EU bezorgd over ‘knelpunt’ in chipleveringen Nvidia

nvidia gpu

De Europese Unie kijkt met bezorgde blik de schaarste aan GPU’s aan. Of het ook komt tot verdere stappen tegen Nvidia, is nog niet duidelijk.

Tijdens een officieel bezoek aan Singapore, sprak Eurocommissaris Margrethe Vestager over de situatie bij Nvidia, weet Bloomberg. Vestager uitte bezorgdheid over een ‘enorm knelpunt’ in de vraag en aanbod aan GPU’s, waardoor veel bedrijven lang moeten wachten op hun bestellingen. De dominante marktpositie van Nvidia helpt daar niet bij omdat er geen andere partij is die evenwaardige hardware kan leveren voor AI-modellen.

lees ook

Gezocht: GPU’s, maar is er wel een tekort?

De Europese Commissie heeft Nvidia al een tijdje in de gaten en hield een voorbereidende rondvraag. Volgens Vestager zou daaruit nog niets zijn voortgekomen dat een verder onderzoek vraagt. Al was er ook wel een duidelijke waarschuwing aan het adres van Nvidia:

“Als je zo’n dominante positie op de markt hebt, zijn er dingen die je niet kunt doen die een klein bedrijf wel kan. Maar zolang je je zaken doet en dat respecteert, zit je goed”, zei Vestager.

Onderzoek in Frankrijk

Dat Nvidia vroeg of laat onder de aandacht van regulatoren zou komen, was onvermijdelijk. Ieder bedrijf dat iets met AI wil doen, lijkt vroeg of laat niet rond Nvidia heen te kunnen. Naast hardware heeft het bedrijf ook met CUDA op softwareniveau veel vingers in de pap. Nvidia maakte sinds begin 2023 dan ook een steile opmars mee,

Frankrijk staat al verder dan de Europese Commissie in zijn procedure tegen Nvidia. Na een inval eind vorig jaar uitte de Franse marktautoriteit onlangs een quasi-formele beschuldiging aan het adres van Nvidia, wiens positie volgens de autoriteit te groot is geworden in de AI-industrie. Mogelijk kijkt de Europese Commissie dan ook eerst naar wat er in Frankrijk gebeurt, alvorens zelf een onderzoek te starten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home