Franse commissie bevestigt Nvidia-onderzoek wegens oneerlijke concurrentie

frankrijk vs nvidia

Na een eerdere inval mag Nvidia zich aan een uitgebreid onderzoek van de Franse marktautoriteit verwachten.

De Franse Autorité de la Concurrence heeft Nvidia al een tijdje in het vizier. In september viel het onverwachts binnen bij Nvidia in kader van een breder onderzoek naar de cloudindustrie. De bevindingen van het onderzoek zijn afgelopen vrijdag bekend gemaakt door de autoriteit, met een duidelijke J’accuse! aan het adres van Nvidia.   

De autoriteit stelt ‘een aantal potentiële risico’s’ vast die eerlijke concurrentie in de cloud- en AI-industrie kunnen beperken. Er wordt onder meer gesproken over prijsafspraken, productiebeperkingen, oneerlijke contractvoorwaarden en discriminerend gedrag. De autoriteit is ook bezorgd over de softwaredominantie van Nvidia met het CUDA-platform en recente investeringen en overnames van kleinere partijen in de sector door het bedrijf.

Het wordt niet zwart-op-wit gesteld dat de Franse marktwaakhond verdere stappen zal ondernemen tegen Nvidia, maar dat lijkt nu toch onafwendbaar. Een mogelijke vervolgstap is een vervolgend antitrustonderzoek. Bedrijven riskeren boetes tot 10 procent van hun wereldwijde jaaromzet voor het overtreden van de Franse antitrustregels. Als je weet dat Nvidia een kwartaalomzet van meer dan twintig miljard dollar draait, kan dat een fikse boete worden.

Witte ridder

Dat Nvidia vroeg of laat onder de aandacht van regulatoren zou komen, stond in de sterren geschreven. Het bedrijf is uitgegroeid tot het gezicht van de AI-boom en we kunnen niet op een technologiebeurs komen zonder dat Nvidia een hoofdrol krijgt. Het succes vertaalt zich ook in een ongezien snelle opmars op de beurs. Op 18 juni werd Nvidia zelfs eventjes het meest waardevolle bedrijf ter wereld, maar inmiddels heeft het die titel weer moeten overdragen aan Microsoft.

lees ook

Nvidia CEO Jensen Huang als god in Taiwan

Naast Frankrijk hebben ook de Verenigde Staten en China Nvidia op hun radar staan, al zou Frankrijk het eerste land kunnen zijn dat een formele aanklacht opstelt. Frankrijk neemt niet zelden namens Europa de rol van witte ridder op tegen de Amerikaanse techbonzen. In het recente verleden heeft het onder andere Microsoft, Google, Meta en Amazon op miljoenenboetes getrakteerd.

De Europese Commissie was zelf met een voorbereidende rondvraag bezig over Nvidia, maar zij laten het nu wellicht voorlopig aan Frankrijk over. Nvidia reageert voorlopig niet op de beschuldigingen van de Franse Autorité.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home