Gelekte benchmarks Apple ARM-chips geven idee van prestaties

Apple macOS 11 Big Sur

Verschillende ontwikkelaars hebben benchmarkresultaten van de ARM-transitiekit van Apple online gezet. De scores geven een eerste idee van de rekenkracht die toekomstige ARM-computers van de fabrikant zullen hebben.

De eerste testresultaten van Apples ARM-computerchip zijn binnen. Het gaat om Geekbench-scores van tests gedraaid op de Developer Transition Kit van de fabrikant. Die kit heeft een variant van de A12Z SoC aan boord die in de nieuwste iPad Pro’s zitten. De resultaten staan online tegen de wensen van Apple in.

Geekbench meet de single en multicoreprestaties van een processor en plakt daar een score op. Voor single core-prestaties krijgt de ARM-chip een score van 840, multicore zit rond de 2950. Ter vergelijking: het instapmodel van de nieuwste MacBook Air, aangedreven door een Intel Core i3-1000NG4, haalt ongeveer 1000 op single core-prestaties en 2000 op multicore. Wat betekenen deze resultaten nu?

Rosetta-emulator

Eerst en vooral merken we op dat de Geekbench-test via de Rosetta 2-emulator werd gedraaid. De ontwikkelaars gebruikten met andere woorden de x86-test om tot deze scores te komen. Aangezien de totale capaciteiten zelfs in deze modus de kwaliteiten van de Core i3 in de MacBook Air overtreffen, is dat lang geen slechte score.

De single core-prestaties blijven echter onder die van Intel wat suggereert dat een enkele Intelkern nog steeds krachtiger is, zelfs wanneer het om een instapmodel gaat. We kunnen er natuurlijk vanuit gaan dat de emulator een deel van de efficiëntie wegneemt en de chip beter zal presteren met native ARM-applicaties. De multi core-score ligt dan weer hoger maar dat is niet verwonderlijk. De Core i3 is een dual core-cpu terwijl GeekBench de A12Z-variant als quadcore detecteert.

Octacore

Dat illustreert dan weer een ander probleem: de cpu aan boord van de testkit hoort in principe een octacore-chip te zijn in een Big.Little-configuratie met vier krachtige rekenkernen en vier minder krachtige om achtergrondtaken energiezuinig uit te voeren. Een dergelijke configuratie was tot voor kort ongezien in een x86-context, wat verklaart waarom Geekbench enkel naar de vier krachtigste rekenkernen kijkt.

Dat kan echter een pijnpunt van Rosetta 2 illustreren. Als geëmuleerde x86-toepassingen enkel de vier ‘Big’-cores kunnen benutten, zullen ze een stuk minder energiezuinig werken dan echte ARM-toepassingen. Dat kan dan weer een flinke impact hebben op de batterij. Dat is natuurlijk speculatie. De eerste ARM-Macs staan pas gepland voor eind dit jaar. In tussentijd kan er nog heel wat veranderen, zowel aan de specificaties van de gebruikte chip als de capaciteiten van Rosetta 2. De gelekte scores geven ons desalniettemin een interessante indicatie over wat we in de toekomst van Apple mogen verwachten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home