Dataparadox: Vlaming zoekt meer controle over persoonlijke data 

Vlamingen maken steeds meer gebruik van onlinediensten waardoor platformen gevoed worden met persoonlijke data. Paradoxaal genoeg stijgt de bezorgdheid over de veiligheid van persoonlijke informatie. 

Uit de digimeter van Imec blijkt dat de Vlaming zich steeds meer gaat beroepen op onlinediensten voor diverse zaken zoals bijvoorbeeld online shoppen. Hoewel ze aangeven hier best tevreden over te zijn, stijgt ook de bezorgdheid over de veiligheid van hun persoonlijke data. Ook het vertrouwen in organisaties en wat ze met hun data doen, daalt. Daarnaast doet artificiële intelligentie er nog een schepje bovenop en verhoogt het de bezorgdheid om privacy.  

Persoonlijke data

Hoe meer online platformen we gaan gebruiken, hoe meer we die platformen ook vullen met (persoonlijke) data. Uit het rapport van Imec blijkt dat de Vlaming zich daar zorgen over maakt en op zoek is naar meer controle over zijn online persoonlijke gegevens. De bezorgdheid over wat die platformen met onze data doen, wordt ook sterk aangewakkerd door de snelle ontwikkelingen op gebied van artificiële intelligentie. 

lees ook

Digitaal identiteitsbewijs goedgekeurd door Europees Parlement 

Uit de Digimeter blijkt dat zeven op de tien Vlamingen voelt dat ze geen controle meer hebben over wat er met hun persoonlijke data gebeurt. Bovendien spelen bedrijven en hoe zij omgaan met data een rol, en stoort 69 procent van de Vlamingen zich aan het gebrek aan transparantie. Een kleine negentien procent gaat akkoord met de stelling dat de overheid transparant is over wat ze met hun persoonlijke gegevens doet.  

Privacy en organisaties

Over het algemeen is 56 procent bezorgd over zijn privacy. Het toenemende bewustzijn rond wat er met onze persoonlijke data gebeurt, leidt ertoe dat Vlamingen twee keer nadenken voordat ze toestemming geven aan applicaties om hun data te gebruiken (76 procent). Daarnaast wil driekwart van de Vlamingen de mogelijkheid om bepaalde types gegevens niet meer te delen, of zelfs data terug te roepen. Vlamingen zijn steeds minder geneigd om data met organisaties te delen, 27 procent is er nog oké mee om data te delen als er iets tegenover staat. Om het gevoel van vertrouwen en controle van de Vlaming terug te versterken, zijn innovaties op hoger niveau nodig zoals bijvoorbeeld de persoonlijke datakluizen

Imec Digimeter 2023 – Dataparadox

Cybersecurity blijkt steeds belangrijker te zijn onder de Vlamingen. Hierbij gaat het voornamelijk over de veiligheid van online betalen (35 procent) en phishing. 79 procent van de Vlamingen kreeg in 2023 met minstens één vorm van cyberonveiligheid te maken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home