Nvidia verbaast met eigen ARM-processor voor datacenters

nvidia grace cpu

Nvidia Grace is een splinternieuwe ARM-gebaseerde processor van GPU-specialist Nvidia. De nieuwe CPU moet zich vooral onderscheiden met bliksemsnelle prestaties in AI-gebaseerde HPC-systemen.

Het belangrijkste nieuws van de (digitale) GPU Technology Conference van Nvidia betreft geen GPU maar een CPU. CEO Jensen Huang kondigt aan dat zijn bedrijf de processormarkt binnenstormt met Nvidia Grace, genoemd naar computerpionier Grace Hopper. De processor is een rechtstreekse uitdager voor de x86-chips van AMD en Intel in het datacenter- en HPC-segment.

Synergie tussen CPU, GPU en RAM

Nvidia Grace verschijnt pas in 2023 op de markt waardoor details nog redelijk beperkt zijn. We weten wel dat Nvidia met de chip vooral inzet op een supersnelle verbinding tussen processor, grafische kaart of accelerator, en geheugen. Nvidia flankeert de ARM-gebaseerde rekenkernen met 500 GBps aan LPDDR5x-geheugen en connecteert de chip met een eigen grafische kaart via een 900 GBps NVLink-verbinding. Die connectiviteit maakt komaf met de grootste flessenhals in x86-systemen.

Volgens het bedrijf zal een Nvidia Grace-gebaseerd systeem tien keer zoveel rekenkracht hebben dan de beste Nvidia DGX-gebaseerde systemen vandaag. Die compacte supercomputers combineren nog  GPU’s van Nvidia met x86-processors.

HPC-chip

De Grace-processor is gericht op relatieve nichetoepassingen. Nvidia wil vooral een selectie van HPC-workloads ondersteunen met een duidelijke focus op AI en de training van neurale netwerken. Zowel het Zwitserse Nationale Supercomputing Centre (CSCS) als het Los Alamos National Laboratory in de VS plannen al om supercomputers op basis van Nvidia Grace neer te poten.

Nvidia zal Grace niet als losse chip verkopen maar enkel als geïntegreerd onderdeel op een moederbord. De eerste systemen met de chip aan boord worden gebouwd door HPE.

Het mag niet verbazen dat Nvidia Grace is gebaseerd op de ARM-architectuur van het gelijknamige Arm. Nvidia wacht momenteel op goedkeuring van mededingingsautoriteiten wereldwijd voor de historische overname van Arm. We speculeerden eerder al dat het bedrijf zou inzetten op de synergie tussen eigen hardware en processors om zo een volwaardige uitdager voor Intel en AMD te worden. Huang merkt op dat zijn bedrijf voortaan focust op drie types van chips: CPU’s, GPU’s en DPU’s (gespecialiseerd in dataverwerking).

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home