Intel laat XPU-markt over aan AMD en Nvidia

intel

Intel laat weten dat de Falcon Shores XPU geschrapt is. Er komt voorlopig dus geen superchip die GPU en CPU combineert, hoewel de concurrentie daar wel de toekomst in ziet.

In de marge van ISC 2023 laat Intel weten dat de plannen voor een Falcon Shores XPU definitief zijn opgeborgen. Een XPU is een soort ‘superchip’ die CPU-kernen combineert met een GPU-component en geheugen. Door die drie componenten aan elkaar te lijmen met een interconnect-fabric met hoge bandbreedte, krijg je een chip die in theorie op een heel optimale manier overweg kan met zware AI-workloads.

Nvidia en AMD

Nvidia ziet daar een toekomst in. De Grace Hopper-superchip zal geheugen combineren met een Hopper H100-GPU-component en 144 rekenkernen gebaseerd op de ARM-architectuur. De versmelting van CPU en GPU was voor Nvidia zo relevant dat het (tevergeefs) heeft geprobeerd om Arm helemaal over te nemen.

Ook bij AMD zien ze brood in de XPU. AMD heeft met Zen een krachtige CPU-architectuur, en met CDNA 3 een uitstekende fundering voor datacenter-GPU’s. De eerste combinatie daarvan wordt de Instinct MI300, die 24 Zen 4-kernen zal combineren op één chip met een CDNA 3-GPU en 128 GB aan HBM3-geheugen.

En wat met Intel? Dat stelde eerder zijn Falcon Shores-architectuur voor datacenter-GPU’s uit. Intel bevestigde al dat Falcon Shores er wel degelijk aankomt in 2025, maar liet lange tijd onduidelijkheid bestaan over het lot van de Falcon Shores XPU. Die leek uitgesteld, niet afgeschaft.

Klimaat of materiaal?

Niet dus: ’s werelds grootste processorfabrikant ziet het niet zitten om zijn nieuwe GPU’s te combineren met CPU’s. Intel zelf probeert die keuze te rechtvaardigen met een analogie over bergbeklimming, waarbij je enkel naar de top klimt als het klimaat dat toelaat. Volgens Intel is het klimaat momenteel niet geschikt voor een XPU.

Nvidia en AMD beklimmen diezelfde berg nochtans wel, en met vertrouwen. De problemen voor de metaforische bergbeklimming lijken zo niet afkomstig van het klimaat, wel van het materiaal dat Intel mee de berg wil opzeulen. De sluiting van de Accelerated Computing-groep eind 2022 en het vertrek van Raja Koduri daarna doet duidelijk geen goed aan de ambities van Intel.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home