Digi op de vingers getikt voor uitrol glasvezelnetwerk

digi
Bron: Aaron Godderis

Nieuwe tegenslag voor Digi: de telecomoperator moet de uitrol van het glasvezelnetwerk in Brussel stoppen omdat het de regelgeving niet naleeft.

De Brusselse ondernemingsrechtbank heeft telecomoperator Digi verzocht de aanleg van het glasvezelnetwerk te stoppen, schrijft VRTNWS. Dat is geen vriendelijke vraag: iedere dag dat Digi het verzoek niet inwilligt, zal het een dwangsom van 3.000 euro moeten betalen, met een maximum van 1,5 miljoen euro. Geld dat Digi in zijn huidige situatie niet kan missen.

Digi ging na de officiële lancering in december van start met de aanleg van het glasvezelnetwerk in enkele Brusselse gemeenten. Met lage prijzen voor vast internet wil de nieuwe operator de Belgische telecommarkt door elkaar schudden: het biedt glasvezelinternet aan vanaf tien euro per maand. In zijn enthousiasme blijkt Digi de regels niet altijd goed na te leven.

Klacht van Proximus

Volgens de rechtbank zou Digi zich niet gehouden hebben aan veiligheidsvoorschriften en vergunningsprocedures. Digi zou het glasvezelnetwerk onder meer bovengronds plaatsen. Dat gaat sneller en is goedkoper, maar niet conform de veiligheidsvoorschriften.

Het was nota bene concurrent Proximus die Digi verklikte bij de rechtbank. Proximus had vastgesteld dat Digi zijn werkzaamheden onzorgvuldig uitvoerde, al was het de telecomoperator toch eerder om oneerlijke concurrentie dan de algemene veiligheid te doen. De rechtbank eist niet alleen dat Digi zijn werkzaamheden stopzet, maar ook dat installaties die zonder vergunning zijn aangelegd weer worden afgebroken.

lees ook

Proximus CEO neemt Digi op de korrel: “Glasvezel aan zo’n lage prijs is onmogelijk”

Hobbelig parcours

De uitspraak past in het hobbelige parcours dat het nog jonge Digi Belgium al heeft afgelegd. Het telecombedrijf, ontstaan uit een joint-venture tussen het Roemeense Digi en het Belgische Citymesh, is voorlopig een jojo die alle kanten uitvliegt.

Digi stapte eind vorig jaar met grote ambities als prijsbreker in de Belgische telecommarkt. De vele negatieve berichten rond ontslagen, klachten, financiële en praktische problemen doen toch vragen oproepen of Digi die ambitie zal kunnen waarmaken. Desondanks houdt het vast aan de prijsbrekersstrategie: het introduceerde vorige week nog een mobiel abonnement voor amper drie euro per maand.  

lees ook

Onderzoek BIPT: Digi zorgt voor opschudding op Belgische mobiele markt