China en Huawei willen internetprotocol met ingebouwde noodknop

De Chinese regering, Huawei en Chinese carriers willen met hun nieuwe internetprotocol een belangrijk aspect van het internet opnieuw inrichten. Hoewel er ook positieve kanten aanzitten, zorgen de ideeën er vooral voor dat er veel alarmbellen gaan rinkelen. 

De groep heeft een nieuw internetprotocol voorgesteld dat efficiënter is op het gebied van netwerkmanagement. Aan de keerzijde heeft het nieuwe IP ook de mogelijkheid voor overheden om delen van het internet af te schermen met een ingebouwde noodknop. Daarnaast biedt het nieuwe protocol de mogelijkheid voor overheden om burgers te bespioneren

Een opvallend onderdeel van het voorstel is het ‘shut up commando’ dat een centraal deel van het netwerk ervan weerhoudt een bepaald adres te bezoeken. Deze functie zou goed van pas kunnen komen als de Chinese regering een activist het zwijgen op wil leggen zonder extra tools te gebruiken. 

Inbreuk op burgerlijke vrijheden

Met het nieuwe IP is er niet alleen authentificatie van nieuwe internetadressen nodig, maar ook van de mensen die erachter zitten en de gegevenspakketten die verstuurd worden. Hierdoor kunnen namen van mensen aan hun internetverbinding gelinkt worden, iets waar China al lange tijd voor pleit. 

Volgens een woordvoerder van Huawei is het nieuwe IP alleen ontwikkeld om de technische vraag van een veranderend digitaal landschap te beantwoorden, niet om controle uit te oefenen. Huawei noemt de update essentieel om ‘holo-sense teleportatie’ en zelfrijdende auto’s werkelijkheid te maken. De woordvoerder voegt toe dat de technologie openbaar beschikbaar is voor wetenschappers en engineers over de hele wereld. De verklaring van Huawei lijkt in strijd te zijn met de aard van het ontwerp en de instanties die achter het nieuwe protocol. 

De technologie zal begin 2021 klaar zijn om getest te worden. Er is echter geen garantie dat het de Internationale Telecommunicatie-unie het nieuwe IP als standaard gaat accepteren. Ook zullen waarschijnlijk niet voldoende landen het nieuwe IP willen gaan gebruiken om het levensvatbaar te maken. En als dat al zo zou zijn, zullen voorstanders van burgerlijke vrijheden het IP niet goedkeuren.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home