Google helpt je phishing te herkennen met online quiz

phishing

Phishing is nog altijd één van de populairste wapens in het arsenaal van de cybercrimineel. Hoe goed ben jij in het herkennen van phishingmails? Google toetst je kennis met een nieuwe quiz en schaaft ze bij waar nodig.

“Eén procent van alle e-mails die vandaag worden verstuurd, is een phishingpoging”, schrijft het Jigsaw-team in een blogpost. Jigsaw is een incubator binnen Alphabet, het moederbedrijf van Google, die zich bezighoudt met het zoeken van technologische oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen.

Het team maakte een quiz met acht e-mailvoorbeelden. Sommige legitiem, sommige een phishingpoging. Dat is aan jou om te achterhalen. De voorbeelden werden geselecteerd op basis van trainingen met “10.000 journalisten, activisten en politieke leiders”. Ze zijn veelal gebaseerd op echte gebeurtenissen, zoals de gigantische phishingcampagne op Google Docs-gebruikers in 2017 en een e-mail die Russische hackers stuurden naar de campagnemanager van Hillary Clinton in 2016.

Feedback

Nadat je elke e-mail hebt beoordeeld, legt Google uit aan welke signalen je kan herkennen dat het al dan niet om een phishingpoging gaat. Een veelgebruikte taktiek is het zo nauwkeurig mogelijk nabootsen van e-mailadressen en ur’s.

Phishing blijft een belangrijk probleem en is in veel gevallen de eerste stap in een bredere aanvalscampagne om gevoelige informatie zoals wachtwoorden of bankgegevens te achterhalen, of in te breken in een bedrijfsnetwerk.

Je kan de phishingquiz van Google hier zelf proberen.

Gerelateerd: Hoe Google phishing volledig heeft uitgeroeid bij al zijn werknemers

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home