Nvidia verwart consumenten met verdwijning Max Q-label

nvidia

Fabrikanten die laptops bouwen met een gpu van Nvidia aan boord, hoeven niet meer het ‘Max Q’-label te gebruiken wanneer de ze kloksnelheid van de gpu omlaag halen. Zo wordt het onduidelijk om in één oogopslag de prestaties van een laptop te beoordelen.

Nvidia verplicht laptopfabrikanten niet langer om het ‘Max Q’-label te omarmen. Max Q was Nvidia’s manier om aan te geven dat een fabrikant geprutst heeft met het TDP van een mobiele gpu. Dat gebeurt frequent in dunnere en meer stijlvolle workstations en gaminglaptops. Om de temperatuur in een compacter chassis onder controle te houden, schalen fabrikanten de maximale prestaties van een gpu terug. In de specificaties van zo’n laptops las je in dat geval ‘RTX 2080 Max Q’ of RTX 3070 Max Q’.

Duurdere chip, slechtere prestaties

Dat hoeft nu niet meer. Fabrikanten mogen nog steeds aan het TDP van Nvidia’s chips sleutelen, maar ze hoeven dat niet meer aan te geven. Dat betekent dat een toestel met een RTX 3080-gpu niet noodzakelijk beter presteert dat eentje met een RTX 3070-processor wanneer het exemplaar met de snellere grafische kaart stiekem een Max Q-design hanteert.

The Verge kwam zo’n situatie al tegen tijdens de test van een MSI CS66 Stealth met een RTX 3080 en een MSI GP66 Leopard met RTX 3070. Op papier lijkt de Stealth het betere toestel, maar MSI schroefde de capaciteiten van de RTX 3080 flink terug om de krachtige chip in de dunnere behuizing te passen. Het resultaat: de MSI GP66 is met z’n RTX 3070 net iets sneller dan de CS66 Stealth. Ook andere fabrikanten zoals Asus en Gigabyte lanceren Max Q-laptops zonder dat aan te geven.

Moeilijk te ontdekken

Hoe kan je als nietsvermoedende koper nu raden dat een laptop met betere specificaties misschien slechter presteert dan ééntje met op papier minder krachtige hardware? Heel moeilijk. Vroeger wist je dankzij het Max Q-label dat de gpu’s aan de binnenkant niet maximaal zouden presteren maar vandaag is er geen enkele indicatie die je daarvoor waarschuwt. Je gezond verstand gebruiken is de boodschap: als een fabrikant een dunne en stijlvolle laptop lanceert met RTX 3000-reeks aan boord, dan kan je er vrijwel zeker van zijn dat het om een exemplaar met teruggeschroefd TDP gaat.

lees ook

Studio, Quadro, GeForce: welke Nvidia-kaart heb jij nodig?

Om zeker te zijn ga je voor een aankoop best opzoek naar reviews met benchmarktests. Als een fabrikant de moeite doet om de kloksnelheid van de gpu in een laptop te verklappen, kan je die ook vergelijken met de originele specificaties van een chip. Nvidia moedigt fabrikanten aan om aan te geven wanneer ze het TDP van een chip verlaagd hebben, maar verplicht hen er niet toe. Het gevolg is dat geen enkele OEM dat nog doet met nieuwe chips. Ze geven aan welke hardware er onder de motorkap zit, en blijven verder stil. Dat Max Q als label verdwijnt, is zo een spijtige evolutie met maar één doel: laptopkopers opzettelijk misleiden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home