Helft werknemers heeft totaal geen moeite met het melden van beveiligingsproblemen

Cybersecurity

Een wereldwijd onderzoek van KnowBe4 heeft uitgewezen dat 53 procent van de werknemers volkomen gerust is om beveiligingsproblemen te melden aan het IT-team. Daarbij vindt ook slechts 43 procent van de ondervraagden dat het IT-team in hun organisatie heel hulpverlenend is.

In de wereld verschilt de aanpak bij het oplossen van beveiligingsproblemen. Dat is bijvoorbeeld te merken in de aanpak van werknemers om hun toestellen veilig te houden. Terwijl in Nederland (38%) en Noorwegen (40%) multifactor-authenticatie bij heel wat werknemers een belangrijk gegeven is, werken ze in de VS (15%) en Duitsland (14%) beduidend minder met de oplossing. Werknemers wereldwijd voelen zich wel heel zelfzeker over het opsporen van online-oplichting. 83 procent is zeer of vrij zeker dat ze e-mail phishing kunnen herkennen.

De resultaten komen uit een wereldwijd onderzoek dat werd uitgevoerd door KnowBe4, aanbieder van een platform voor training en gesimuleerde phishingoefeningen. Het onderzoek ging bij 6.000 werknemers verspreid over Duitsland, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Noorwegen en Zuid-Afrika na wat de gewoontes zijn op vlak van cyberbeveiliging. De cyberveiligheid in België werd niet bevraagd, al kunnen de cijfers van onze buurlanden waarschijnlijk wel iets vertellen over de gewoontes in ons land.

lees ook

‘Meer dan 5 procent Belgen vult persoonlijke informatie in op phishing e-mails’

Nederland en Duitsland trekken gemiddelde omlaag

In het onderzoek spitsten heel wat vragen zich toe op het melden van beveiligingsproblemen bij het IT-team. Deze vraag leverde interessante inzichten op en legden nog grote werkpunten in wat landen bloot.

Op de vraag hoe gerust een werknemer zich voelt over het melden van een beveiligingsprobleem aan het IT-team, kwam naar voren dat slechts 53 procent zich volkomen goed voelde om een melding te maken. In Nederland zakt dat percentage naar 39 procent, wat in lijn ligt met de Duitse cijfers (35%). In Zuid-Afrika heeft men meer vertrouwen in de relatie met het team, want daar zou bijna 80% een security-incident zonder zorgen doorgeven.

De vraag brandt dan op de lippen om te weten waarom werknemers zich niet altijd gerust voelen. Daar voorziet het onderzoek ook een antwoord op. In Nederland vormt het meldingsproces het grootste struikelblok, 45 procent van de werknemers duidde het aan als reden om geen melding te maken. Naast in Nederland is het meldingsproces ook het grootste probleem in de VS (35%) en Noorwegen (54%).

Duitse participanten zagen het meldingsproces ook als probleem (26%), maar meldden nog vaker dat ze zich niet op hun gemak voelden om een beveiligingsprobleem door te geven (31%). In het VK is de schrik het grootste en duidde maar liefst 43% aan dat ze daarom geen melding wilden maken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home