Apple kondigt privacy functies aan voor Mail en Safari

iOS 15

De laatste tijd zet Apple zich sterk in voor de privacy van zijn gebruikers. Tijdens zijn WWDC 2021-event kondigt Apple dan ook een aantal krachtige nieuwe functies aan voor Mail en Safari. Ook geeft Apple meer inzicht in wat geïnstalleerde apps doen met gebruikersinformatie. 

Apple Mail gaat de strijd aan met tracking pixels. Veel marketing e-mails bevatten verborgen pixels die geactiveerd worden wanneer je een e-mail opent. Marketeers gebruiken deze informatie onder meer om het succes van hun e-mailcampagne te meten of de open rate van verschillende onderwerpregels te testen. Ook konden marketeers de pixel gebruiken om hun e-mails heel specifiek te richten aan mensen die wel een verkoop e-mail hebben geopend, maar nog niet hebben gekocht. 

Naast dat tracking pixels in de toekomst minder goed werken, verbergen Apple Mail en Safari voortaan ook standaard het IP-adres van een gebruiker. Sommige marketeers gebruikten dit IP-adres om de locatie van een persoon te achterhalen. 

Sinds Apple er met zijn iOS 14.5 update voor zorgde dat de Facebook Pixel een heel stuk minder effectief werd, zijn marketeers zich meer dan ooit op hun e-maillijst gaan focussen. Met de iOS 15 update wordt ook de effectiviteit hiervan beperkt.

Andere nieuwe privacy functies

Een belangrijke nieuwe beveiligingstoevoeging is het App Privacy Report. Dat rapport is te vinden in de instellingen en laat zien welke apps wanneer gebruik maken van je gegevens. Het App Privacy Report is een vervolg op de App Tracking Transparency-functie die Apple eerder dit jaar uitrolde. Zo laat het rapport zien welke applicaties toegang hebben tot onder andere je locatie, microfoon, contacten en foto’s. 

Siri, de spraakassistent van Apple, had tot nu toe altijd een internetverbinding nodig om te werken. Binnenkort werkt Siri ook offline. Apple maakt bekend dat Siri spraak voortaan verwerkt op het apparaat zelf en niet op een aparte server. Hierdoor worden er niet langer audio-opnames verstuurd naar Apple en reageert Siri ook sneller. 

Er zijn al meerdere authenticator-apps, zoals Authy en Duo, waarmee je sterkere twee-factor codes kunt genereren voor je online accounts dan via codes met een tekstbericht. In iOS 15 voegt Apple voor het eerst ook zijn eigen authenticatie-mogelijkheid toe. 

Private Relay functie versleutelt internetverkeer, maar niet in China

Als aanvulling op de beveiligingsfuncties die je eerder in dit artikel las en die al zijn geïmplementeerd in de Apple-producten, komt Apple binnenkort ook met een premium dienst. iCloud+, zoals de nieuwe dienst gaat heten, is een vervanging van het huidige betaalde iCloud-abonnement. 

Een van de premium-functies binnen iCloud+ is een vpn genaamd Private Relay. Het vpn versleutelt verkeer in Safari en stuurt dit via twee verschillende relays, waardoor het verkeer bijna net te traceren is. Niemand kan zo je browsegeschiedenis zien, ook Apple zelf niet. 

lees ook

Apple introduceert iOS 15 en iPad OS 15: meer delen en multitasken

Vooral veel Chinese gebruikers – waarvan het internetgebruik wordt gecensureerd – waren enthousiast over de Private Relay-functie. Dat enthousiasme duurde niet erg lang, want kort na de bekendmaking liet Apple weten dat de functie niet beschikbaar wordt in China, Wit-Rusland, Colombia, Egypte, Kazachstan, Saudi-Arabië, Turkmenistan, Oeganda en de Filipijnen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home