Intel maakt doorbraak in Silicon Photonics

Onderzoekers van Intel melden een doorbraak te hebben gemaakt in het veld van Silicon Photonics. Dat veld onderzoekt op welke manier snellere netwerkverbindingen tussen processors mogelijk zijn.

Silicon Photonics moet niet alleen snellere data-overdracht mogelijk maken, maar gegevens ook over een grotere afstand kunnen doorsturen. Dat wordt bedoeld in vergelijking met traditionele elektronica. Momenteel zijn de 400 Gbps-tranceivers de snelste die Intel in zijn gamma aanbiedt.

Intel Labs geeft op zijn website wat meer uitleg over de technologie: “Silicon Photonics is een combinatie van twee van de meest belangrijke uitvindingen uit de twintigste eeuw, de geïntegreerde schakeling op silicium en de semiconductorlaser.”

Nieuwe techniek

Onderzoekers van het bedrijf beweren nu een manier te hebben gevonden om beide zaken beter te combineren. De nieuwe techniek zou energiebesparend zijn, meer bandbreedte hebben en grotere afstanden kunnen overbruggen. Technologieën die momenteel volop in ontwikkeling zijn en samenwerken met AI en machine learning, hebben deze doorbraak nodig.

Intel demonstreerde een laserarray met acht golflengten met gedistribueerde terugkoppeling, dat volledig geïntegreerd was op een silicon wafer. “Dit nieuwe onderzoek toont aan dat het mogelijk is om een goed afgestemd uitgangsvermogen te bereiken met uniforme en dicht bij elkaar liggende golflengtes”, zegt Haisheng Rond, senior hoofdingenieur bij Intel Labs.

De onderzoekers vertelden er nog bij dat het experiment was volbracht op de bestaande onderdelen om 300 mm Silicon Photonics te produceren. De weg naar massaproductie van Silicon Photonics ligt daarmee open: “Het belangrijkste is dat dit kan worden gedaan met bestaande productie- en procescontroles in Intels fabrieken, waardoor er een duidelijk pad is naar volumeproductie van de volgende generatie co-packaged optica en optische computerinterconnectie op schaal.”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home