Windows 11 preview is officieel beschikbaar om te downloaden

Windows 11

Windows 11 is vanaf nu beschikbaar voor testers. Je moet je vooraf eerst registeren als Windows Insider voor je de nieuwe update naar je pc kan downloaden.

Microsoft heeft de eerste testversie van Windows 11 vandaag beschikbaar gesteld voor testers. De Windows 11 Preview (build 22000.51) is nu beschikbaar via het Windows Insider-programma voor wie zich heeft aangemeld binnen het Dev-kanaal. Wie binnen het stabielere bèta-kanaal actief is of het versie preview-kanaal, moet nog een tijdje wachten.

In tegenstelling tot de gelekte versie van Windows 11 twee weken geleden zit in deze previewversie wel alle nieuwe elementen die we eerder al uitlichtten. Denk daarbij aan het nieuwe startmenu, betere multitasking en de nieuwe verkenner. Ook de verbeteringen voor dark mode en light mode tekenen present in deze preview, net als de nieuwe widgets.

Windows 11

De twee grote afwezigen in deze testversie van Windows 11 zijn de integratie van Microsoft Teams en de Android-appondersteuning met de Amazon Appstore als appwinkel. Beide worden nog intensief getest door Microsoft en verschijnen in een latere preview.

Heel wat nieuwigheden

Om beter te multitasken introduceert Windows 11 efficiëntere manieren om vensters of je scherm te verdelen en om die organisatie te behouden wanneer je bijvoorbeeld een externe monitor even afkoppelt of je pc gaat in stand-by. De nieuwe functie kan je nu uittesten in de previewversie.

Ook het volledig nieuwe instellingenmenu tekent present. Voortaan vind je alle instellingen aan de linkerkant zodat je handig en intuïtief doorheen alle opties kan bladeren. In de taakbalk zijn er nu ook handige, betere snelkoppelingen.

Windows 11 - Instellingen

Tegelijk met de previewversie van Windows 11 lanceert Microsoft ook een eerste testversie van de opfrisbeurt die gepland staat voor Office 2021 en Microsoft 365 dit eindejaar. Dit omvat een nieuw uiterlijk met afgeronde hoeken, in lijn met Windows 11, en nog een aantal vernieuwingen.

Hoe kan je testen?

Wie zin heeft om Windows 11 te testen, moeten we eerst waarschuwen dat het om een vroege testversie gaat die mogelijk heel wat bugs heeft en er in de toekomst nog meer kan krijgen. Het Dev-kanaal binnen Windows Insider ontvangt namelijk elke twee tot vier weken een volledige nieuwe build van het besturingssysteem waar jij als eerste proefkonijn mag testen. Installeer het daarom nooit op je vaste machine, tenzij je als ontwikkelaar zaken wil testen of als je een extra laptop op overschot hebt. Test ook vooraf of je pc compatibel is voordat je je inschrijft.

Windows Insider

Om met Windows 11 aan de slag te gaan, moet je je allereerst aanmelden voor het Windows Insider-programma. Eens dat achter de rug is, ga je naar Instellingen, Bijwerken en beveiliging en kies je links onderaan Windows Insider-programma. Hier kan je kiezen uit drie opties:

  • Dev-kanaal: Ideaal voor zeer technische gebruikers. Wees de eerste met toegang tot de nieuwste Windows 11-builds in de vroege ontwikkelingscyclus met de nieuwste code. Er zullen nog wel wat probleempjes zijn en de stabiliteit is laag.
  • Bèta-kanaal: Ideaal voor early adopters. Deze Windows 11-builds zijn betrouwbaarder dan de builds uit het Dev-kanaal, met updates die door Microsoft zijn gevalideerd. Hier heeft jouw feedback de grootste impact.
  • Versie preview-kanaal: Ideaal als je een voorbeeld wil bekijken van fixes en belangrijke functies, plus optionele toegang tot de volgende versie van Windows 11 voordat deze algemeen beschikbaar is. Dit kanaal wordt ook aanbevolen voor commerciële gebruikers.

Om nu al aan de slag te gaan met Windows 11, moet je Dev-kanaal kiezen. De andere kanalen krijgen pas in een later stadium toegang tot het nieuwe besturingssysteem. Herstart na je keuze je pc om de registratie te voltooien. Daarna kan je via Windows Update zoeken naar de nieuwste versie en verschijnt de download van Windows 11 automatisch in de lijst.

Wie liever wacht tot de finale versie van Windows 11 beschikbaar is, moet tot dit najaar wachten. Geruchten wijzen voorlopig naar een verschijningsdatum in oktober 2021, maar Microsoft bevestigt voorlopig niets en houdt het vaag op najaar 2021.

Bestaande bugs

Omdat het om een vroege testversie gaat, benadrukt Microsoft dat er nog heel wat bugs in zullen zitten. Het heeft er nu al een aantal opgesomd die direct merkbaar zijn:

  • De taakbalk wordt niet getoond over meerdere schermen (wordt opgelost in een volgende update).
  • Wanneer je upgradet vanaf een toestel met meerdere gebruikers, zal het instellingenmenu niet werken.
  • De installeer-knop in de nieuwe Microsoft Store kan soms niet werken in bepaalde scenario’s.

lees ook

Windows 11 uitgelicht: het belangrijkste nieuws op een rij

Kan jouw pc Windows 11 niet draaien en krijg je een negatief resultaat bij de test? Lees dan onze uitgebreide analyse waarom jouw pc niet compatibel is. Zo moet je toestel een TPM-chip hebben en mag de AMD- of Intelprocessor niet ouder dan twee tot vier jaar oud zijn.

De upgrade van Windows 10 naar Windows 11 is gratis. Wie liever nog even de boot afhoudt, kan ook prima op Windows 10 blijven doorwerken. Microsoft stopt pas de Windows 10-ondersteuning op 14 oktober 2025. Wie vandaag nog Windows 7 of Windows 8.1 draait, kan ook nog een gratis upgrade forceren naar Windows 11. Het enige wat je moet doen, is je huidige systeem eerst gratis upgraden naar Windows 10 via deze methode.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home