Vijfde generatie Intel Xeon tot 40 procent sneller dan voorgangers

Intel maakt zich klaar voor de lancering van zijn vijfde generatie van Xeon Scalable. De chips zullen meer prestaties bieden aan een lager wattage.

Binnenkort kondigt Intel zijn nieuwste generatie van Xeon Scalable-chips aan: Emerald Rapids. Hoewel de lancering daarvan nog moet volgen, raakte er via een presentatie van Intel voor het European Southern Observatory toch al verschillende details officieel bekend. Die presentatie in kwestie kan je hier bekijken.

Voor de vijfde generatie van Xeon Scalable zal Intel dezelfde tactiek volgen als voor de vierde. Zo krijgen we een veelvoud aan chips geoptimaliseerd voor verschillende workloads. Verder trekt Intel resoluut de AI-kaart, met ingebouwde accelerator-capaciteiten. Intel lijkt het nog steeds moeilijk te hebben om op basis van CPU-prestaties alleen een interessante case te bouwen tegen AMD Epyc, en zet daarom in op dergelijke accelerators op de chip die heel wat workloads een flinke boost geven.

64 kernen

We krijgen verder al een die-shot te zien, waaruit we afleiden dat Emerald Rapids iets kleiner is dan zijn voorganger. Intel kiest bovendien voor twee kernmodules, waar dat er vorig jaar nog vier waren. De specificaties ontbreken, maar alles wijst erop dat Intel voor 33 kernen per module gaat, waarvan er één is uitgeschakeld. Dat betekent dat het maximale aantal kernen van Xeon Scalable op 64 komt te liggen: acht meer dan de vierde generatie van Xeon Scalable, maar nog steeds 22 minder dan de AMD Epyc 9654/P.

Intel claimt dat z’n nieuwe chips al naargelang de workload zo’n twintig tot 40 procent sneller zijn dan de vorige generatie. Vooral AI-gerelateerde workloads krijgen grote boost, al is de vermeerdering van de prestaties met factor 1,2 voor web- en mediaworkloads ook niet slecht. Mirakels mogen we niet verwachten, aangezien deze chips van dezelfde band rollen als de vierde generatie van Xeon Scalable: Intel 7. Toch stelt de fabrikant dat de prestaties per watt hoger zijn. Tot slot gaat de L3-cache omhoog.

Divers aanbod

Er gaan al heel wat geruchten de ronde over de precieze line-up van de Xeon Emerald Rapids, maar details van precieze chips blijven vooralsnog onbevestigd. Reken op een heel uitgebreid aanbod van processors met diverse hoeveelheden kernen, geklokt aan verschillende frequenties, met een 64 core-chip als meest premium component.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home