AMD probeerde ooit Nvidia over te nemen

jensen huang nvidia

AMD en Nvidia stonden een twintigtal jaar geleden dicht bij een fusie. De deal ging uiteindelijk niet door omdat Jensen Huang CEO wilde blijven.

Een oud-medewerker van AMD deelt de anekdote via X. In de jaren 2000 probeerde AMD Nvidia in te lijven. AMD begon potentieel te zien in de GPU-markt, die toen nog lang niet de omvang van vandaag de dag had. Het liet daarbij zijn oog vallen op Nvidia, destijds een onbekende nichespeler.

De onderhandelingen zouden uiteindelijk mislopen omdat een zekere Jensen Huang dwarslag. De stichter en CEO van Nvidia had een duidelijke langetermijnvisie voor ogen voor zijn bedrijf. Het softwareplatform CUDA speelde daarin een belangrijke rol en dus wilde Huang dat niet zomaar prijsgeven aan AMD. Huang zou enkel akkoord gaan als hij de CEO van het gefuseerde bedrijf mocht zijn.

Daar zag toenmalig AMD-CEO Hector Ruiz dan weer niet zitten. Ruiz trok de stekker uit de fusieplannen en AMD nam in plaats van Nvidia het bedrijf ATI over in 2006. Het resultaat van die overname is Radeon, de GPU’s van AMD. Ruiz stapte in 2008 op als CEO van AMD. Sinds 2014 zwaait Lisa Su de plak bij AMD, nota bene een nicht van Jensen Huang.

lees ook

Chiplets: drijvende kracht achter AMD’s snelle en duurzame innovatie

De IT-wereld had er dus helemaal anders uit kunnen zijn. Twintig jaar later heeft Nvidia AMD ver achter zich gelaten op de grafische markt en is het zelfs uitgegroeid tot het (op één na) meest waardevolle bedrijf ter wereld. AMD doet het ook niet verkeerd als chipboer, maar zal nu toch vloeken dat het bedrijfje dat het twintig jaar geleden wilde overnemen nu met de AI-jackpot is gaan lopen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home