Nvidia GPU’s illegaal gesmokkeld naar China

gpu

In China is een illegale handel ontstaan in Nvidia GPU’s. De grafische chips tot hele Nvidia-servers worden het land binnen gesmokkeld en aan woekerprijzen verkocht.

Nvidia mag zijn high-end GPU’s voor datacenters en AI officieel niet verkopen in China. Enkel grafische kaarten die onder een door de Amerikaanse overheid bepaalde ‘prestatielimiet’ blijven, mag Nvidia verschepen. Wall Street Journal doet een smokkelnetwerk uit de doeken dat op illegale wijze Nvidia-GPU’s binnenbrengt die er niet mogen verkocht worden.

Volgens Wall Street Journal zijn er minstens een zeventigtal distributeurs in China die de verboden GPU’s verkopen. De GPU’s zijn online te koop en dat vaak aan woekerprijzen omdat ze zo gegeerd zijn. Onder meer de Hopper H100 en A100 zijn erg in trek, maar ook volledige servers met tot acht GPU’s worden te koop aangeboden. Prijzen lopen tot 300.000 dollar.

Professioneel smokkelnetwerk

Achter de handel zit een professioneel smokkelnetwerk dat de chips vanuit Zuid-Oost-Aziatische landen China binnenloodst. Onder meer studenten nemen grafische kaarten mee in hun bagage als ze naar China vliegen. Een van de spilfiguren in de illegale handel die door WSJ genoemd wordt is Brother Jiang, die de distributie centraliseert vanuit Singapore.

Om niet te hard op te vallen, worden de GPU’s doorgaans in kleine hoeveelheden naar China verzonden. Hierdoor blijft het aanbod ook beperkt wat dan weer hoge prijzen in de hand werkt. Het is zo goed als onmogelijk om Nvidia GPU’s na te bootsen, dus dat maakt het voor WSJ zeer waarschijnlijk dat het om een illegale handel in authentieke producten gaat.

Het toont ook weer aan hoe erg de GPU’s van Nvidia in trek zijn. China probeert zijn eigen AI-chips te produceren, maar die staan nog lang niet op hetzelfde niveau als wat Nvidia doet. Chinese bedrijven en onderzoekers geraken enkel via illegale achterpoortjes aan de felbegeerde GPU’s.

lees ook

Gezocht: GPU’s, maar is er wel een tekort?

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home