AI-specialist verlaat Google en waarschuwt voor eigen vakgebied

bard google

Hij wordt gezien als één van de peetvaders van artificiële intelligentie, maar Geoffry Hinton wil de wereld nu wakker schudden voor de risico´s die het met zich kan meebrengen.

Geoffry Hinton, één van de grondleggers van moderne AI, wil de wereld waarschuwen voor de risico’s van kunstmatige intelligentie. Dat is dan ook de reden waarom hij Google verlaat na net iets meer dan tien jaar dienst. Hij was er verantwoordelijk voor AI-research, een onderwerp waaraan hij al decennia lang werkt. In 2018 leverde hem dat zelfs de prestigieuze Turing Award op, samen met twee andere onderzoekers. Zijn werk heeft bijvoorbeeld geleid tot de creatie van het intussen algemeen gekende ChatGPT.

lees ook

Paniekvoetbal bij Google: nieuwe AI-zoekmachine zit in de pijplijn

Nu vreest Hinton echter dat de ontwikkeling van AI veel te snel gaat en wil hij die zorgen delen. De basis van zijn ommezwaai ligt bij de strijd tussen Google en die andere tech-gigant: Microsoft. Die ontstond nadat die laatste zijn zoekmachine Bing voorzag van AI, wat bij Google de nodige alarmbellen deed afgaan. Volgens Hinton is de wedloop tussen de twee reuzen niet tegen te houden, maar kan die wel resulteren in een wereld met zo veel fake beelden en tekst dat niemand het onderscheid nog gaat kunnen maken met wat echt is.

It took our jobs

Het is niet alleen die stortvloed aan desinformatie waar Hinton nu voor waarschuwt. Het gevaar dat AI effectief bepaalde jobs volledig gaat uitwissen, is reëel volgens hem. Hij gaat zelfs zover dat de mensheid gevaar loopt als artificiële intelligentie erin slaagt om zelfstandig code te schrijven en te draaien. Zoals velen dacht Hinton dat het nog gemakkelijk 30 tot 50 jaar zou duren voor er AI zou opduiken die slimmer is dan ons, maar hij vreest nu dat die tijdspanne wel eens een pak kleiner zou kunnen uitvallen. Skynet of HAL 9000 zijn misschien dichter dan we denken…

Bij zijn vertrek verklaarde Hinton wel dat hij dat niet heeft gedaan om zich te kunnen uitspreken tegen Google en dat zijn ex-werkgever altijd verantwoordelijk is omgegaan met het concept AI. Google verklaart van zijn kant, bij monde van Chief Scientist Jeff Dean, dat Google het onderzoek op een verantwoorde manier gaat verderzetten, rekening houdend met de risico´s.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home