Goede AI versus slechte AI – peetvader twijfelt over uiteindelijke winnaar

AI

Tijdens de afgelopen Collision-conferentie in Toronto, waarschuwde Geoffrey Hinton – de peetvader van kunstmatige intelligentie – nogmaals voor de gevaren van de technologie.

Geoffrey Hinton was te gast op de Collision-conferentie in het Canadese Toronto, zijn universitaire thuisbasis. De peetvader van AI kwam er spreken over de gevaren en risico’s van een technologie die hij zelf mee ontwikkelde. Hij waarschuwde de wereld nogmaals om voorzichtig te zijn.

The Godfather

Hinton stond als computerwetenschapper mee aan de wieg van kunstmatige intelligentie, hij won er zelfs een Turing-award voor. De afgelopen maanden plaatst hij echter stevige kanttekeningen bij de technologie, tijdens elke gelegenheid die hij heeft.

Nu gebruikt hij zijn naam in de tech-wereld vooral om de mensheid te onderwijzen over de potentiële dreigingen van kunstmatige intelligentie. Eerder dit jaar gaf Hinton zelfs zijn job bij Google op, om vrijuit te kunnen spreken over de risico’s en gevaren van AI.

Reëel gevaar

Tijdens Collision herhaalde Hinton zijn bezorgdheden. Hij ziet de huidige situatie als 99 slimme personen die bezig zijn met AI sterker te maken en eentje die probeert om de technologie niet alles te laten overnemen.

Hinton roept beleidsmakers op om de groei van AI niet uit de hand te laten lopen. Hij wil geen stop, daarvoor houdt hij er zelf nog teveel van, naar eigen zeggen. Maar Hinton is van mening dat iedereen die bezig is met AI, de technologie eerst veel beter moet doorgronden om mogelijke risico’s correct in te schatten.

Om zijn discours kracht bij te zetten, deelde Hinton enkele voorbeelden. Dat de implementatie van AI-automatisatie de productiviteit verhoogt, vindt hij op zich positief; maar de winst daarvan gaat niet naar de werkers. Op die manier vergroot de armoedekloof nog, de rijken worden rijker.

lees ook

Peetvader van AI waarschuwt voor groter gevaar dan klimaatverandering

Chatbots die aan de lopende band fake news produceren is een ander gevaar, volgens Hinton. Hij hoopt dat er een mogelijkheid komt om alles wat nep is, zo kan worden gemerkt. Een watermerk waarmee men kan zien dat iets gegenereerd is door AI, zeg maar.

Bovendien is hij er niet van overtuigd dat goede AI het kan winnen van slechte AI, zoals militaire toepassingen. De verlokkingen voor oorlogen zonder menselijke slachtoffers, met alleen machinaal kanonnenvlees, zijn volgens Hinton te groot. Ook de potentieel enorme impact van AI op de jobmarkt is voor hem een zorgpunt. In dat laatste is hij zeker niet alleen, zelfs Sam Altman van OpenAI heeft daarover al de nodige bedenkingen geuit.

Tegenkantingen

Niet iedereen is het echter eens met Hinton. Hij wordt wel eens een doemdenker genoemd en er zijn mensen uit de industrie die vinden dat hij overdrijft. Op Collision kwamen meerdere stemmen aan bod die de toekomst van AI veel rooskleuriger zien en vinden dat teveel reglementering niet nodig is.

Hinton beseft dat zijn boodschap vrij negatief is, maar benadrukt dat het veel meer is dan doemdenken. De (nabije) toekomst zal uitwijzen wie gelijk krijgt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home