Russische ARM-chip moest eigen (zwakke) servers mogelijk maken

Benchmarks en foto’s van de Russische Baikal Electronics BE-S1000 chip tonen aan hoe het land zijn eigen serverchips wilde fabriceren. De resultaten zijn niet bepaald indrukwekkend, maar dankzij de economische sancties maakt dat niet meer uit.

Rusland wilde zelf meer onafhankelijk worden van het westen wanneer het op microchips aankomt. Daartoe ontwikkelde Baikal Electronics een eigen processor gericht op servers. Die chip kreeg de naam BE-S1000 en kwam nu in handen van een Twittergebruiker.

De BE-S1000 is een 48 core-processor gebaseerd op Arm Cortex-A75-kernen geklokt op 2 GHz. Iedere kern krijgt 512 KB L2-cache, bijgestaan door 2 MB aan gedeeld L3-cachegeheugen daar komt nog 32 MB L4-cache bij. De BE-S1000 heeft verder een 72 bit-geheugeninterface en is compatibel met 768 GB aan DDR4-3200 ECC-geheugen. De CPU is compatibel met een FCLGA-3467-socket en gebruikte ongeveer 120 watt. De processorchip zelf meet 607 mm², wat volgens Toms Hardware ongeveer evenveel is als een Nvidia AD102-GPU.

Beter dan Intel

Baikal Electronics wilde met de BE-S1000 Intel voorbij steken. Doelwit was de Intel Xeon Gold 6148. Dat lukt volgens de meeste benchmarks, al mogen we daarbij niet vergeten dat de Intel Xeon Gold 6148 van 2017 dateert. Mits een scherp prijskaartje had de processor echter voldoende pk’s in huis om minstens een eerste stap richting een eigen chipaanbod te zijn.

Geen van die zaken is vandaag realistisch. Baikal Electronics mikte op het 16 nm-proces van TSMC voor de productie van de ARM-processor. Enkele prototypes rolden ook van de band. Vandaag kreunt Rusland onder brede economische sancties van het Westen. Daarbij wordt de chipsector mee geviseerd. De sancties maken het moeilijk voor Rusland om nieuwe moderne wapens te bouwen, aangezien die op krachtige microchips vertrouwen. TSMC geeft gevolg aan het embargo en werkt dus niet meer samen met Rusland. Zo heeft Baikal Electronics geen partner meer die de BE-S1000 ook effectief kan bakken.

De chip is daarom geen indicatie van de huidige capaciteiten van Rusland, maar eerder een interessante illustratie van de route die het land had kunnen nemen in een andere realiteit.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home