Optane wordt volwassen met lancering non-volatiel geheugen

Optane-DIMM's hebben hetzelfde formaat als DDR4, maar zijn niet zomaar compatibel met ieder DDR4-systeem.

De Optane 3D Xpoint-technologie doet eindelijk waarvoor ze bedoeld is: DRAM vervangen door geheugen dat niet vluchtig is, en dus op een andere manier kan worden gebruikt door applicaties.

Intel lanceert Optane DC Persistent Memory. Na verschillende incarnaties van de Optane-technologie als sneller SSD-alternatief of cache-optie, lijkt Optane hiermee eindelijk zijn roeping te hebben gevonden. Deze versie van de technologie komt beschikbaar in DIMM-vorm, en past zo in DDR4-sleuven van compatibele systemen. Compatibel betekent in dit geval: uitgerust met nieuwe Xeon Scalable-cpu van de tweede generatie.

RAM-alternatief

Optane is de merknaam van Intel voor de 3D Xpoint-technologie die het samen met Micron ontwikkelde. Dat type geheugen is sneller dan de flash die je in een SSD vindt, maar trager dan klassiek DRAM-geheugen. Het is echter ook een stuk goedkoper dan die laatste, de dichtheid is groter (meer geheugen op eenzelfde latje) en het is vooral niet vluchtig. Optane kan je zo zien als een alternatief dat RAM overtreft in alle aspecten behalve snelheid.

Intel ziet Optane DC-geheugen gebruikt worden in servers in combinatie met klassiek DDR4-geheugen. Applicaties die geen meerwaarde halen uit Optane zien het geheel als één geheugenpoule, waarbij het grootste voordeel dan van prijs en dichtheid komt: met de hulp van Optane kan je tot 36 TB aan geheugen in een systeem met acht slots kwijt. Op de achtergrond zal het DDR4-geheugen dienst doen als cache voor het tragere Optane-geheugen.

Concrete voordelen

Kan de applicatie wel om met Optane an sich, dan worden er plots nieuwe dingen mogelijk. De applicatie kan het geheugen benaderen als supersnelle opslag, en er bijvoorbeeld grote datasets in laden die nodig zijn voor zware analytics-workloads. Dat moet dergelijk rekenwerk drastisch versnellen. Ook virtualisatie haalt haar voordeel uit Optane. Intel claimt dat Optane toelaat om op eenzelfde server 36 procent meer virtuele machines te draaien. Dat het geheugen niet vluchtig is, betekent bovendien dat de inhoud behouden blijft na een herstart van een systeem. Een server heropstarten duurt zo seconden in de plaats van minuten.

Intel lanceert ook nog Optane-hardware in klassiekere configuraties. De Optane SSD DC D4800X is zo een alternatief voor een SSD die tot negen keer minder lantency biedt ten opzichte van een traditionele NAND-SSD.

Gerelateerd: Intel brengt Optane naar budget-pc’s

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home