Meer compute, abonnementen op pc’s en hybride cloud: Dell breidt Apex stevig uit

Dell Technologies

Dell Technologies stelt een flinke upgrade van Apex voor. Binnenkort zijn er heel wat extra oplossingen en diensten te verkrijgen binnen het as-a-Service-model van de hardwarespecialist.

Dell Technologies breidt Apex uit met een heleboel nieuwe oplossingen. Dell Apex is het antwoord van de fabrikant op HPE GreenLake. Apex is net als GreenLake een poging van een gevestigde hardwarefabrikant om het gemak van de cloud naar on-premises te brengen. Apex-klanten kunnen zo opslag, compute andere diensten afnemen op private hardware die in de kelder of een colocatie-datacenter staat, maar dan in een service-model met maandelijkse betalingen. Dell neemt zo de rol van een cloudprovider aan huis op zich.

Compute

Concurrent HPE was eerst met GreenLake en dat wil Dell compenseren door voor het meest uitgebreide aanbod te gaan. Daartoe introduceert Michael Dell vandaag een handvol nieuwigheden. Dell Apex Compute is de eerste. Onder die vlag kunnen bedrijven bare metal-servers afnemen van Dell binnen het Apex-model. Je kan de servers bestellen via de Apex-console en betaalt op basis van een abonnement. Apex is natuurlijk geen échte cloud, waardoor er je wel degelijk enkele weken moet rekenen tussen bestelling en beschikbaarheid van de rekenkracht.

Klanten kunnen kiezen om de servers zelf installeren, of voor een volledig service-model gaan waarbij Dell (of een partner) ook installatie en configuratie voor z’n rekening neemt. De servers zijn beschikbaar met Nvidia-GPU’s voor wie daar workloads op wil draaien.

Opslag

Dell breidt ook de beschikbare opslag-oplossingen aan. Dat moet wel, aangezien HPE pas nog uitpakte met uitgebreide blok- en bestandsopslag-oplossingen binnen GreenLake. Weinig verrassend kondigt Dell dus Apex Block Storage aan. Onder dat aanbod krijg je een cloudversie van de opslag-software die Dell in z’n on-prem systemen stopt. Zo kan je via Apex binnen dezelfde software-omgeving blok-opslag beheren op Dell-hardware en bij AWS en Azure.

Apex File Storage is hetzelfde, maar dan voor bestandsopslag. De OneFS-software zal in eerste instantie beschikbaar zijn bij AWS. Als derde nieuwigheid is er de Dell Apex Navigator for Multicloud Storage. Daarmee kan je zowel File Storage- als Block Storage -clusters beheren via een gecentraliseerde console. Apex Navigator for Kubernetes brengt een gelijkaardige eenvoud naar Kubernetes-omgevingen.

Hybride cloud

Hybride cloud wint verder aan belang met de introductie van Dell Apex Cloud Platform voor Microsoft Azure, Red Hat OpenShift en Vmware. Het Cloud Platform-aanbod laat je toe om binnen Apex een extensie van je cloud-hardware te bouwen on-premises. Denk aan Azure Arc, maar dan met een Dell-logo op de doos.

Dell Apex Cloud Platform voor Microsoft Azure is precies dat. De oplossingen voor OpenShift en Vmware bieden een gelijkaardige extensie van de cloudomgeving aan binnen hun respectievelijke context. Een uniforme ervaring is hier de grote troef volgens Dell.

lees ook

Dell brengt Apex Storage Services naar België

PC-as-a-Service

Tot slot is Dell Apex PC-as-a-Service nog noemenswaardig. Die oplossing doet wat de naam suggereert: binnen het PCaaS-aanbod nemen bedrijven pc’s af met flexibele looptijden van één tot vijf jaar. Daarbij worden de computers niet vooraf gekocht, maar betaal je een abonnementskost. Alle toestellen van Dell zijn binnen de oplossing beschikbaar.

Voordelen volgens Dell zijn betere ondersteuning, minder inspanning bij onboarding en betere probleemoplossing. Is er iets mis met een toestel, dan is het immers gewoon aan Dell om dat op te lossen. Verder kunnen grote bedrijven hun werknemers via een voorspelbare kost van recente hardware voorzien, zonder de klassieke cyclus van grote investeringen die worden afgeschreven.

Meer informatie kan je al sinds begin 2021 op deze site lezen, aangezien Dell PCaaS niet nieuw is. De integratie binnen de Apex-familie is dat wel.

Beschikbaarheid

Cloud-eenvoud is toch voor een stuk een marketingterm. De beschikbaarheid van de aangekondigde diensten is immers niet uniform, maar wordt gespreid over het hele jaar en de hele wereld. Dell deelt volgende beschikbaarheden mee:

  • De Dell Apex Cloud Platforms zullen vanaf de tweede helft van 2023 wereldwijd beschikbaar zijn. Apex Cloud Platform voor VMware is vanaf vandaag beschikbaar via ‘early access’.
  • Dell Apex Block and File Storage voor AWS is nu wereldwijd beschikbaar.
  • Dell APEX Block Storage voor Microsoft Azure zal in de tweede helft van 2023 wereldwijd beschikbaar zijn.
  • Dell APEX Navigator voor Multicloud Storage zal beschikbaar zijn in de Verenigde Staten met geplande toekomstige geografische uitbreiding in de tweede helft van 2023.
  • Dell APEX Navigator voor Kubernetes zal in de tweede helft van 2023 beschikbaar zijn in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland.
  • Dell APEX PC-as-a-Service is nu beschikbaar in Noord-Amerika, Europa en Azië-Pacific.
  • Dell APEX Compute is nu beschikbaar in Noord-Amerika, Europa en Azië-Pacific.

Dell blijft duidelijk inzetten op Apex. De grote hardwareboeren zien allemaal brood in modellen waarbij klanten eenvoudiger hardware kunnen bestellen, zonder grote initiële investering. Dell heeft door zijn schaal één groot voordeel tegenover voornaamste concurrent HPE GreenLake: het brede endpoint-gamma maakt van Apex een one-stop shop. Sinds de splitsing van HPE en HP heeft de serverbouwer geen computers meer in het portfolio en kan het die totaaloplossing niet bieden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home