje is het ding bijna helemaal vol. Dat komt voor een stuk omdat de batterij met 50 Wh eigenlijk niet gigantisch is. Het batterijleven dankt het toestel vooral aan de efficiëntie van de processor.

Wel aanraak, geen glans

Ook het scherm speelt een rol. Het 14 inch-paneel heeft een 16:10-formaat en telt 1.920 bij 1.200 pixels. Dat is ruim voldoende voor een aangenaam en scherp beeld, maar vergt minder van de batterij dan een 4K-paneel.

De Asus ExpertBook B3404 krijgt een mat aanraakscherm mee. Dat vermindert de glans, zeker bij vervelend licht, en dus goede keuze. Daar staat tegenover dat het scherm met 303 cd/m² niet zo helder kan, dus ga niet buiten zitten op een zonnige dag.

Verder vinden we de kleuren een beetje flets, maar dat valt vooral op naast andere laptops. Onze tests wijzen ook op een niet al de grote kleurvastheid, met een DeltaE voor kleur van 5,9 en een maximale afwijking van maar liefst 20,8 in de blauwtinten. Zoals de een foto er op dit scherm uitziet, zal die er dus niet exact uitzien wanneer hij uit een kwaliteitsvolle printer rolt. Voor foto- of videobewerking waar een correcte weergave van kleurschakkeringen echt belangrijk is, zit je hier niet op de juiste plek.

Aansluitingen en camera

Asus rust de Asus ExpertBook B3 uit met een fijne verzameling aan poorten. Aan de rechterkant vinden we twee keer USB Type-C met Thunderbolt, HDMI en twee klassieke USB Type-A-aansluitingen. Je kan ook een hoofdtelefoon kwijt in het toestel. Aan de linkerkant zit maar één aansluiting, maar wel een welkome: Asus vindt in het iets ruimere chassis plaats voor een volwaardige RJ45-netwerkaansluiting.

Hybride werken is vandaag de norm, en daar is deze Asus ExpertBook B3 op voorzien. De webcam toont een scherp en helder beeld, dat we hoogstens een beetje flets zouden noemen. We zien er tijdens onze tests iets gezonder uit in het echt dan op camera.

Het geluid is uitstekend, en dat in beide richtingen. De laptop gebruikt de NPU op de Core Ultra-chip om omgevingsgeluid weg te filteren en dat werkt nagenoeg perfect. We kunnen ons naast een luidspreker zetten waaruit de radio schalt, maar de tegenpartij zal daar niets van horen. Wie geregeld online vergadert, is hier aan het goede adres.

Aangezien de Asus ExpertBook B3 een volwaardige professionele laptop is, draait het toestel Windows 11 Pro. Wat we in die context niet begrijpen, is de toevoeging van bloatware. De opdringerige testversie van McAfee heeft geen plaats op deze laptop en doet serieus afbreuk aan het professionalisme ervan.

Conclusie

De Asus ExpertBook B3 is een heel interessante laptop. Doordat de prijs exclusief btw onder de 1.000 euro blijft, is het een toegankelijk toestel. De batterij is verder fenomenaal, en de laptop is robuust. Je krijgt een aanraakscherm dat niet reflecteert en een toetsenbord dat er misschien niet fantastisch uitziet, maar wel heel aangenaam typt. De video- en audiosuite is verder van de bovenste plank.

De Intel Core Ultra 5 is echter geen alternatief voor de Core i5. Hier is niets ‘Ultra’ en niets ‘5’ aan. De CPU is een instapchip, maar wel een behoorlijke. Voor klassiek kantoorwerk heb je niets meer nodig. Behoort occasionele foto- of videobewerking tot het takenpakket, dan zoek je misschien toch best een trapje hoger. De prestaties passen binnen het prijskaartje en we hebben geen klachten, laat je gewoon niet misleiden door de marktpositionering van Intel.

Tot slot hebben we toch een aantal klachten. De inconsistentie van het touchpad is de voornaamste: ongeacht de prijsklasse dulden we hier geen compromissen. De bloatware op de laptop kan je verwijderen, maar de aanwezigheid ervan is toch spijtig. Ook de kleurafwijking van het scherm is wel erg groot, al vinden we dat niet het grootste probleem voor laptops gericht op kantoorwerk.

Al bij al is de Asus ExpertBook B3 een goede en betaalbare laptop met enkele unieke troeven. Passen die bij jouw profiel, dan kan je deze laptop met een gerust hart in huis nemen. Heb je meer prestaties nodig, of zoek je een helderder scherm of een betere (en lichtere) afwerking om naar klanten te reizen, dan zijn er betere alternatieven.

Asus ExpertBook B3 B3404CMA (916 euro excl. btw) : Intel Core Ultra 5 125U, 32 GB RAM, 14 inch FHD mat LED-aanraakscherm (1.920 x 1.200 pixels), 512 GB SSD, Windows 11 Pro.

Asus voorziet standaard 24 maanden carry-in-garantie, optioneel uitbreidbaar tegen betaling.

.pro’s

  • Batterijleven
  • Camera, microfoon en luidsprekers
  • Toetsenbord
  • Aansluitingen

.contra’s

  • Bescheiden prestaties
  • Kwaliteit touchpad kan beter
  • Bloatware
  • Kleurkwaliteit scherm

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.