Bug in Windows Verkenner slorpt je CPU op

windows verkenner

Microsoft erkent een bug in Verkenner die het CPU-verbruik de hoogte in doet schieten. Een systeemherstart kan het probleem oplossen.

De bug zou al tijdens de Windows-update van 9 mei in Verkenner geslopen zijn, maar Microsoft communiceert er nu pas officieel over. In een blog geeft de softwarereus meer tekst en uitleg. De bug doet zich voor bij een zeer specifieke handeling, met name wanneer je de geavanceerde beveiligingsinstellingen van een map of bestand raadpleegt en op Effectieve toegang weergeven klikt. Je krijgt dan een pop-upvenster te zien met de melding dat de effectieve toegang berekend wordt.

lees ook

Verkenner in Windows 11 krijgt grootste update in jaren

CPU op volle toeren

De resultaten van deze berekening krijg je echter niet te zien en explorer.exe blijft ook doorrekenen nadat je het pop-upvenster afgesloten hebt, met een hoge CPU-belasting als gevolg. De bug treft zowel de 21H2 als de 2022-versies van Windows 11, alsook Windows Server 2022. Om de belasting van de CPU weer te verminderen, is een systeemherstel nodig. Windows versleutelen is niet voldoende.

Hoewel de bug slechts een beperkt aantal gebruikers zal treffen, werkt Microsoft toch aan een meer omsluitende oplossing voor Verkenner. Die hoopt het deze maand alsnog te kunnen uitrollen. De effectieve toegang wordt voornamelijk gebruikt op zakelijke apparaten om de toegang tot gedeelde bestanden en mappen te regelen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home