Wel Surface, geen Surface-connector: Microsoft omarmt USB-C met nieuw dock

Microsoft laat de Surface-connector los met de lancering van een nieuw Surface-dock. Dat heeft alle aansluitingen die je nodig hebt, maar werkt gewoon via USB Type C.

Microsoft lanceert het Microsoft Surface Thunderbolt 4-dock. Dat dock valt vooral op omwille van wat het niet heeft: een Surface Connect-poort. Tien jaar na de introductie van de Surface-connector is Microsoft klaar om de eigen poort te laten gaan. Het resultaat is een universeel relevant dock dat natuurlijk ook perfect met moderne Surface-toestellen werkt.

Vaarwel Surface Connect

Microsoft rustte zijn Surface Pro in 2013 voor het eerst uit met een Surface Connect-poort. Toen was de aansluiting een goed idee. Microsofts eigen connector bracht veel van de capaciteiten met zich mee die we vandaag in USB-C vinden, maar dan voor de lancering van die standaard. Met de introductie van Type C werd Surface Connect echter achterhaald. Microsoft rust zijn pc’s al geruime tijd uit met USB-C én een Surface-connector maar moest wel het ecosysteem blijven ondersteunen dat het zelf in het leven had geroepen.

Daar komt met de lancering van het Thunderbolt 4-dock stilaan een einde aan. Het dock werkt met USB Type C en ondersteunt USB 4 en Thunderbolt 4. Daarmee sluit je het aan op ieder modern Surface-toestel, of iedere andere Windows-laptop met de juiste poort. Het dock biedt ruimte voor drie USB Type A-poorten, ethernet (2,5 gigabit), een 3,5 mm-audiokabel en twee bijkomende USB-C-poorten. Microsoft voorziet ondersteuning voor de Power Delivery-standaard tot en met 96 watt.

Via het dock kan je tot twee schermen met 4K-resolutie aansluiten aan 60 Hz. Microsoft wijst erop dat Windows 11 zal onthouden welke instellingen gebruikt zijn met het dock, zodat zaken zoals schermresolutie telkens opnieuw meteen juist staan wanneer je een laptop aankoppelt.

Modern dock

Het Microsoft Thunderbolt 4-dock is op papier een kwalitatief dock dat de modernste standaarden ondersteunt. Verder is het niet zo heel speciaal, behalve dan dat het een einde markeert voor de ondersteuning van de Surface-connector. Microsoft geeft wel aan dat het oudere hardware met de connector nog zeker een tijdje blijft aanbieden. Het nieuwe dock kost 365,99 euro inclusief btw. Dat is niet veel meer dan het pas geïntroduceerde alternatief van Kensington, dat minder capabel is.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home