CERN kiest voor opensource nadat Microsoft licentiekosten vertienvoudigt

CERN

CERN, bekend van zijn deeltjesversneller, werkt al 20 jaar samen met Microsoft onder een academische vlag. Dit resulteerde in goedkope licenties voor de wetenschappers. Microsoft schrapt nu dit privilege, met flink hogere licentiekosten als gevolg.

Het nieuwe contract dat Microsoft voorstelde aan CERN, kostte ruim tien keer meer dan de academische licentie waar ze nu onder werken. CERN was op de hoogte dat het huidige voordelige contract niet onder dezelfde voorwaarden kon worden verlengd. Daarom startte het een jaar geleden het MAlt (Microsoft Alternatives) project.

In een blogpost van CERN maakt de groep duidelijk waarom het Microsoft dumpt en kiest voor opensource. Het wil namelijk de controle hebben over software, zonder afhankelijk te zijn van commerciële partners. Hiermee houdt het ook direct contact over zijn data.

Pilootproject

Het project loopt over enkele jaren en start in de zomer met een pilootproject rond e-mails voor het IT-departement en vrijwilligers. Als die test goed verloopt, zal CERN alle werknemers migreren naar de nieuwe e-maildienst. Daarnaast sleutelt MAlt aan een alternatief voor Skype for Business en zijn analoge lijnen naar een softphone-alternatief.

Microsoft heeft met CERN een overeenkomst gesloten om de plotse kosten niet ineens door te voeren. Er is een 10-jarenplan opgesteld waarbij de kosten jaarlijks stelselmatig oplopen tot het uiteindelijke doel. CERN laat echter weten dat de kosten niet meer houdbaar zijn en wil als pionier het voorbeeld geven aan anderen die met hetzelfde dilemma zitten.

CERN wil aantonen dat essentiële digitale bouwstenen binnen een bedrijf mogelijk zijn zonder dat je te maken hebt met vendor en data lock-in.

Gerelateerd: Hoe Tim Berners-Lee het internet wil redden

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.