De energiecrisis zet iedereen met de handen in het haar. Ook telecomoperatoren zullen hun mobiele netwerken mogelijk niet altijd operationeel kunnen houden.
De energiecrisis is in heel Europa het gespreksonderwerp van het moment. De prijzen voor energie blijven maar stijgen terwijl de voorraden slinken. Er wordt nu al gevreesd voor wat de winter zal brengen. Iedereen zal spaarzamer met energie moeten omgaan in het najaar. Volgens een rapport van Reuters zet ook de Europese telecomsector zich schrap voor een moeilijke winter.
lees ook
Datacenters en de energiecrisis: wordt de cloud onbetaalbaar?
Besparende energiemaatregelen of zelfs volledige stroompannes zouden ervoor kunnen zorgen dat we vaker te maken krijgen met storingen op mobiele netwerken. In verschillende Europese landen lijkt dat scenario niet zo ondenkbaar. De meeste telecomantennes zijn wel voorzien van batterijen om in geval van een stroompanne operationeel te blijven, maar die batterijen zijn slechts een noodoplossing en houden het geen uren uit.
Europa zet zich schrap
In onder meer Duitsland, Italië, Zweden en Frankrijk is er druk overleg gaande tussen overheid, telecomregulatoren en energiemaatschappijen. De telecomregulatoren vragen daarbij uitsluitsel van energierantsoenering. Zij willen op die manier voorkomen dat kritieke organisaties zoals ziekenhuizen onbereikbaar worden.
Het algemene probleem is dat Europa niet voorbereid is op energietekorten, schrijft Reuters. Omdat we jaren in weelde hebben kunnen leven, is er onvoldoende geïnvesteerd in generatoren die stroom opslaan. Telecomproviders kunnen wel zelf maatregelen nemen om stroom te besparen. Veel providers maken gebruik van software waarmee ze inactieve antennes tijdelijk kunnen uitzetten.
Afschakelingsplan
Hoe is de situatie voor België? Jimmy Smedts, woordvoerder van de telecomregulator BIPT, legt uit aan onze redactie dat er al sinds enkele jaren een afschakelingsplan op tafel ligt voor wanneer een zeer ernstige energiecrisis de energievoorraden in ons land zou beïnvloeden. De activatie van dat plan zou elektronische communicatie kunnen verhinderen.
Het afschakelingsplan is wel opgedeeld in verschillende zones om de toegang tot nooddiensten in alle situaties te verzekeren. Smedts voegt er nog aan toe dat er op dit moment nog geen enkele indicatie vernomen is dat het afschakelingsplan zal moeten worden opgestart, al kan een noodsituatie dat altijd wel veroorzaken.
Dit artikel verscheen origineel op 30/09. Laatst bijgewerkt op 06/10 met een toelichting van BIPT over de situatie in België.