HP: ‘Aanbod Intel-chips blijft beperkt tot Q3 2019’

Intel Inside slak

Het probleem rond het tekort aan processoren blijft zeker tot het derde kwartaal van dit jaar spelen. Dit stelde Steve Fieler, CFO van HP Inc, tijdens een recente kwartaalvergadering met financiële analisten. Volgens hem verwacht HP’s pc-divisie dat de ‘cpu-aanbodbeperking doorloopt in het derde kalenderkwartaal’.

Afgelopen zomer zorgde de stijgende vraag van cloudproviders naar Intel-chips voor voorraadproblemen. Bovendien had de chipfabrikant moeite om de beschikbaarheid van de ook al vertraagde nieuwe 10nm-processor op peil te brengen. Iets waarvan Intel’s CEO Bob Swan verwacht eind mei te hebben opgelost, aldus The Register.

Oorzaak lage pc-groei onduidelijk

Het is onduidelijk in welke mate het tekort aan chips van invloed is op de dalende vraag naar pc’s. Zeker ook gezien de Windows 10-vervangingscyclus inmiddels zijn hoogtepunt heeft bereikt in zowel de VS als Europa. Intel beschuldigen van minder groei, zoals een aantal pc-fabrikanten doen, is misschien dan ook onterecht.

“De pc-groei in de industrie was dit kwartaal meer ingetogen. We blijven opereren in een dynamische omgeving met aanhoudende beperkingen van de industriecomponent en macro-economische, geopolitieke en tarief-onzekerheden”, aldus HP-topman Dion Weisler. Hij verwijt de gematigde PC-inkomsten aan zijn financiële resultaten voor FQ2 2019, eindigend op 31 januari. Weisler vindt dan ook dat HP zijn gevechten verstandiger moet aangaan, door ‘agressief de hitte in de markt na te streven en het wegnemen van ‘winstgevend marktaandeel van concurrenten’.

Daling 4,6 procent

Volgens de statistieken van Gartner voor de wereldwijde pc-markt daalde de omzet het eerste kwartaal van 2019 met 4,6 procent. Het percentage betreft op jaarbasis 58,5 miljoen eenheden. Het gaat dan om 2,85 miljoen minder verscheepte toestellen. Pc-fabrikanten, zoals Lenovo, HP en Dell, exploiteerden hun koopkracht juist om de voorkeur te krijgen voor chiptoewijzing vanuit Intel. Andere fabrikanten, zoals Apple, Asus en Acer, hadden daar last van. Lenovo stelt dat het zijn bevoorradingssituatie goed had beheerd, met de nadruk op een grotere mix van hardware met hogere marge.

De omzet van de HP-groep was op jaarbasis stabiel met 14 miljard dollar voor Q2, eindigend op 30 april 2019. De verkoop van personal systems steeg met 2 procent jaar-op-jaar naar 8,921 miljard dollar, terwijl die van notebooks juist daalde met 1 procent tot 5,099 miljard dollar. De verkoop van desktops steeg met 7 procent naar ruim 2,940 miljard dollar en die van workstations met 6 procent tot 569 miljoen dollar. Van de apparaten die onder ‘overige’ vallen, werd 2 procent minder verkocht, goed voor zo’n 313 miljoen dollar.

 

Lees ook: Nieuw groot lek in Intel-chips verlaagt prestaties tot 19 procent

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home