Globale daling in aantal dagen dat hackers onopgemerkt blijven

Cybersecurity ransomware

Globaal gezien kende de mediane verblijftijd van dreigingsactoren binnen het netwerk van organisaties een daling tot het laagste punt sinds tien jaar. 

Uit het 15e jaarlijkse M-Trends 2024-rapport van Mandiant, dat eigendom is van Google, blijkt dat de verblijftijd van dreigingsactoren binnen een netwerk tot het laagste punt gedaald is in tien jaar. Deze resultaten tonen aan dat bedrijven steeds sneller ongewenste activiteiten in hun netwerk kunnen identificeren en zich hier tegen verdedigen. Het rapport baseert zich op globale resultaten die, wanneer we ze opsplitsen per regio, een heel andere uitkomst geven voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA). 

Mediane verblijftijd

De mediane verblijftijd is de gemiddelde tijd dat aanvallers onopgemerkt blijven op het netwerk van een doelwit nadat ze toegang verkregen hebben. Het rapport van Mandiant geeft een analyse van het evoluerende dreigingslandschap op basis van Mandiants eerstelijns incidentenresponsonderzoeken en bevindingen van dreigingsinformatie over aanvallen en herstelacties in 2023. 

Wereldwijd kon Mandiant een daling waarnemen van 10 dagen, ten opzichte van 16 dagen in 2022. Dit betekent dat organisaties binnen een mediaan van 10 dagen de inbraak konden detecteren in 2023. Dat is het laagste aantal dagen sinds 10 jaar.  

Ransomware

Wanneer de resultaten opgesplitst worden in type aanval, blijkt dat de mediaan voor ransomware-aanvallen sterk daalt, naar een mediaan van 5 dagen. Dit kan erop wijzen dat ransomware-aanvallen makkelijker te detecteren zijn. Het aantal ransomware-incidenten in 2023 bedroeg 23 procent, wat meer is dan het percentage in 2022 van 18 procent. Hoewel er dus meer ransomware-aanvallen zijn, kunnen organisaties deze sneller detecteren. 

M-trends rapport Mandiant

Verder bleek uit het rapport dat er enkele verschillen waar te nemen zijn tussen diverse sectoren en geografische gebieden. Zo zitten de financiële sector (17,3%), business en professional services (13,3%) en high tech (12,4%) in de top drie. Wanneer de globale resultaten opgesplitst worden per regio, valt op dat Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) een toename kenden van de mediane verblijftijd van 20 dagen naar 22 dagen. De grote globale daling wordt voornamelijk beïnvloed de sterke daling bij organisaties in de regio Azië-Pacific, waar de mediane verblijftijd van 33 dagen naar 9 dagen zakte.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home